La obiect

Bugetul de Apărare la 8 luni: 1% din PIB, din care 02% din PIB sunt pentru înzestrare

Intrat în ultimul trimestru al anului 2019, Guvernul României ar trebui să depună eforturi deosebite pentru a respecta angajamentul de 2% cheltuieli anuale pentru Apărare… Mai mult

03.10.2019

La obiect

Indicatorul social de referință – uitat de 7 ani la valoarea de 500 de lei

De la apariția sa, în 2012, respectiv urmă cu șapte ani, așa-numitul „indicator social de referință” (ISR) s-a blocat la valoarea de 500 de lei.… Mai mult

02.10.2019

Analiză

Soldul investițiilor străine trece de 80 mld de euro: situația pe sectoare

Soldul investițiilor străine directe (ISD) în economia României a crescut anul trecut la 81.124 milioane euro, adică aproximativ 5,5 miliarde euro mai mult față de… Mai mult

01.10.2019

Analiză

Creșterea costului salarial – de 2 ori mai mare decât creșterea PIB și de 4 ori mai mare decât creșterea productivității

Potrivit datelor publicate de INS, costul salarial pentru un loc de muncă s-a majorat cu circa 42% în ultimii patru ani (36% dacă se face… Mai mult

30.09.2019

Cronicile

Legea care ar putea schimba creditarea pe piața imobiliară: ”Darea în plată” a fost votată de Parlament

de Victor Bratu 25.11.2015

Camera Deputaților (for decizional) a adoptat miercuri Legea privind darea în plată a unor bunuri imobiliare în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Actul normativ permite unui debitor să stingă creanțele și accesoriile sale prin simpla transmitere către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobiliar ipotecat în favoarea creditorului: ”dai casa ipotecată la bancă, indiferent cât valorează, și ai scăpat de credit”.

Proiectul a fost amplu contestat de mediul bancar, care se teme de fluctuațiile valorii de piață a unui imbobil. 

Parlamentul de la București nu a făcut, însă, decât să transpună în legislația națională o Directivă europeană (obligatorie pentru statele membre) adoptată la data de 4 februarie 2014.

Există totuși un motiv justificat de contestare: Documentul european specifică: ”Prezenta directivă nu se aplică contractelor de credit existente înainte de 21 martie 2016”.

Actul normativ românesc, adoptat miercuri, conține prevede aplicarea retroactivă:  ”prezenta lege se aplică atât contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării sale în vigoare, cât și contractelor încheiate după această dată”.

Ce spune legea adoptată miercuri

Legea privind darea în plată ar putea intra în vigoare în ianuarie 2016:  merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, care are la dispoziție varianta trimiterii spre reexaminare în interiorul termenului de 20 de zile de la primire, apoi va intra în vigoare după 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Legea votată miercuri are ca principale dispoziții:

Pentru stingerea creanței izvorând dintr-un contract de credit și a accesoriilor sale prin darea în plată trebuie îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:

 • Creditorul și debitorul fac parte din categoriile prevăzute în cuprinsul Art.1 alin (1), astfel cum sunt definite acestea de legea specială (persoane fizice și instituții de credit, instituții financiare nebancare sau cesionarii creanțelor deținute asupra persoanelor fizice)
 • Între părți sau, după caz, între antecesorii părților, s-a încheiat un contract de credit
 • Bunul oferit în plată este un bun imobil ipotecat în favoarea creditorului în în vederea garantării executării obligațiilor asumate prin contractul de credit

În situația în care executarea obligațiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri debitorul va oferi în plată toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului

Procedurile descrise de lege sunt:

 • Notificarea transmisă creditorului de către debitor, prin executor judecătoresc, notar sau avocat, prin care informează asupra deciziei de transmitere a dreptului de proprietate în vederea stingerii datoriei
 • Notificarea trebuie să cuprindă intervalul orar, în 2 zile diferite, în care reprezentantul instituției de credit poate veni la un notar propus de debitor pentru transmiterea dreptului de proprietate
 • De la momentul transmiterii notificării se stinge dreptul creditorului de a se îndrepta împotriva codebitorilor sau garanților personali sau ipotecari
 • Creditorul poate contesta îndeplinirea condițiilor de admisibilitate a procedurii, cererea urmând să se judece în regim de urgență de judecătoria din raza de domiciliu a debitorului

Descărcați AICI textul complet al legii

Cum s-a născut legea românească

deputatul-PNL-Daniel-ZamfirInițiator oficial al legii este deputatul PNL Daniel Zamfir (foto), care a admis pentru cursdeguvernare.ro faptul că a colaborat îndeaproape cu avocatul Gheorghe Piperea la scrierea proiectului de lege, avocat specializat în procesele cu băncile ale clienților cu credite ipotecare și care, evident, îi favorizează pe clienții băncilor.

O situație cunoscută inclusiv de colegii senatori și deputați care au susținut proiectul inițiat de Daniel Zamfir.

Descărcați AICI expunerea de motive și lista parlamentarilor care au susținut legea

Chestionat în legătură cu retroactivitatea cu care se va aplica legea românească, situație exclusă clar de directiva europeană pe care s-a bazat proiectul propus, deputatul liberal a declarat:

”Noi am plecat de la sensul directivei, necesitatea de a-i proteja pe cei loviți de criză. Cred că cei care au deja credite și cei care sunt acum în nevoie trebuie ajutați, ce protecție să oferim noi celor care nu au credite… Am respectat sensul directivei, care constată că băncile au avut practici iresponsabile de împrumut”.

Legat de prevederea conținută de Directiva 2014/17/UE (AICI – LINK), potrivit căreia ”prezenta directivă nu se aplică contractelor de credit existente înainte de 21 martie 2016”, Daniel Zamfir explică: ”Repet, am ținut cont de spiritul directivei. Mai mult, avem chiar jurisprudență internațională care specifică clar că se poate interveni în contracte în derulare. Spune acest lucru Curtea de Justiție a Uniunii Europene chiar într-un caz care privește România. E vorba de cauza din procesul ANPC Călărași vs. Volksbank. E clar, e relevant… și permite intervenția asupra contrafctelor în derulare.”

Solidă la o primă vedere, argumentația lui Daniel Zamfir pare un tertip avocățesc după citirea documentului la care face referire deputatul liberal, din cauză că speța judecată de CJUE se referea la un ”comision de risc” perceput de bancă.

Cazul de jursprudență la care face vorbire deputatul PNL se referă, însă, la o cu totul altă speță: în dosarul ANPC Călărași vs. Volksbank, Curtea Europeană a judecat modul de transpunere în legislația națională a unei alte directive UE, emisă în 2008, care enumera și limita numărul de comisioane pe care o bancă le poate percepe unui client.

Întrebat în legătură cu nepotrivirea evidentă, reacția lui Daniel Zamfir a fost: ”Atunci așteptăm să vedem dacă se declanșează o procedură de infringement, că am transpus greșit directiva. Și rezolvăm atunci”.

O lege care ar putea influența serios creditul ipotecar si imbiliar pentru viitorii clienți: Băncile vor ridica gradul de prudență.
Patronatele Bancare: Ce bancă își va mai asuma Prima Casă?

Opinia mediului bancar despre efectele viitoare ale legii adoptate miercuri este exprimată de Bogdan Preda, Consiliul Patronatelor Bancare:

bogdan predaAtunci când o bancă primește o cerere de creditare, în primul rând se uită la veniturile celui care solicită un credit, valoarea proprietății care se ipotechează este pe locul doi. În aceste condiții, e clar că băncile vor cere avansuri mai mari în cazul achizițiilor imobiliare.

Rezultă, fără dubiu, că va fi descurajată creditarea. Un exemplu simplu- Programul Prima Casă, unde astăzi avansul este de 5%. Cine își va mai asuma programe de tipul Prima casă? Greu de răspuns….

Apoi, sunt contrariat că nimeni nu s-a uitat la amănunte relevante de procedură. Așa cum arată legea, de aceasta beneficiază în mod egal și cei afectați de criză, cum afirmă Parlamentul, și cei care au cumpărat prin acest sistem 20 de apartamente. Sigur, toți am fost afectați de criză, dar unii mai mult decât alții. Nu vreau să plâng băncile, dar legea care se pretinde că repară niște abuzuri poate da naștere la alt gen de abuzuri.

Nu spun că au fost interese ca legea să iasă așa, dar cu siguranță legea s-a făcut cu graba unui Parlament care caută susținere populară.

Deocamdată, așteptăm. Poate că și BNR va trebui să schimbe normele de creditare

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.11.2015

Un raspuns

 1. nicu
  26.11.2015, 10:30 am

  deci noi am votat acolo oameni care se fac ca lucreaza “Întrebat în legătură cu nepotrivirea evidentă, reacția lui Daniel Zamfir a fost: ”Atunci așteptăm să vedem dacă se declanșează o procedură de infringement, că am transpus greșit directiva. Și rezolvăm atunci”

  deci tu , deputatule, faci o lege in 3 luni, apoi o discuti in doua, aprobi, o reanalizezi in 2 luni (plua ca statul, adica noi, mai tb sa platim poate si niste amenzi pentru infringement)si deja te-ai facut de 1 an de zile de lucru…pe banii mei (deci platit ca sa iei decizii proaste, desi lucrul evident si clar exista! deci esti si natang!) Desigur exagerez, ca in timpul asta nu ai lucrat non stop – ai mai si dormit in banca ta, la legile altora tot asa de proaste, asa cum sunt sigur ca au dormit altii cand le-ai bagat sub nas legea asta a ta.
  dar, na! noi suntem prosti ca v-am votat. poate voi trebuia sa fiti in #colectiv, la concert.

Lăsați un comentariu


Stiri

7 magistrați din CSM cer revocarea Liviei Savonea. Ce-i reproșează

Vladimir Ionescu

Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii solicită plenului revocarea Liei Savonea din funcția de preşedinte CSM, ei reclamând modul defectuos în care aceasta conduce… Mai mult

Stiri

Gabriela Zoană, numită secretar de stat la Ministerul Justiției

Vladimir Ionescu

Gabriela Zoană, unul dintre vectorii de imagine ai premierului Viorica Dăncilă, a fost numită secretar de stat la Ministerul Justiției, unde Ana Birchall susține poziții… Mai mult

Stiri

Industria vânzării de cetățenii – 25 de miliarde de dolari anual, la nivel global

Iulian Soare

Dubla cetățenie era aproape inexistentă în urmă cu 50 de ani, însă acum nu numai că ea este foarte răspândită, dar aproape jumătate din statele… Mai mult

Stiri

FMI a revizuit estimarea de creştere economică a României, până la 4%. Bugetul e făcut pentru o creștere de 5,5%

Vladimir Ionescu

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere la 4% estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, însă în paralel prognozează o majorare a… Mai mult

Europa

Raportul MCV ar putea fi prezentat săptămâna viitoare – problema SIIJ, nerezolvată

Vladimir Ionescu

Noul raport MCV (Mecanismul de Cooperare si de Verificare) va fi probabil prezentat la începutul săptămânii viitoare, a anunțat ministrul Justiției, Ana Birchall, în ședința… Mai mult

Stiri

ICCJ se adreseză Curții de Justiție a UE înainte de a decide dacă dosarul lui Darius Vîlcov va fi rejudecat. Miza este mai mare

Vladimir Ionescu

Instanța supremă intenționează să trimită patru întrebări Curții de Justiție a UE (CJUE), înainte de a stabili dacă procesul lui Darius Vîlcov, finalizat în prima… Mai mult

Europa

UE fixează un termen limită Londrei, pentru ca acordul să poată fi prezentat la summitul Consiliului European

Iulian Soare

Michel Barnier, negociatorul- șef al UE pentru Brexit, i-a fixat premierului Boris Johnson un termen limită pentru a accepta soluția europeană referitoare la frontieră, scrie… Mai mult