miercuri

24 aprilie, 2024

7 iulie, 2020

Proprietarii viitoarelor parcuri eoliene offshore, care se vor construi în Marea Neagră, ar putea fi obligaţi să ofere 20% din acţiuni locuitorilor care au reşedinţă în zona limitrofă a parcului, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.

„Proprietarii de parcuri eoliene offshore situate la mai puțin de 16 kilometri de linia de coastă sunt obligați să ofere opțiunea de achiziție a 20% din acțiunile de proprietate a parcurilor eoliene cetățenilor locali cu reședința la o distanță de 4,5 km de locația parcului eolian sau cu reledința într-o localitate care are linii de coastă la 16 km de locația parcului eolian”, spune proiectul de lege.

Inițiativa legislativă aparține deputatului PSD Iulian Iancu, căuia i s-au alăturat alți 32 de deputați, în marea lor majoritatea colegi de partid.


„Opțiunile de achizițe trebuie oferite după acordarea licenței pentru construirea parcului eolian, dar înainte de conectarea la rețea” a acestuia, potrivit proiectului.

„O oportunitate uriaşă”

Proiectul survine aproape concomitent cu remarcile oficialilor Ministerului Economiei şi Energiei, care  au scos în evidenţă potenţialul eolian uriaş al zonei comerciale româneşti a Mării Negre şi de care sunt interesate și marile companii energetice de stat.

(Citiţi şi: „Din marile planuri de investiţii de miliarde: Hidroelectrica în centrale eoliene offshore, Romgaz în petrochimie”)

Potenţialul eolian offshore al României depăşeşte 70 GW (70.000 de MW), dintre care „22 GW în turbine cu fundaţie fixă, pe fundul mării, respectiv 50 GW în fermele eoliene de tip floating”, declara, luna tecută, secretarului de stat Niculae Havrileţ.

„Există o oportunitate uriaşă pentru România în sectorul de offshore wind”, a spus Niculae Havrileţ, citat de Agerpres.


Oficialul român a invocat un studiu al Băncii Mondiale, care spune că succesul în materie obținut de Marea Britanie în 20 de ani ar putea fi atins de România în numai 5, ca urmare a progresului tehnologiei și a reducerii prețului acesteia.

Subvențiile promise

Pe de altă parte, același proiect de lege prevede subvențiile pe care le pot primi dezvoltatorii de proiecte eoliene în Marea Neagră, după ce vor fi obținut de la statul român dreptul de a le face, în urma unei proceduri de licitație de concesionare.

Parcurile eoliene offshore înființate în conformitate cu procedura deschisă au dreptul la o primă de maximum 0,025 euro/ kWh, în plus faţă de prețul de piaţă al energiei electrice, cu condiţia ca valoarea cumulată a acestor două componente nu poate depăși 0,06 euro/kWh.

Prima s-ar reduce proporţional dacă prețul de piață al energiei depășește 0,035 euro/kWh. În plus, „investitorii vor primi o compensație pentru echilibrarea costurilor, în valoare de 0,020 euro/kWh, timp de 20 de ani de la conectarea la rețea”, mai spune proiectul de lege.

Pe de altă parte, dezvoltatorii de parcuri eoliene spun că nu de subvenții au nevoie, ci de reguli clare și corecte din partea statului și de rețele mai prietenoase cu sursele regenerabile, aşa cum au făcut-o oficialii EDP Renewables, prezentă de 12 ani pe piața din România, într-un interviu publicat de e-nergia.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: