2 noiembrie, 2020

Proiectul de lege privind operațiunile de exploatare a energiei eoliene offshore în Marea Neagră a fost adoptat tacit de Senat și intră la Camera Deputaților cu prevederea a două proceduri de licențiere a proiectelor de investiție și exploatare.

Potențialul eolian al zonei românești din Marea Neagră este estimat la 70.000 MW, adică de peste 3 ori mai mult decât puterea instalată actuală de producție de electricitate a României.

Ce le două proceduri de licențiere a proiectelor sunt:

  • Procedura competitivă de licitație – în cazul unor locații desemnate pentru care Ministerul Economiei și Energiei (MEEMA) va stabili un caiet de sarcini și va solicita depunerea de oferte în vederea acordării concesiunii;
  • Procedura „deschisă” – în care dezvoltatorul de proiect depune o cerere de licență, din proprie inițiativă, în care precizează locația și capacitatea parcului eolian offshore.

Subvențiile


În cazul procedurii competitive, câștigătorului ofertei locației oferite de MEEMA i se acordă concesiunea parcului eolian offshore „pe baza criteriului de atribuire „cel mai mic preț”, care „reflectă nevoia minimă de subvenții”.

Subvenția pentru această metodă ar urma să se acorde după mecanismul contractelor pentru diferență, care nu este încă reglementat în România.

Subvențiile pentru parcurile intrate în operare după procedura deschisă sunt determinate exact.

(Citiți și: „Proiect: Locuitorii din zona limitrofă parcurilor eoliene din Marea Neagră ar putea deveni acţionarii acestora. Regimul subvenţiilor”)

După intrarea în funcțiune a parcurilor, investitorii în acestea vor primi o primă de maximum 0,025 euro/ kWh, în plus faţă de prețul de piaţă al energiei electrice, cu condiţia ca valoarea cumulată a acestor două componente nu poate depăși 0,06 euro/kWh.


Prima s-ar reduce proporţional dacă prețul de piață al energiei depășește 0,035 euro/kWh. În plus, „investitorii vor primi o compensație pentru echilibrarea costurilor, în valoare de 0,020 euro/kWh, timp de 20 de ani de la conectarea la rețea”, mai spune proiectul de lege.

Potenţialul eolian offshore al României depăşeşte 70 GW (70.000 de MW), dintre care „22 GW în turbine cu fundaţie fixă, pe fundul mării, respectiv peste 50 GW în fermele eoliene de tip floating”, declara în iulie secretarul de stat Niculae Havrileţ.

Dintre companiile românești mari, Hidroelectrica deja a anunțat că are în plan consrucția unor parcuri eoliene offshore de 300 MW, pentru care va investi 2,8 miliarde de lei, din care 1,8 miliarde până în 2025. Hidroelectrica contează pe fondurile europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: