Buget 2021: Banii, fundamentele, distribuirea

Veniturile bugetului general consolidat făcut public joi seara de Ministerul Finanţelor Publice sunt de 364,9 miliarde de lei (32,67% din PIB), iar cheltuielile de 444,9… Mai mult›
11.02.2021
+53%, creșterea alocărilor pentru salariile din sectorul public, din 2015 încoace. Observații

Ponderea sumelor destionate plății salariilor pentru bugetari în veniturile bugetului general consolidat a crescut de la 22,3% în 2015 până la 34,2% în 2020. Ceea… Mai mult›
10.02.2021
DOCUMENT / Marile companii de stat profitabile nu pot compensa pierderile de miliarde ale celorlalte peste 800 – analiză Consiliul Fiscal

Companiile cu capital majoritar de stat au înregistrat pierderi nete cumulate de 1,8 miliarde de lei în 2019, în ciuda profitului net de 3,7 miliarde… Mai mult›
09.02.2021
Prăbușire dramatică a productivității muncii în agricultura românească

Productivitatea muncii în agricultura românească s-a prăbușit în 2020, potrivit datelor publicate de Eurostat. Evoluția consemnată față de anul precedent a fost de -47,2%, la… Mai mult›
09.02.2021
Legislație completă pentru schimbul automat de informații bancare între România și Statele Unite
de Vladimir Ionescu 29.8.2016
Monitorul Oficial a publicat Ordinul Ministerului Finanțelor privind transpunerea procedurilor de raportare automată a informațiilor privind conturile financiare aferente acordului FATCA semnat între România și SUA.
România a ajuns la un acord de principiu cu SUA pentru transferul de date în baza unei legii care îi vizează pe contribuabilii americani cu conturi în străinătate (Foreign Account Tax Compliance Act – FACTA) şi şi-a dat acceptul pentru includerea pe o listă a ţărilor cu acord de principiu de la 2 aprilie 2014, potrivit Trezoreriei americane.
Înţelegerea dintre România şi SUA urmează modelul stabilit de acordurile cu Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Spania.
Potrivit înțelegerii, sunt raportate acele conturi deținute de rezidenții fiscali ai unui stat în celălalt stat dacă aceste conturi generează dobânzi mai mari de 10 USD.
Sunt supuse declararii și conturile privind tranzacțiile bursiere ce generează venituri din dividende mai mari de aceeași sumă și alte venituri, cum ar fi conturile din asigurări, participații la corporații etc.
Acordul prevede ca instituţiile financiare străine din jurisdicţiile partenere să poată raporta direct autorităţilor fiscale naţionale, care transmit datele ulterior celor din SUA.
Printre instituţiile de credit din România înregistrate conform legii FACTA se numără bănci mari, precum Banca Comercială Română, BRD Groupe Societe Generale, Bancpost, UniCredit Ţiriac Bank şi Raiffeisen Bank, dar şi cooperative de credit,cum ar fi Banca Cooperatistă 8 Martie Codlea şi Banca Cooperatistă Răscoala Botoşani, potrivit datelor publicate de Fiscul SUA.
Pe listă se află, de asemenea, firme de brokeraj precum Raiffeisen capital & Investment, SSIF broker şi NBG Securities, companii de asigurări, printre care Allianz Ţiriac Asigurări, Groupama Asigurări şi Uniqa, dar şi administratori de fonduri.