marți

23 aprilie, 2024

22 august, 2011

Dorinţa preşedintelui Traian Băsescu de a introduce votul uninominal fără compensare la alegerile parlamentare din 2012 este susţinută de PDL, dar şi de opoziţie, împotriva voinţei principalului partener de guvernare al democrat-liberalilor, UDMR.

USL anunţă că susţine modificarea actualei legi electorale, astfel încât parlamentar să fie desemnat doar candidatul care obţine cele mai multe voturi într-un colegiu uniniminal, a declarat, luni, copreşedintele Uniunii Social Liberale, social-democratul Victor Ponta.

El a amintit că formaţiunea sa politică a iniţiat, încă de anul trecut, un proiect legislativ în acest sens.


”În alegeri, anul viitor, trebuie ca cel care candidează în colegiu şi iese pe primul loc să meargă în Parlament. Vom avea candidaţi comuni (USL – n.r.) şi, dacă acei candidaţi comuni ai noştri câştigă şi sunt pe primul loc, trebuie să meargă în Parlament pe sistemul majoritar dintr-un singur tur”, a spus Ponta.

Coaliţia de guvernare a decis, luni, să formeze o comisie la nivelul său, care să analizeze posibilitatea modificării Legii electorale, după ce, săptănâna trecută, preşedintele Traian Băsescu s-a pronunţat pentru alegerea parlamentarilor prin vot uninominal dintr-un singur tur sau din două turiri de scrutin, cu eliminarea sistemului de redustribuire a voturilor în funcţie de scorurile partidelor.

În acest context, Ponta şi-a exprimat îndoiala faţă de sinceritatea lui Băsescu în privinţa modificării legii electorale.

De asemenea, Victor Ponta s-a arătat în favoarea reducerii actualului număr de parlamentari, de 471.


”Trebuie să ştim ce sistem vom avea la anul şi cum ne vom bate şi, chiar dacă vom mai pierde 2-3 colegii, ne asumăm acest risc. Sunt absolut convins că nu vor putea să cumpere, la anul, chiar toţi votanţii din 3-4 sute de colegii, iar USL, în această formulă, va câştiga”, a spus Ponta.

Deşi au câştigat numeroase mandate cu ajutorul redustribuirii voturilor în funcţie de scorul partidului, liberalii se declară şi ei pentru unonominalul pur.

” Susţinem întregul proiect depus de USL, altfel nu putea fi depus din partea USL. Cred că acest sistem de alegere nu e o chestiune de compensare, ci o chestiune care trebuie compensată, în sensul ca cel puţin cel care câştigă colegiul să fie declarat câştigător”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, vicepreşedintele PNL, Victor Paul Dobre.

Deputatul liberal a subliniat că PNL a susţinut în totalitate proiectul de lege depus de USL privind eliminarea redistribuirii voturilor la alegerile legislative.

„Oamenii lui Băsescu” din PDL se grăbesc să-i susţină varainta de vot uninominal pur

Cunoscută ca susţinătoare fidelă a preşedintelui Traian Băsescu în cadrul PDL, vicepreşedinta democrat-liberalilor Elena Udrea s-a şi grăbit, luni, să-şi exprime susţinerea pentru eliminarea compensării la alegerea parlamentarilor dintr-un singur tur de scrutin.

”Sunt, categoric, pentru un singur tur şi fără formula actuală – creată de PNL cu girul PSD în 2008 – prin care a fost posibil ca în Parlament să intre oameni care au pierdut alegerile. În Parlament sunt oameni care au ieşit pe locul trei şi, cu toate astea, sunt parlamentari., iar unul dintre ei este chiar domnul Crin Antonescu. Au ajuns acolo printr-un fals şi lucrul acesta trebuie corectat”, a sous ministrul Dezvoltării Regionale.

Şi vicepreşedinta PDL Monica Macovei s-a exprimat pentru ca ” acela care a ieşit primul să câştige şi mandatul”.

Marton Arpad (UDMR): Uninominalul pur reduce reprezentarea maghiarilor în Parlament

Băsescu şi PDL au opozanţi în interiorul arcului guvernamental în privinţa eliminării compensării, la alegerile legislative din anul 2012.

Viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Marton Arpad, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, că Uniunea respinge votul uninominal pur, cerut de celelalte partide.

”Nu sunt şi nu suntem de acord. Uniunea noastră a susţinut dintotdeauna sistemul proporţional sau un sistem mixt, care să ducă cât mai aproape de proporţional”, a spus Marton.

Deputatul UDMR a precizat că ”orice alt sistem duce la distorsionarea voinţei electoratului şi duce, implicit, la o prezenţă şi mai slabă a comunităţii maghiare în Parlament decât ea se regăseşte în societate”.

”Un sistem cu un singur tur – majoritar relativ – ne duce în ipostaza în care vom avea posibilitatea de a ajunge în Parlament doar în colegiile în care minoritatea maghiară are o prezenţă de cel puţin 35%. Coroborat cu micşorarea numărului de parlamentari, ar duce la situaţia în care – cu excepţia celor 6 judeţe unde suntem destul de importanţi – comunitatea maghiară din alte judeţe nu ar mai fi reprezentată deloc”, a mai explicat Marton Arpad.

El respinge şi uninominalul pur în două tururi: ”În cazul alegerilor uninominale în două tururi, am ajunge la prezenţa comunităţii maghiare în parlament numai din zona secuimii, adică mai mult de jumătate din voturile maghiarilor s-ar pierde”.

La rândul său, senatorul UDMR Verestoy Attila, un greu al Uniunii, a explicat că sistemul susţinut de celelalte forţe politice nu asigură reprezentarea parlamentară a grupurilor de votanţi acre nu sunt neapărat concetrate într-o anumită zonă geografică.

”Considerăm că trebuie să existe o reprezentativitate a voturilor celor mulţi care nu sunt neapărat concentraţi într-o zonă”, ne-a explicat Verestoy.

Şi Marton, şi Verestoy au respins, însă posibilitatea ca UDMR să iasă de la guvernare, dacă PDL îşi dă mâna cu USL pentru adoptarea modificării Legii electorale.

”Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Deciziile acestea nu se iau cu salturi din banca coaliţiei”, a spus Verestoy Attila.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. „De asemenea, Victor Ponta s-a arătat în favoarea reducerii actualului număr de parlamentari, de 471.”
    vrajeala – nici un parlamentar nu vrea sa li se reduca numarul, daca voiau, s-ar fi conformat vointei poporului exprimata prin referendum. E doar o bataie de joc la adresa noastra.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. „De asemenea, Victor Ponta s-a arătat în favoarea reducerii actualului număr de parlamentari, de 471.”
    vrajeala – nici un parlamentar nu vrea sa li se reduca numarul, daca voiau, s-ar fi conformat vointei poporului exprimata prin referendum. E doar o bataie de joc la adresa noastra.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: