vineri

19 aprilie, 2024

31 martie, 2016

darea in plataDupă mai bine de trei ore de dezbateri, Comisia juridică a Camerei Deputaților a amânat votul final pe amendamentele ce ar putea fi aduse proiectului de lege privind darea în plată.

Comisia va decide marți asupra eliminării programului ”Prima Casă” și asupra majorării plafonului de aplicare de la 100.000 de euro la 250.000 de euro. Tot atunci se va da și raportul final, urmând ca legea să ajungă apoi la vot în plenul Camerei Deputaților, for decizional.

La discuțiile joi din Parlament au participat reprezentanți ai băncilor, ai Băncii Naționale a României (BNR), ai consumatorilor, precum și inițiatorii legii.


Din estimările BNR reiese că băncile ar pierde în jur de 2,8 miliarde de lei dacă toți cei care au credite cu o valoare mai mare decât valoarea de piață a garanției vor apela la darea în plată.

”Pe o estimare medie, impactul este de 2,8 miliarde de lei, la un sold total de 77 miliarde de lei”, a declarat Liviu Voinea, viceguvernator BNR, citat de profit.ro. El a precizat că pierderea nu ar fi distribuită uniform la nivelul întregului sistem, impactul fiind mai mare pentru unele dintre băncile din România.

BNR susține eliminarea programului ”Prima Casă” de sub incidența legii, dar și introducerea unui prag de îndatorare de 65% astfel încât proiectul să aibă o componentă socială, respectiv să se adreseze acelor debitori care sunt în imposibilitatea de a-și plăti ratele nu și celor care doresc să renunțe pur și simplu la credit prin darea garanției în plată.

Inițiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, a precizat că legea poate fi aplicată în forma actuală, dar și că băncile nu trebuie apărate pentru că au acordat credite în mod ”iresponsabil”.


„Acolo unde este profitul, acolo trebuie să fie şi riscul. Profitul este doar al băncii”, a spus Daniel Zamfir, citat de news.ro.

În replică, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a spus că există ”un singur sistem bancar în care creditorii împart riscurile cu debitorii”. ”Acest sistem se numeşte banking islamic”, a adăugat Olteanu, referindu-se la state islamice în care instituțiile de credit nu au voie să perceapă dobânzi la credite.

La finele săptămânii trecut, inițiatorii legii au ajuns la un consens politic cu PNL și PSD, formațiuni care au anunțat că vor sprijini legea dacă plafonul va fi majorat la 250.000 de euro și dacă se va elimina ”Prima Casă”. Politicienii susțin totodată menținerea prevederii care spune că legea se aplică tuturor contractelor de credit aflate în vigoare, prevedere cu care băncile și Guvernul nu sunt de acord.

Mai multe instituții europene și internaționale, printre care Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional s-au arătat îngrijorate cu privire la forma actuală a proiectului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: