joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 mai, 2019

Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Consituțională privind neconstituționalitatea legii aprobată de Parlament care care prevede un regim fiscal derogatoriu pentru terenurile şi construcţiile din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

De așa-numita Lege Belina, cum a numit-o Opoziția, ar putea beneficia și Insula Belina care face obiectul unui dosar penal în care sunt anchetați de DNA doi foști miniștri.

Insula a ajuns în exploatarea firmei Tel Drum, de care este legat și numele liderului PSD Liviu Dragnea.


Legea scuteşte de taxe și reduce TVA la cazinourile, hoteluri, restaurantele, cluburile sau magazinele, amplasate pe insule și suprafețe rezultate din modificări naturale ale teritoriului ori amenajări hidrotehnice.

Ca urmare, proiectul legii iniția de senatorul PSD Șerban Nicolae fusese avizat negativ de două comisii senatoriale.

Sesizarea prezidențială reclamă faptul că documentul a fost adoptat cu depășirea termenelor legislative și nu a fost supus avizării Consiliului Economic și Social. Totodată legea ar prevede facilități care pot reprezenta ajutor de stat.

Legea prevede scutirea de taxa pentru terenurile insulare menționate, iar pentru anumite activităţi de pe acestea se aplică TVA redus la 5%.

(Citiți și: Așa-numita “Lege Belina” a fost adoptată. Opoziția va sesiza CCR: Transformă insula Belina într-un paradis fiscal)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Se creează paradisuri fiscale pentru prieteni. Este vorba de rezolvarea unor interese de grup”, a susţinut deputatul USR Stelian Ion.

Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a explicat că adoptarea proiectului nu respectă principiul bicameralismului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: