sâmbătă

22 iunie, 2024

19 ianuarie, 2023

Polonia este gata să ia singură decizia și să trimită tancuri în Ucraina chiar și fără permisiunea Germaniei, anunță Politico, care citează o declarație de miercuri a prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki.

Polonia s-a angajat să trimită 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina. Dar, din moment ce tancurile sunt de fabricație germană, are nevoie de aprobarea Berlinului, pe care cancelarul Olaf Scholz nu o oferă încă.

„Consimțământul este o problemă secundară aici”, a spus Mateusz Morawiecki radiodifuzorului public din Polonia, în timp ce se întorcea de la Davos, unde participa la Forumul Economic Mondial. „Fie vom obține acest acord rapid, fie vom face singuri ceea ce trebuie”, a spus premierul.


Mai mulți aliați europeni ai Germaniei au cerut Berlinului să aprobe reexportul de tancuri Leopard 2 în Ucraina, dar guvernul german însuși așteaptă ca Statele Unite să facă prima mișcare.

„Aici, cel mai important lucru este ca germanii (…) să-și ofere tancurile moderne, echipamentele lor moderne, cât mai curând posibil, pentru că de ea poate depinde capacitatea de a apăra libertatea în Ucraina și deci va depinde securitatea întregii Europe”, a spus Morawiecki.

Săptămâna trecută, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că țara sa va preda „o companie de tancuri Leopard” Ucrainei „ca parte a construirii coaliției internaționale”. Președintele finlandez Sauli Niinistö a spus apoi că și țara sa oferă și un număr limitat de tancuri.

Până acum, guvernul german nu a dat această aprobare. Când a fost presat pe această temă în timp ce vorbea la un eveniment de la Davos, miercuri, cancelarul Olaf Scholz a reiterat poziția guvernului său cu privire la trimiterea de ajutor militar în Ucraina. „Suntem printre cei care fac cel mai mult”, a spus Scholz. „Nu facem niciodată ceva doar singuri, ci împreună cu alții, în special cu Statele Unite, care sunt foarte importante în această sarcină comună de apărare a independenței și suveranității Ucrainei”, a adăugat el.


Ucraina își presează aliații occidentali să livreze tancuri blindate, spunând că are nevoie de sute pentru a lansa o contraofensivă majoră împotriva Rusiei în primăvară.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: