luni

22 aprilie, 2024

24 august, 2014

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat vineri că guvernul ar putea emite o ordonanţă de urgenţă prin care să fie suspendate, pe o perioadă de 2 săptămâni, prevederile Legii aleşilor locali, astfel încât aceştia să poată trece de la un partid la altul fără să îşi piardă mandatul.

PNL va sesiza organismele internaţionale dacă această ordonanţă dacă va fi emisă.

UDMR nu a decis deocamdată dacă susţine ideea formulată de Liviu Dragnea.

PNL: „Primarii opoziţiei sunt avertizaţi că nu vor primi bani la buget dacă nu schimbă taberele”


Liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, George Scutaru, a declarat duminică pentru cursdeguvernare.ro că PSD face de mai multă vreme presiuni asupra aleşilor locali ca aceştia să treacă în tabăra puterii.

„Vor să le dea legitimaţii de partid. Sunt presiuni constante în teritoriu pe care PSD le face în special asupra primarilor PNL. În septembrie, guvernul va aloca fonduri suplimentare în teritoriu iar primarii opoziţiei sunt avertizaţi, pe diverse căi, că nu vor primi nimic dacă nu schimbă taberele”, explică George Scutaru mecanismul prin care sunt presaţi în special primarii aleşi pe listele PNL sau PDL.

„PNL va utiliza toate pârghiile legale în plan intern pentru a bloca această ordonanţă, dacă se va materializa. În paralel, vom informa şi organismele internaţionale despre această iniţiativă a PSD”, mai spune deputatul PNL.

Adevărata miză pentru PSD

Surse din PSD au declarat pentru cursdeguvernare.ro iniţiativa, care are susţinerea UNPR şi PC, este gândită mai mult să „enerveze” opoziţia, în condiţiile în care oricum un primar poate să îşi declare făţiş susţinerea pentru un alt partid, o eventuală excludere a sa din formaţiunea care l-a susţinut în alegerile locale neducând, conform legii actuale, la pierderea mandatului.


Cel mai elocvent exemplu oferit- primarul Emil Boc, ales la Cluj Napoca ca membru PDL şi care şi-a declarat susţinerea pentru candidatul PMP la alegerile prezidenţiale.

Există şi un calcul politic, spun sursele citate, fiind evident că PSD ar da un puternic semnal electoral dacă un număr important de primari ar trece în tabăra lui Victor Ponta.

Aceleaşi surse afirmă că în teritoriu inclusiv susţinătorii lui Călin Popescu Tăriceanu sunt îndemnaţi să aleagă PSD.

Potrivit legilor în vigoare, doar consilierii locali sau cei judeţeni îşi pierd mandatul dacă sunt excluşi din partid.

Surse din UDMR au declarat pentru cursdeguvernare.rouniunea îşi va stabili poziţia faţă de o eventuală ordonanţă pe tema statutului aleşilor locali la reuniunea de luni a conducerii UDMR.

Intenţiile vicepremierului Liviu Dragnea

Vicepremierul Liviu Dragnea a spus, vineri, la Suceava, că, cel puţin în ultima lună, a primit multe semnale din teritoriu că există o problemă determinată de instabilitate în administraţia locală, generată de apariţia noilor partide.

”Începe să se instaleze o oarecare instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor partide – PMP, PLR, ruperea USL, apariţia ACL şi au început din ce în ce mai mulţi primari să îşi exprime public susţinerea pentru un partid, altul decât pe listele căruia au candidat. Au început să fie probleme în majorităţile consiliilor locale şi judeţene. În acest context eu mă gândesc serios dacă nu cumva ar trebui să adoptăm un act normativ prin care să se stabilească o perioadă de două săptămâni în care toţi aleşii locali să poată opta în care partid să activeze”, a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul a mai spus că va face această propunere premierului şi coaliţiei de guvernare, care să analizeze această posibilitate.

Întrebat dacă prin această propunere de act normativ nu se legiferează migraţia politică, vicepremierul a afirmat: ”Realitatea din România spune altceva. Suntem în miezul unei migraţii politice. Foarte mulţi primari au candidat din partea unor partide, dar ei sunt deja activişti la celelalte partide. Eu cred că trebuie să limpezim situaţia”.

Precedentul invocat de vicepremier

Statutul aleşilor locali este reglementat de Legea 393 din 2004.

Această lege a fost modificată şi completată până în prezent prin alte acte normative:

  • Legea nr. 249/2006
  • Legea nr. 286/2006
  • Legea nr. 144/2007
  • Legea nr. 35/2008

Legea 249 a fost cea în care s-a introdus prevederea conform căreia primarii îşi pierd mandatul şi în situaţia descrisă astfel: „pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”.

La vremea respectivă, legiuitorul a acordat un termen de 45 de zile tuturor primarilor să îşi reconfirme, sau, după caz, să îşi schimbe apartenenţa politică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: