Administrația Prezidențială informează luni că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind confiscarea extinsă a averilor.
Această lege prevede că se dispune confiscarea extinsă asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei.
Legea promulgată transpune în legislaţia naţională prevederi din legislația europeană.
De asemenea, confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.
Organul judiciar care a dispus extinderea urmăririi penale sau schimbarea încadrării juridice este obligat să îl informeze pe suspect despre faptele noi cu privire la care s-a dispus extinderea ori cu privire la schimbarea încadrării juridice.
În 2014 Uniunea Europeană adopta Directiva privind sechestrul și confiscarea extinsă a bunurilor dobândite în urma unor infracțiuni. România avea termen până în octombrie 2015 să transpună legislația europeană, în cea națională. A făcut-o însă doar parțial, iar Comisia Europeană a solicitat reglementări suplimentare.
Pentru neadoptarea prevederilor din legislația europeană, România era în procedură de infringement, în 2018 fiind declanșată etapa premergătoare sesizării Curții de Justiție Europeane.
Anul acesta România a fost deja sancționată cu o amendă de 3 milioane de euro pentru netranspunerea directivei privind spălarea banilor.