joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 martie, 2019

”Alegerea unui procuror român pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic”, este titlul unui editoria asumat de redacția cotidianului francez Le Monde. Este a doua mare publicație cu circulație internațională, după Financial Times, care susține numirea Laurei Codruța Kovesi ca procuror – șef al Parchetului European. Cu deosebirea că Franța are un contracandidat cu șanse mari pentru șefia EPPO – Jean – Francois Bohnert.

Cei doi concurenți au ajuns în faza finală, când Consiliul UE și reprezentanții PE trebuie să negocieze care dintre ei este persoana desemnată pentru conducerea EPPO.

Cum își explică publicația franceză poziționarea – laudă experiența, echilibrul și angajamentul pro-european Jean-François Bohnert, dar precizează că ”viitorul procuror european va avea ca sarcină supravegherea condițiilor de urilizare a fondurilor europene, în momentul în care se observă o derivă preocupantă în mai multe state ale Europei Centrale. Valoarea politică a acestui post judiciar e deci importantă. Desemnarea unei personalități din estul ex-comunist, aleasă de juriști competenți și ireproșabili, ar arăta atașamentul UE față de statul de drept”.


”Această mică revoluție se anunță sensibilă din punct de vedere politic, știind că cel puțin trei lideri europeni (ei înșiși sau membrii familiilor) – Viktor Orban, Andrej Babis și Liviu Dragnea – sunt implicați în dosare de fraudare a fondurilor europene”, mai scrie Le Monde.

Săptămâna trecută, FT titra că Laura Codruța Kovesi este femeia potrivită să fie procurorul-șef al Europei, tot într-un editorial asumat de board-ul editorial. ”UE ar trebui să reziste la presiunile României și să o numească pe Kovesi”, a scris FT, declarându-și astfel sprijinul total pentru candidata româncă la funcția de procuror-șef al Parchetului Europen (EPPO).

UE are acum ocazia să transforme declarațiile pro-justiție în fapte, prin numirea lui Kovesi în această importantă funcţie europeană, în pofida lobby-ului masiv din partea Guvernului României împotriva fostei şefe DNA, este de părerea board-ul FT.

“Trebuie să aleagă pentru acest job persoana cea mai calificată. Aceasta este Laura Codruța Kovesi, un curajos și distins procuror din România”, se spune în editorial.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

“Eforturile doamnei Kovesi au inspirat milioane de compatrioți să ceară clasei politice să oprească obstrucționarea prelungitei decontaminări a vieții publice din România,” mai spune publicația.

Printre argumentele în favoarea acesteia, FT amintește și faptul că ea reușește să facă față Guvernului României, care a încălcat în mod repetat valorile și normele europene, care stau la baza statului de drept, guvern ce se opune cu fermitatea candidaturii ei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: