vineri

19 aprilie, 2024

18 octombrie, 2011

Puterea nu a reuşit luni să supună votului Senatului legea asistenţei sociale, cu o săptămână înante de sosirea la Bucureşti a delegaţiei FMI, în condiţiile în care Guvernul s-a angajat în faţa Fondului să trecă prin Parlament proiectul care prevede reducerea cheltuielilor cu ajutoarele şi prestaţiile sociale.

Luni, în plenul Senatului – ca prim for sesizat – liderii grupurilor parlamentare nu s-au înţeles pentru calendarul dezbaterii şi votului asupra legii asistenţei sociale.

Senatorii PDL, cu premierul Emil Boc venit de urgenţă în Parlament, au insistat ca legea asistenţei sociale să fie introdusă luni pe ordinea de zi, dar opoziţia a invocat faptul că în Biroul Permanent al Senatului s-a stabilit că va fi introdus un alt proiect de lege, care prevede modificarea Regulamentului Senatului.


Liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a solicitat şi prelungirea programului de lucru, dar propunerea nu a mai fost supusă la vot.

”Vreau să dăm posibilitatea colegilor aflaţi la plen să lucreze”, a spus Rădulescu, însă a fost contrat imediat de senatorul PSD Adrian Ţuţuianu.

”Avem un program de lucru votat săptămâna trecută – cu dezbateri până la ora 18.00”, a spus social-democratul.

Practic, situaţia proiectului promovat de Guvern, privind asistenţa socială, nu a mai avansat de la stadul în care se afla în urmă cu o lună, la comisia de resort.


”Din partea colegilor de la Putere nu există niciun fel de dorinţă de înţelegere. Suntem în aceeaşi fază în care am început discuţia acum 3-4 săptămâni”, a remarcat liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu.

Însuşi premierul Emil Boc s-a deplasat, luni, la Parlament, pentru a-şi mobiliza senatorii, la o şedinţă a grupului PDL, dar s-a plâns de majoritatea firavă de care dispune arcul guvernamental la Senat.

”Niciodată în aceşti ani nu am beneficiat de un sprijin din partea opoziţiei pentru adoptarea unor măsuri care să ţină de beneficiul ţării. Întotdeauna Opoziţia a fost împotriva la orice propunere care a vizat interesul naţional şi atunci trebuie să găsim soluţii să avem voturile necesare. Într-o coaliţie care are doar o majoritate de un vot sau două nu este foarte uşor, când ai 3 partide care compun acea coaliţie, să ai de fiecare dată numărul necesar”, s-a plâns Boc de dificultăţile în a strânge toţi senatorii Puterii la vot.

Guvernul: Legea trebuie să intre în vigoare din 2012

În cea mai recentă scrisoare de intenţie, transmisă luna trecută la FMI, Guvernul se angajase să treacă prin Parlament legea asistenţei sociale până la finalul lunii septembrie, pentru a intra în vigoare din anul 2012.

”Legea ar trebui să fie adoptată de Parlament până la sfârşitul lunii septembrie şi să intre în vigoare în ianuarie 2012. Aceasta va fi urmată de modificări importante aduse legislaţiei secundare”, se arată în scrisoarea de intenţie.

Viitoarea lege, care comasează ajutoarele sociale din 54 în 9 categorii, îşi propune să genereze economii de 0,8% din PIB până în anul 2013.

”A fost elaborată un nouă Lege a Asistenţei Sociale, care va consolida categoriile de prestaţii sociale existente în 9, şi va înăspri criteriile de eligibilitate. În total, măsurile de reformă a prestaţiilor sociale vor genera economii de aproximativ 0,8% din PIB în intervalul 2010-13”, mai precizează Guvernul în scrisoarea de intenţie.

După ce va trece de Senat, proiectul legii asistenţei sociale va intra în comisiile şi abia apoi în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Elaborat în mandatul lui Ioan Botiș ca ministru al Muncii, proiectul legii asistenței sociale a fost aprobat de guvern pe 1 iunie, în timp ce premierul Emil Boc asigura intermiatul la Ministerul Muncii, după demisia lui Botiș.

Ajuns în Parlament, de la începutul lunii septembrie, odată cu startul sesiunii de toamnă, următorul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a insistat pe lângă senatori să fie abrobat în comisia senatorială de muncă raportul pozitiv pe proiect.

Lăzăroiu a fost demis pe 16 septembrie, iar în prezent, când trebuie să fie dezbătut de plen acest proiect, un alt ministru al Muncii, Sulfina Barbu, pleacă din plenul Senatului fără un vot pe proiect.

Blocajul de luni face parte dintr-o strategie de tergiversare asumată de Opoziție.

După ce a ieșit din comisia de muncă a Senatului, proiectul a fost blocat și în 28 septembrie,  în plen, de Opoziție,  însă și pe fondul absenteismului senatorilor Puterii.

”Vrem să se înţeleagă că blocajul din Senat are ca raţiune faptul că dorim să dăm românilor o lege a asistenţei sociale bună, corectă. Am încercat să o retrimitem la comisie, să fie rediscutată. Nu putem fi de acord cu un proiect de lege făcut de un ministru care trăia în lumea basmelor. Am discutat liderii între noi, încercând să avem înţelegere, dar nu s-a putut. Ca atare, am părăsit sala şi vom vedea pe viitor care vor fi formele de protest pe care le vom adopta”, motiva această strategie liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, pe 28 septembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: