marți

23 aprilie, 2024

22 mai, 2012

Furnizorii de servicii de telefonie și internet vor fi obligați să rețină automat timp de 6 luni datele de comunicații ale utilizatorilor, potrivit „Legii Big Brother” adoptate marți de Camera Deputaților, ca for decizional.

Legea a fost adoptată cu 197 voturi pentru, 18 împotrivă şi 13 abţineri, după ce anterior Senatul o respinsese, însă ca prim for sesizat.

Legea a fost adoptată pentru a pune legislația românească în acord cu o directivă europeană în domeniu.


Inițial, Parlamentul adoptase o lege similară, în anul 2008, dar Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională.

Până la adoptarea noii legi Big Brother, Comisia Europeană a ajuns deja în stadiu avansat cu procedura de infringement pentru România.

Ce date sunt reținute

  • Datele reținute sunt legate de convorbirile telefonice, schimbul de e-mail-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice.
  • În rețelele de telefonie fixă şi mobilă trebuie se reține numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, numele acestora.
  • În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit.

Ce mai prevede legea Big Brother

  • Operatorii de telefonie și internet sunt obligați săreținp 6 luni datele de trafic ale utilizatorilor. În proiectul inițial, perioada era de un an, dar Comisia Juridică a Camerei a redus la jumătate.
  • Poliția are dreptul să solicite datele reţinute doar cu aprobarea procurorului care supraveghează sau efectuează urmărirea penală ori a procurorului competent potrivit procedurii de dare în urmărire a persoanelor şi cu aprobarea judecătorului competent.
  • Furnizorii de telefonie fixă şi mobilă şi de internet sunt obligați să reţină anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.
  • Furnizorii de telefonie şi internet au obligaţia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmărire să transmită datele solicitate, iar dacă acest lucru nu este posibil în 48 de ore, datele trebuie transmise în cel mult cinci zile.
  • Datele stocate vor fi distruse la finalul perioadei de păstrare, cu excepţia celor care au fost accesate şi reţinute.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: