Amnistia fiscală, promovată de guvern prin intermediul unui proiect de lege pe data de 13 mai, a fost dezbătută miercurea de Senat, proiectul urmând să fie votat, probabil, săptămâna viitoare.
Proiectul de lege prin care vor fi anulate anumite obligaţii de plată pentru drepturi de autor, PFA sau PFI intră apoi în dezbaterea Camerei Deputaților (decizională), probabil până la finalul actualei sesiuni. Termenul nu foarte clar de adoptare este o consecință a faptului că deputații urmează să modifice în comisii textul guvernului, care astăzi stabilește ca ”T 0” data de 1 iulie, dată deja depășită.
Măsura care ar urma să stopeze procesele pe care companiile le au cu ANAF din cauza deciziilor de reconsiderare a veniturilor pe care colaboratorii acestora le obțin din activități independente va intra în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, perioadă în care Fiscul trebuie să emită norme de aplicare a legii.
Potrivit calendarului descris mai sus, este de așteptat ca măsurile abuzive ale ANAF să fie anulate cel mai devreme în august 2015.
Reduceri de taxe și impozite și profesiile liberale – principiul dominoului
Până în luna august, incertitudinea persistă:
- în primul rând din cauză că ANAF continuă, inexplicabil, acțiunile de control ”țintite”, asupra profesiilor liberale
- în al doilea rând din cauza misterului care plutește asupra noilor Coduri fiscal și de procedură fiscală, ultimul fiind în măsură să aducă o oarecare claritate a criteriilor care definesc o activitate independentă.
Să explicăm misterul. Pe scurt:
- proiectele noului Cod fiscal și de procedură fiscală au fost adoptate de guvern pe data de 25 martie, trimise ulterior la Parlament pentru dezbateri finale și aprobare. Noul Cod fiscal conține importante reduceri de taxe și impozite
- Comisia Europeană și FMI atrag atenția, în aprilie și mai, asupra dezechilibrelor bugetare induse de noile prevederi. Sub presiune externă, guvernul promite să revizuiască anumite prevederi și să amâne altele
- strategia adoptată de premier: modificările, dictate informal de guvern, sunt adoptate în Parlament, întâi în comisiile de specialitate, apoi de plen
- Senatul adoptă pe 27 aprilie Codul fiscal, eliminând o parte din facilitățile introduse de guvern, cel mai important amendament fiind cel prin care se renunță la măsura reducerii accizelor la combustibil. Proiectele de lege sunt trimise la Camera Deputaților
- Codul fiscal și Codul de procedură fiscală se află la Comisia pentru buget, finanțe, bănci. Termenul de depunere al raportului a fost depășit de 2 ori
În concluzie: în încercarea de a modifica discret promisiunile de relaxare fiscală făcute de guvern, deputații lungesc procedurile de adoptare a proiectelor de lege vizând fiscalitatea, amânând astfel și clarificările pe care profesiile independente le așteaptă.
Reconsiderarea – unde dai și unde crapă
Pe fondul acestor incertitudini, acțiunile ANAF împotriva meseriilor liberale au stârnit panică și în rândul celei mai dinamice industrii a momentului: industria IT.
Informațiile obținute de cursdeguvernare.ro indică faptul că ANAF a găsit mijloace să reconsidere veniturile obținute și de programatorii înregistrați ca PFA.
Un exemplu concludent: ANAF a decis că un programator, care scria softuri pentru o companie, utilizând propriile mijloace- mintea și laptopul personal- a fost ”reconsiderat” pe motiv că a fost găsit lucrând într-un birou deținut de cel pentru care presta serviciile și din cauză că nu a întocmit situații de lucrări pe care să le anexeze la factură.
Previzibil, ANAF a sancționat atât programatorul cât și societatea comercială
Descărcați AICI soluția ANAF la contestația depusă de societatea care a beneficiat de serviciile programatorului
De menționat că, în ultimele luni, Fiscul nu mai publică pe Internet deciziile privind soluționarea contestațiilor.
Noi ambiguități sesizate de industria IT
Acele criterii din Codul fiscal referitoare la activitățile independente ar trebui să se aplice tuturor celor care obțin venituri în acest mod, indiferent de forma de organizare: PFA, PFI, persoană fizică sau profesii liberale.
Ambiguitatea legislativă este însă folosită la maximum de Fisc: Printre criteriile care definesc preponderent existenţa unei activităţi independente sunt:
- libera alegere a desfăşurării activităţii, a programului de lucru şi a locului de desfăşurare a activităţii
- riscul pe care şi-l asumă întreprinzătorul
- activitatea se desfăşoară pentru mai mulţi clienţi
- activitatea se poate desfăşura nu numai direct, ci şi cu personalul angajat de întreprinzător în condiţiile legii
Acest ultim punct este folosit împotriva programatorilor pentru că, teoretic, orice activitate se poate desfășura cu personal angajat.
Iar în opinia ANAF, cei care procedează potrivit legii, în care scrie ”se poate”, deci nu este obligatoriu, evită contractele de muncă cu scopul de a plăti mai puține taxe la stat.
În fața acestei ambiguități cu ajutorul căreia sunt reconsiderați ca activitate, programatorii, majoritatea fiind freelanceri înregistrați ca PFA, au încă un motiv de îngrijorare: contribuțiile retroactive sunt calculate de ANAF nu la profit, ci la cifra de afaceri, sumele cu penalități calculate retroactiv depășind cifrele de afaceri.
Problema pe care nu o conștientizează Ministerul de Finanțe este următoarea: ANAF se întreaptă asupra celei mai dinamice componente a industriei IT- peste 10.000 mii de programatori (majoritatea extrem de calificați), înregistrați ca PFA, deci o profesie liberă, dar nu liberale, care câștigă între 1.500 și 3.000 euro/lună.
Motivul pentru care aceștia au rămas în țară este tocmai libertatea dată de legislația care permite organizarea ca PFA– contabilitate simplă, fără program, fără loc de desfășurare și, mai ales, fără șefi.
Lor le este foarte simplu să lucreze în altă parte. Și asta înseamnă că statul va pierde și inteligență, dar și impozitele pe care le încasează de la aceștia.
8 răspunsuri
Nu contest ca exista conceptul de freelanceri (care fac proiecte pe rentacoder.net sau alte site-uri de genul asta, sau care isi vand aplicatiile in Android market), dar eu cred ca majoritatea IT-istilor cu PFA salariati ai unor firme care vor sa scape de impozite. Pana in 2010 am fost platit si eu asa, dar cand au aparut aceste reglementari cu activitatile dependente vs independente firma s-a conformat imediat si ne-a trecut salariile pe cartea de munca. Dar cred ca sunt multe firme care au mers in continuare cu PFA-urile.
Aplicarea prevederilor descrise in articol ar elimina concurenta neloiala dintre companiile din IT – unele companii isi platesc oamenii corect pe baza de contract de munca, altele pe PFA. Sunt si companii care fac contract de munca pe salariul minim si restul e platit pe PFA.
Freelancer-ii trebuie sa ramana in continuare PFA.
la marile companii de IT din Ro
– primesc ajutoare de stata de sute de milioane de euro
– au reduceri de impozite si contributii, altele decat reducerea de care beneficiaza programatorii
Acum zi-mi si mie: cine face concurenta neloiala ?
Ionut, nu este vorba de angajati IT aici ci de oameni care lucreaza pe CONT PROPRIU si articolul este foarte corect. Nu vorbim de cei care lucreaza pe salariu fix de la 9-17, ci de cei care castiga comisioane din ceea ce fac gen pe profitshare, sau vand produse software pe internet, teme de siteuri si asa mai departe. Bogdan, este eronat sa spui ca oamenii astia si-au facut PFA sa scape de cartea de munca, isi puteau face si SRL! SI ca taxe ieseau FIX la fel. Si e dreptul lor sa nu lucreze ca salariati.
Aici e vorba de un abuz al ANAF pentru ca LEGEA aia spune cu totul altceva. Nu putem interpreta fiecare dupa cum ne trezim.
Exista diferenta urmatoare in toate tarile din UE: salariat = dependent, subordonat, ia ordine si executa.
Independent = isi pune banii in afacere, sustine riscuri (nu ia salariu fix 3 lei), munceste ce vrea si cand vrea, nu foloseste exclusiv sculele firmelor cu care colaboreaza (laptop, telefon, spatii), nu are concediu, si alte d-astea.
Nu e corect ca cineva sa vina sa zica: bai baieti, voi sunteti toti dependenti ca eu asa interpretez legea. Marea lor majoritate sunt independenti. Asta una la mana.
A doua la mana. Limba romana nu trebuie abuzata. Ca nu am ajuns sa interpretam legile cu 5 dictionare in mana.
De exemplu un angajat (dependent) niciodata nu o sa vina cu bani in afacere, si niciodata nu isi asuma riscuri (ca nu isi pune casa sau contul in business si el ia salariu indiferent de cum merge firma). Niciodata nu lucreaza fara program si fara discutie mereu o sa aiba concediu platit si un numar de ore lucrate pe luna, diferenta fiind ore suplimentare.
Daca n-are astea, e abuz sa il reclasifici, ca e clar independent.
Exista o chestie foarte sanatoasa si foarte practicata in IT oriunde in lume si anume sa lucrezi cu contractori si sa ii tratezi fix ca pe angajati. Unde este problema?
Umbla la taxele free-lanceri-lor, la norma de venit, etc. dar nu rapi dreptul firmelor de a lucra cu contractori.
Se pare ca o forma sanatoasa de IT e bine sa aibe cam 70% angajati/ 30% contractori sa ai marja de manevra in caz de criza. Contractorii sunt primii care zboara atunci cand vine o criza. Am lucrat asa in tari din UE mai mult de 5 ani.
Dar nu, noi dam legi si apoi ne gandim daca sunt bune sau nu … vezi toate tentativele de legi la care s-a renuntat in ultima vreme.
Vad unele asociatii care se comporta …. uimitor.
Avocatii din Baroul Dolj sustin discriminari pe care eu una le consider absurde si neconstitutionale – materialul e aici http://www.barouldolj.ro/files/6116_CAS%20Proiect%20amnistie%20fiscala.pdf
Ei ce vor, aplicarea amnistiei si inainte de 2012. Si formularea la modul „anularea unor obligații fiscale și a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate stabilite prin
decizii de impunere emise şi comunicate contribuabililor până la 1 iulie
2012, care au realizat venituri din activități liber profesionale”.
Insa NICI MACAR nu cred ca au citit proiectul de lege cu atentie!
1. Obligatiile fiscale prin insasi definitia lor INCLUD contributiile sociale individuale adica CAS si CASS, adica sanatatea pe romaneste si pensia.
2. Acest proiect ANULEAZA obligatiile pana la 1 iunie 2015, si nu specifica o data start. Deci pot fi si din 1976 toamna. Deci e corect deja, nu are rost sa mai fie modificat.
3. Poate ne explicati si noua cum dam foc constitutiei care prevede clar ca indivizii au drepturi egale. Si ce naiba inseamna activitati liber profesionale? Activitati libere, liberale sau a treia varianta profesionale sau cu titlu de profesie. Sunt 3 chestii diferite de la cer la pamant. Ori amnistiem toate activitatile independente, ca in expunerea de motive, ori nu amnistiem pe nimeni. Doar nu incepem acum cu discriminarea in functie de sex, rasa, profesie, religie. Haideti sa dam amnistie doar pentru profesiile liberale in varsta de pana la 35 ani, ortodoxe, si de sex feminin.
4. Profesie liberala = cel care se inregistreaza la ANAF cu CNP, si e persoana fizica. PFA= cel care se inregistreaza la registrul comertului cu CUI si e TOT persoana fizica. Ambele sunt activitati profesionale. Si relatia de angajare e tot profesionala, ca esti calificat! Haideti sa nu le facem o ciorba. Paragraful din codul fiscal se aplica tuturor veniturilor din activitati independente si evident, logic, clar, si amnistia la fel.
Mai pun si pe prima pagina din site absurditatea asta.