marți

25 iunie, 2024

8 februarie, 2016

ParliamentGeorgiaParlamentul din Georgia are pe agendă o ”lege a blasfemiei”, care ar introduce pedepse pentru jigniri aduse religiei unei persoane. Potrivit publicației The Guardian, proiectul naște îngrijorări legate de libertatea religioasă.

Oponenții proiectului de lege, care a fost deja aprobat în comisiile parlamentare și intră pe ordinea de zi a legislativului, afirmă că, odată adoptată, legea ar putea fi utilizată împotriva organizațiilor religioase care nu se supun perceptelor majoritare creștin-ortodoxe.

Georgia este una dintre cele mai religioase națiuni din lume, locuitorii săi fiind sensibili la orice critică adusă Bisericii Ortodoxe, văzute drept apărătorul istoric al identității naționale.


Patriarhul Ilia II s-a situat în 2013 pe primul loc în rândul celor mai de încredere personalități georgiene.

Potrivit proiectului de lege, orice ”insultă la adresa sentimentelor religioase” ar urma să fie pedepsită cu amendă de 100 lari (echivalentul a 120 dolari americani), sumă care s-ar dubla pentru recidivă, iar insulta adusă simbolurilor religioase ar urma să fie amendată cu 1.000 lari.

Salariul mediu în Georgia este de 818 lari.

Promotorii proiectului afirmă că acesta este menit să protejeze toate cultele religioase din Georgia, însă reprezentanți ai cultelor minoritare afirmă că o asemenea lege ar fi folosită împotriva libertății de expresie.


În vestul Georgiei, congregațiile ortodoxe s-au împotrivit construirii de moschei sau școli religioase musulmane.

Publicația britanică notează că proiectul are șanse mari să fie aprobat de parlament, mai ales că 2016 este an electoral în Georgia. Coaliția de guvernare a susținut, pe 2 februarie, promovarea proiectului de lege.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: