14 iulie, 2020

Legea pentru stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional este neconstituţională, a decis marți, cu unanimitate, CCR.

Reglementarea a fost inițiată de PSD, stabilea coeficienți minimali de ierarhizare salarială pentru sectoarele de activitate unde nu există contracte colective de muncă, adoptată la începutul lunii iunie și a fost atacată la CCR de către parlamentari USR și PNL.

CCR explică într-un comunicat că unul dintre motivele neconstituționalității este art. 138 alin.(5) din Constituție:


Nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare.

„Cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii”, prevedea legea ce a fost salutatăde sindicate și criticată dur de patronate.

Coeficienții corespund unui anumit grad de școlarizare, pornind de la 1 – pentru muncitorul necalificat (salariul minim uzual, de bază).

(Citiți și: ”Capitalul uman al României și raportul cost/calitate”)

Coeficienții ajung până la 11 – ceea ce înseamnă un coeficient de 2,0 (2, X 2.230 lei salariului minim normal, pentru necalificați = 4.460 de lei brut), acordat pentru persoanele care și-au luat doctoratul în activitatea pe care o desfășoară.


Un absolvent de studii superioare va avea un salariu minim brut de bază de 1,7 x2.230 – adică 3.791 lei brut, iar pentru absolvent de master – 4.014 lei.

„Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se urmăreşte garantarea unor forme de protecţie minimă a venitului salariatului, precum şi menţinerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizăr’ii excesive a grilei de salarizare”, explică iniţiatorii legii.

Coeficienții de ierarhizare în funcție de studii, complexitatea funcției, nivelul de pregătire, sectorul de activitate au fost negociați și stabiliți, până în 2010, prin contracte colective de muncă la nivel național, în funcție de ramură.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: