vineri

19 aprilie, 2024

15 martie, 2017

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Proiectul a fost aprobat de guvern în 2015, anul trecut, în luna aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis legea înapoi în Parlament pentru reexaminare, considerând că unele dintre dispoziţii sunt „lipsite de previzibilitate şi de claritate”.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială va fi format din reprezentanţi ai Bancii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului.


El va funcţiona ca structură de cooperare inter-instituţională, fără personalitate juridică, cu rolul de a asigura coordonarea supravegherii macroprudenţiale la nivel naţional.

Preşedintele Comitetului va fi guvernatorul BNR, iar organismul decizional al Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială va fi Consiliul general, format din nouă membri:

  • guvernatorul
  • prim-viceguvernatorul
  • cei doi viceguvernatori şi economistul-şef ai Băncii Naţionale a României
  • preşedintele şi prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară
  • doi reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi de primul-ministru.

Rolul Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială are rolul de a asigura coordonarea supravegherii macroprudențiale la nivel național. Obiectivul Comitetului este menținerea stabilității financiare, inclusiv prin consolidarea capacității sistemului financiar de a rezista la șocuri și prin diminuarea acumulării de riscuri sistemice.


Printre atribuțiile acestei structuri se numără şi „emiterea de recomandări pentru asigurarea punerii în aplicare la nivel national a regulamentelor, deciziilor, recomandărilor, orientărilor, ghidurilor emise în domeniul supravegherii macroprudențiale, adoptate la nivelul UE.”

Potrivit comunicatului Finanţelor: „ Destinatarii recomandărilor sunt fie BNR și ASF, în calitate de autorități de supraveghere financiară sectorială, fie Guvernul României. În urma primirii unor astfel de recomandări sau avertizări, destinatarii au obligația, potrivit proiectului de act normativ, să adopte măsurile recomandate sau să întreprindă acțiuni în vederea diminuării riscurilor asupra cărora au fost avertizați, inclusiv în sensul emiterii de reglementări.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: