Legi fără Legislativ: Guvernul îşi angajează răspunderea (a 13-a) pe Codul de dialog social şi pe legea de plafonare a salariilor profesorilor - CursDeGuvernare.ro
luni

18 octombrie, 2021

Legi fără Legislativ: Guvernul îşi angajează răspunderea (a 13-a) pe Codul de dialog social şi pe legea de plafonare a salariilor profesorilor

7 aprilie, 2011

Executivul se reuneşte joi în şedinţă extraordinară pentru a decide asumarea răspunderii pe Legea privind Codul Social şi pe Legea de plafonare a salariilor cadrelor didactice.

”Mâine (joi, n.r.), Guvernul se va reuni într-o şedinţă, în jur de ora 16.00, pentru demararea procedurilor de angajare a răspunderii, pentru ambele proiecte de lege”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Legea Codului social a stârnit nemulţumirea sindicatelor, în condiţiile în care proiectul ridică pragul pe care trebuie să-l îndeplinească un sindicat pentru a fi recunoscut. Astfel sindicatele reprezentative vor trebui să aibă cel puţin majoritatea salariaţilor unei unităţi drept membri de sindicat, în condiţiile în care în prezent este suficientă o treime.


De asemenea, acordurile colective de muncă nu vor putea fi negociate să prevadă drepturi materiale pentru angajaţi, care să depăşească bugetul instituţiei.

Totodată, Guvernul susţine că se retrage din Consiliul Economic şi Social, însă numeşte în CES reprezentanţi ai societăţii civile în locul membrilor guvernamentali.

 cartel Alfa a cerut ministrului Muncii, Ioan Botiş, să retragă proiectul de act normativ şi să înceapă negocieri pentru fiecare componentă a Codului social în parte.

Şi legea pentru ”uniformizarea” salariilor profesorilor a fost contestată dur de sindicate.


Actul normativ blochează, în anul 2011, acordarea majorărilor cu 50% pe salariile din învăţământ, prevăzută de legea adoptată de Parlament în acest sens, în anul 2008.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, prin alte acte normative, Guvernul reeşalonează în anii următori drepturile salariale câştigate în instanţă de profesori, până la momentul adoptării legii de plafonare.

Astfel, Guvernul ajunge la a 13-a angajare de răspundere pe legi.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr