fbpx

Analiză

Strategia de administrare a datoriei publice în perioada 2021-2023: Ținte, măsuri, riscuri

Statul plănuiește să se folosească toate tipurile de instrumente financiare pentru a-și asigura finanțarea datoriei publice, însă vizează să se împrumute preponderent în lei, cu… Mai mult

04.05.2021

La obiect

România, țara din UE cu cei mai puțini ziariști. (Oare de ce?)

România este țara membră UE cu cea mai mică pondere a ziariștilor în totalul populației ocupate, potrivit datelor publicate de Eurostat, la (foarte) mare distanță… Mai mult

04.05.2021

Analiză

Cum a fost scăzut cu 25% deficitul bugetar pe T1, față de cel din T1-2020. Observații

Bugetul general consolidat a consemnat după primul trimestru al anului în curs un deficit de circa 14,6 miliarde lei, echivalent cu circa 1,3% din noul… Mai mult

03.05.2021

La obiect

Stadiul negocierilor PNRR. România rămâne cu alocarea inițială, de 29,2 miliarde de euro. Persistă ”diferențe de opinie” pe cel puțin 4 domenii

Premierul și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene vor merge la Bruxelles pe data de 10 mai pentru a negocia lista finală a proiectelor cuprinse în… Mai mult

29.04.2021

Legile fiscalității trenează în Parlament – ANAF are o nouă țintă în vizor: programatorii

de Victor Bratu 7.6.2015

A-1Amnistia fiscală, promovată de guvern prin intermediul unui proiect de lege pe data de 13 mai, a fost dezbătută miercurea de Senat, proiectul urmând să fie votat, probabil, săptămâna viitoare.

Proiectul de lege prin care vor fi anulate anumite obligaţii de plată pentru drepturi de autor, PFA sau PFI intră apoi în dezbaterea Camerei Deputaților (decizională), probabil până la finalul actualei sesiuni. Termenul nu foarte clar de adoptare este o consecință a faptului că deputații urmează să modifice în comisii textul guvernului, care astăzi stabilește ca ”T 0” data de 1 iulie, dată deja depășită.

Măsura care ar urma să stopeze procesele pe care companiile le au cu ANAF din cauza deciziilor de reconsiderare a veniturilor pe care colaboratorii acestora le obțin din activități independente va intra în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, perioadă în care Fiscul trebuie să emită norme de aplicare a legii.

Potrivit calendarului descris mai sus, este de așteptat ca măsurile abuzive ale ANAF să fie anulate cel mai devreme în august 2015.

Reduceri de taxe și impozite și profesiile liberale – principiul dominoului

Până în luna august, incertitudinea persistă:

 • în primul rând din cauză că ANAF continuă, inexplicabil, acțiunile de control ”țintite”, asupra profesiilor liberale
 • în al doilea rând din cauza misterului care plutește asupra noilor Coduri fiscal și de procedură fiscală, ultimul fiind în măsură să aducă o oarecare claritate a criteriilor care definesc o activitate independentă.

Să explicăm misterul. Pe scurt:

 • proiectele noului Cod fiscal și de procedură fiscală au fost adoptate de guvern pe data de 25 martie, trimise ulterior la Parlament pentru dezbateri finale și aprobare. Noul Cod fiscal conține importante reduceri de taxe și impozite
 • Comisia Europeană și FMI atrag atenția, în aprilie și mai, asupra dezechilibrelor bugetare induse de noile prevederi. Sub presiune externă, guvernul promite să revizuiască anumite prevederi și să amâne altele
 • strategia adoptată de premier: modificările, dictate informal de guvern, sunt adoptate în Parlament, întâi în comisiile de specialitate, apoi de plen
 • Senatul adoptă pe 27 aprilie Codul fiscal, eliminând o parte din facilitățile introduse de guvern, cel mai important amendament fiind cel prin care se renunță la măsura reducerii accizelor la combustibil. Proiectele de lege sunt trimise la Camera Deputaților
 • Codul fiscal și Codul de procedură fiscală se află la Comisia pentru buget, finanțe, bănci. Termenul de depunere al raportului a fost depășit de 2 ori

În concluzie: în încercarea de a modifica discret promisiunile de relaxare fiscală făcute de guvern, deputații lungesc procedurile de adoptare a proiectelor de lege vizând fiscalitatea, amânând astfel și clarificările pe care profesiile independente le așteaptă.

Reconsiderarea – unde dai și unde crapă

Pe fondul acestor incertitudini, acțiunile ANAF împotriva meseriilor liberale au stârnit panică și în rândul celei mai dinamice industrii a momentului: industria IT.

Informațiile obținute de cursdeguvernare.ro indică faptul că ANAF a găsit mijloace să reconsidere veniturile obținute și de programatorii înregistrați ca PFA.

Un exemplu concludent: ANAF a decis că un programator, care scria softuri pentru o companie, utilizând propriile mijloace- mintea și laptopul personal- a fost ”reconsiderat” pe motiv că a fost găsit lucrând într-un birou deținut de cel pentru care presta serviciile și din cauză că nu a întocmit situații de lucrări pe care să le anexeze la factură.

Previzibil, ANAF a sancționat atât programatorul cât și societatea comercială

Descărcați AICI soluția ANAF la contestația depusă de societatea care a beneficiat de serviciile programatorului

De menționat că, în ultimele luni, Fiscul nu mai publică pe Internet deciziile privind soluționarea contestațiilor.

Noi ambiguități sesizate de industria IT

Acele criterii din Codul fiscal referitoare la activitățile independente ar trebui să se aplice tuturor celor care obțin venituri în acest mod, indiferent de forma de organizare: PFA, PFI, persoană fizică sau profesii liberale.

Ambiguitatea legislativă este însă folosită la maximum de Fisc: Printre criteriile care definesc preponderent existenţa unei activităţi independente sunt:

 • libera alegere a desfăşurării activităţii, a programului de lucru şi a locului de desfăşurare a activităţii
 • riscul pe care şi-l asumă întreprinzătorul
 • activitatea se desfăşoară pentru mai mulţi clienţi
 • activitatea se poate desfăşura nu numai direct, ci şi cu personalul angajat de întreprinzător în condiţiile legii

Acest ultim punct este folosit împotriva programatorilor pentru că, teoretic, orice activitate se poate desfășura cu personal angajat.

Iar în opinia ANAF, cei care procedează potrivit legii, în care scrie ”se poate”, deci nu este obligatoriu, evită contractele de muncă cu scopul de a plăti mai puține taxe la stat.

În fața acestei ambiguități cu ajutorul căreia sunt reconsiderați ca activitate, programatorii, majoritatea fiind freelanceri înregistrați ca PFA, au încă un motiv de îngrijorare: contribuțiile retroactive sunt calculate de ANAF nu la profit, ci la cifra de afaceri, sumele cu penalități calculate retroactiv depășind cifrele de afaceri.

Problema pe care nu o conștientizează Ministerul de Finanțe este următoarea: ANAF se întreaptă asupra celei mai dinamice componente a industriei IT- peste 10.000 mii de programatori (majoritatea extrem de calificați), înregistrați ca PFA, deci o profesie liberă, dar nu liberale, care câștigă între 1.500 și 3.000 euro/lună.

Motivul pentru care aceștia au rămas în țară este tocmai libertatea dată de legislația care permite organizarea ca PFA– contabilitate simplă, fără program, fără loc de desfășurare și, mai ales, fără șefi.

Lor le este foarte simplu să lucreze în altă parte. Și asta înseamnă că statul va pierde și inteligență, dar și impozitele pe care le încasează de la aceștia.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 7.6.2015

8 comentarii

 1. Bogdan
  8.6.2015, 5:35 am

  Nu contest ca exista conceptul de freelanceri (care fac proiecte pe rentacoder.net sau alte site-uri de genul asta, sau care isi vand aplicatiile in Android market), dar eu cred ca majoritatea IT-istilor cu PFA salariati ai unor firme care vor sa scape de impozite. Pana in 2010 am fost platit si eu asa, dar cand au aparut aceste reglementari cu activitatile dependente vs independente firma s-a conformat imediat si ne-a trecut salariile pe cartea de munca. Dar cred ca sunt multe firme care au mers in continuare cu PFA-urile.

  • Ionut
   8.6.2015, 9:54 am

   Aplicarea prevederilor descrise in articol ar elimina concurenta neloiala dintre companiile din IT – unele companii isi platesc oamenii corect pe baza de contract de munca, altele pe PFA. Sunt si companii care fac contract de munca pe salariul minim si restul e platit pe PFA.

   Freelancer-ii trebuie sa ramana in continuare PFA.

   • alt Ionut
    16.6.2015, 5:03 pm

    la marile companii de IT din Ro

    – primesc ajutoare de stata de sute de milioane de euro
    – au reduceri de impozite si contributii, altele decat reducerea de care beneficiaza programatorii

    Acum zi-mi si mie: cine face concurenta neloiala ?

 2. Marius Alexandru
  8.6.2015, 2:37 pm

  Ionut, nu este vorba de angajati IT aici ci de oameni care lucreaza pe CONT PROPRIU si articolul este foarte corect. Nu vorbim de cei care lucreaza pe salariu fix de la 9-17, ci de cei care castiga comisioane din ceea ce fac gen pe profitshare, sau vand produse software pe internet, teme de siteuri si asa mai departe. Bogdan, este eronat sa spui ca oamenii astia si-au facut PFA sa scape de cartea de munca, isi puteau face si SRL! SI ca taxe ieseau FIX la fel. Si e dreptul lor sa nu lucreze ca salariati.

  Aici e vorba de un abuz al ANAF pentru ca LEGEA aia spune cu totul altceva. Nu putem interpreta fiecare dupa cum ne trezim.

 3. Marius Alexandru
  8.6.2015, 2:41 pm

  Exista diferenta urmatoare in toate tarile din UE: salariat = dependent, subordonat, ia ordine si executa.

  Independent = isi pune banii in afacere, sustine riscuri (nu ia salariu fix 3 lei), munceste ce vrea si cand vrea, nu foloseste exclusiv sculele firmelor cu care colaboreaza (laptop, telefon, spatii), nu are concediu, si alte d-astea.

  Nu e corect ca cineva sa vina sa zica: bai baieti, voi sunteti toti dependenti ca eu asa interpretez legea. Marea lor majoritate sunt independenti. Asta una la mana.

  A doua la mana. Limba romana nu trebuie abuzata. Ca nu am ajuns sa interpretam legile cu 5 dictionare in mana.

 4. Marius Alexandru
  8.6.2015, 2:45 pm

  De exemplu un angajat (dependent) niciodata nu o sa vina cu bani in afacere, si niciodata nu isi asuma riscuri (ca nu isi pune casa sau contul in business si el ia salariu indiferent de cum merge firma). Niciodata nu lucreaza fara program si fara discutie mereu o sa aiba concediu platit si un numar de ore lucrate pe luna, diferenta fiind ore suplimentare.

  Daca n-are astea, e abuz sa il reclasifici, ca e clar independent.

 5. Victor
  8.6.2015, 5:26 pm

  Exista o chestie foarte sanatoasa si foarte practicata in IT oriunde in lume si anume sa lucrezi cu contractori si sa ii tratezi fix ca pe angajati. Unde este problema?

  Umbla la taxele free-lanceri-lor, la norma de venit, etc. dar nu rapi dreptul firmelor de a lucra cu contractori.

  Se pare ca o forma sanatoasa de IT e bine sa aibe cam 70% angajati/ 30% contractori sa ai marja de manevra in caz de criza. Contractorii sunt primii care zboara atunci cand vine o criza. Am lucrat asa in tari din UE mai mult de 5 ani.

  Dar nu, noi dam legi si apoi ne gandim daca sunt bune sau nu … vezi toate tentativele de legi la care s-a renuntat in ultima vreme.

 6. Mihaela
  8.6.2015, 7:20 pm

  Vad unele asociatii care se comporta …. uimitor.

  Avocatii din Baroul Dolj sustin discriminari pe care eu una le consider absurde si neconstitutionale – materialul e aici http://www.barouldolj.ro/files/6116_CAS%20Proiect%20amnistie%20fiscala.pdf

  Ei ce vor, aplicarea amnistiei si inainte de 2012. Si formularea la modul “anularea unor obligații fiscale și a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate stabilite prin
  decizii de impunere emise şi comunicate contribuabililor până la 1 iulie
  2012, care au realizat venituri din activități liber profesionale”.

  Insa NICI MACAR nu cred ca au citit proiectul de lege cu atentie!

  1. Obligatiile fiscale prin insasi definitia lor INCLUD contributiile sociale individuale adica CAS si CASS, adica sanatatea pe romaneste si pensia.

  2. Acest proiect ANULEAZA obligatiile pana la 1 iunie 2015, si nu specifica o data start. Deci pot fi si din 1976 toamna. Deci e corect deja, nu are rost sa mai fie modificat.

  3. Poate ne explicati si noua cum dam foc constitutiei care prevede clar ca indivizii au drepturi egale. Si ce naiba inseamna activitati liber profesionale? Activitati libere, liberale sau a treia varianta profesionale sau cu titlu de profesie. Sunt 3 chestii diferite de la cer la pamant. Ori amnistiem toate activitatile independente, ca in expunerea de motive, ori nu amnistiem pe nimeni. Doar nu incepem acum cu discriminarea in functie de sex, rasa, profesie, religie. Haideti sa dam amnistie doar pentru profesiile liberale in varsta de pana la 35 ani, ortodoxe, si de sex feminin.

  4. Profesie liberala = cel care se inregistreaza la ANAF cu CNP, si e persoana fizica. PFA= cel care se inregistreaza la registrul comertului cu CUI si e TOT persoana fizica. Ambele sunt activitati profesionale. Si relatia de angajare e tot profesionala, ca esti calificat! Haideti sa nu le facem o ciorba. Paragraful din codul fiscal se aplica tuturor veniturilor din activitati independente si evident, logic, clar, si amnistia la fel.

  Mai pun si pe prima pagina din site absurditatea asta.

Lăsați un comentariu


Stiri

Fără mască în spațiile libere și fără restricții de circulație pe timp de noapte, de la 15 mai – Președintele Iohannis

Mariana Bechir

“Ne pregătim de relaxare, dar va fi o relaxare precaută”, după un calendar fix și corelat cu ținte de vaccinare, a declarat joi seara președintele… Mai mult

Europa

China – creștere cu 40% a investițiilor străine atrase în primele 4 luni ale anului

Vladimir Ionescu

Investiţiile străine directe (FDI) în China au crescut în primele patru luni din acest an cu 38,6%, la 397,07 miliarde de yuani (61,55 miliarde de… Mai mult

Stiri

Poliția Română are șef nou – Benone Matei, directorul de la Operațiuni Speciale

Vladimir Ionescu

Chestorul Benone Matei, directorul Direcției de Operațiuni Speciale a fost numit șeful Poliției Române, decizia premierului fiind publicată joi în Monitorul Oficial. Direcția de Operațiuni… Mai mult

Stiri

Parchetul General: Nu s-a stabilit încă diferența de voturi exprimate pentru Clotilde Armand şi Dan Tudorache, cercetările continuă

Vladimir Ionescu

Din verificările efectuate până acum, nu s-a putut stabili o diferenţă de voturi exprimate anul trecut pentru cei doi candidaţi la alegerile locale din Sectorul… Mai mult

Europa

Italia amendează Google cu 102 milioane euro pentru abuz de piață dominantă

Iulian Soare

Autoritate de reglementare a concurenței din Italia a amendat Google cu 102 milioane de euro pentru că a exclus din ecosistemul Android o aplicație de… Mai mult

Europa

Elon Musk s-a răzgândit: nu mai accepta bitcoin ca plată a mașinilor Tesla și invocă motive ecologice. Încurajează alte criptomonede

Adrian N Ionescu

Miliardarul Elon Musk, fondatorul Tesla, cea mai mare companii producătoare de mașini electrice, a fost autorul unui nou spectacol de volatilitate a criptomonedei bitcoin, anunțând… Mai mult

Stiri

Reorganizare a Academiei de Poliție – Cele 2 școli doctorale și 4 din cele 6 facultăți se desființează

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat joi proiectul de HG privind organizarea și funcționarea Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza, un document ce prevede desființarea celor două școli… Mai mult