sâmbătă

9 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 august, 2019

Ministerul de Interne a lansat în dezbatere publică un proiect care reglementează acțiunile de căutare a persoanelor dispărute, cu scopul declarat de a eficientiza la maximum aceste căutări.

Ministerul precizează chiar în al doilea paragraf al documentului că viitoarea lege nu se aplică pentru identificarea, căutarea, localizarea și prinderea unei persoane date în urmărire, potrivit Codului de procedură penală, în scopul aducerii acesteia în fața organelor judiciare ori punerii în executare a anumitor hotărâri judecătorești.

Potrivit documentului, lucrătorii din Poliție vor putea intercepta comunicații și accesa sisteme informatice doar cu autorizare de la procuror, în caz de pericol grav în care se află o persoană dispărută.


La acest moment, se arată într-un comunicat al MAI, nu există posibilitatea legală de a găsi o persoană dispărută prin localizarea telefonului mobil pe care îl are asupra sa, acest lucru fiind posibil doar atunci când există indicii că este vorba de o infracțiune și se deschide un dosar penal. Potrivit sursei citate, proiectul prevede posibilitatea utilizării tehnicii de localizare și atunci când persoana dispărută aflată într-o situație de vulnerabilitate contactează autoritățile prin mijloace informatice de comunicare.

Proiectul prevede că special pentru găsirea copiilor, se introduce sistemul telefonic call-center ”Dispariție minor”, care va asigura preluarea cu celeritate a apelurilor, inclusiv a unor fotografii, și declanșarea procedurilor de căutare imediat de către organele de poliție competente în cauză.

Apelurile de dispariție copil făcute la 112 se vor redirecționa către acest call-center. De asemenea, vor fi înființate în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române unități cu personal specializat în cazuri de persoane dispărute.

De asemenea, sistemul RO-ALERT poate fi utilizat și pentru transmiterea către populație a mesajului de alertă în cazul răpirii unui minor, se mai arată în proiect.


Proiectul detaliază: În înțelesul prezentei legi, este considerat(ă) că se află într-o situație de vulnerabilitate:

  • a)persoana cu privire la care există date și informațiică este victimaunor infracțiuni contra vieții, de lipsire de libertate în mod ilegal, de trafic și exploatarea persoanelor vulnerabile sau a uneiinfracțiuni contra libertății și integrității sexuale;
  • b)minorul,indiferent de vârstă, cu privire la care există date și informații că se află în compania unor persoane care îi pot pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viața;
  • c)minorul care, la data dispariției, nu a împlinit vârsta de 14 ani;
  • d)persoana cuprivire la care există date și informații că se află în mediu ostil;
  • e)persoana cunoscută cu un comportament suicidal sau cea cu privire la care există date și informații că planifică să se sinucidă;
  • f)persoanacu o boală psihică, dizabilitate intelectuală ori handicap fizicgrav, precum și cea care suferă de tulburări medicale privind orientarea temporo-spațială;
  • g)persoana care, la data dispariției,urma un tratament medical a cărui întrerupere îi pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viața;
  • h)persoana pusă sub interdicție judecătorească, potrivit art. 164din Codul civil.

În raport de circumstanțele particulare ale persoanei dispărute, în special a comportamentului său obișnuit, ori ale contextului dispariției, pot fi considerateca fiind într-o situație de vulnerabilitate și alte persoane dispărute decât cele aflate într-una din categoriile prevăzute la alin. (1).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: