marți

23 aprilie, 2024

15 decembrie, 2020

Camera Deputaților a adoptat marți, în ultima zi a acestei legislaturi, proiectul ce dezincriminează evaziunea fiscală în cazul inculpaților care vor returna prejudiciul produs.

Deputații au aprobat proiectul cu 195 de voturi pentru, 72 voturi împotrivă și 19 abțineri.

Legea pleacă la promulgare, întrucât Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.


Proiectul inițiat de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu stabilește dezincriminarea în două cazuri:

  • pentru un prejudiciu de până la 100.000 de euro, inculpații scapă de închisoare dacă returnează toată suma
  • pentru o evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 100.000 de euro, inculpații scapă de închisoare dacă plătesc statului suma respectivă plus 20% din suma datorată și penalități, într-un termen de până la trei ani.

Clemența se aplică și în cursul judecății penale, până la finalizarea procesului.

O persoană poate beneficia o singură dată de această posibilitate.

Forma prezentă a articolului modificat (art.10 din Legea nr. 241 din 15 iulie 2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale):


  • (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral pretenţiile părţii civile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

  • (2) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune prevăzută de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1).

Cum va arăta articolul, dacă legea este promulgată:

  • art. 10, alin. (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.

  • În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;

  • Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim).

Pensiile speciale ale aleșilor locali riscă să intre în vigoare

Deputații PSD nu s-au prezentat marți la Comisia de administrație de la Camera Deputaților, unde figura pe ordinea de zi votarea raportului propunerii legislative a USR pentru eliminarea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene.

„Propunerea legislativă e aici în primă cameră și ar trebui să treacă de votul final al Senatului până la sfârșitul anului pentru ca aceste pensii să nu intre în vigoare de la 1 Ianuarie 2021.

Pe agenda viitorului Parlament și a președinților celor două camere această propunere trebuie să fie una dintre priorități”, a scris pe Facebook deputata Florina Presadă (USR).

Aceste pensii au fost introduse odată cu adoptarea Codului Administrativ.

Fostul premier Ludovic Orban declara înaintea alegerilor parlamentare că intenţionează să emită un act normativ prin care prevederea să fie din nou amânată. Acest lucru, explica Ludovic Orban, urma să se facă prin legea bugetului de stat pe anul viitor

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: