duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 iunie, 2016

laurentiu-stefanFosta coaliție de stânga care a fost la putere în România are o șansă bună în viitoarele alegeri parlamentare, dar este puțin probabil să obțină suficiente voturi pentru a forma un guvern, a declarat Reuters miercuri Laurențiu Ștefan (foto), consilier al președintelui României pe probleme de politica internă.

Potrivit acestuia, președintele Iohannis ia foarte serios în calcul formula ”premier tehnocrat” pentru un guvern viitor.

PNL a anunțat miercuri că exclude o nouă colaborare politică cu PSD.,


Președintele Klaus Iohannis l-a numit în noiembrie 2015 pe Dacian Cioloș, fost comisar european, să formeze un guvern tehnocrat cu un mandat de un an, pentru a-l înlocui pe premierul de stânga Victor Ponta, care a demisionat după un incendiu ucigător într-un club de noapte, scrie Reuters.

Mandatul lui Dacian Cioloș expiră după alegerile de la sfârșitul anului, când trebuie găsit un alt guvern care să accepte provocarea construirii economiei acestui stat membru al Uniunii Europene și să atragă investitorii, împiedicați de un nivel ridicat de corupție, notează Reuters.

Cele două mari partide — social democrații (PSD) și rivalii lor politici, liberalii (PNL) — ar obține fiecare în jur de 32-35% din voturi, mai puțin de 50% pentru a impune un premier, este estimarea lui Laurențiu-Mihai Ștefan, consilierul pe politică internă a președintelui Klaus Iohannis, făcută la Summit-ul pentru Investiții în Europa de Est, organizat de Reuters (Reuters Eastern Europe Investment Summit).

Potrivit lui Ștefan, orice alianță electorală între social democrați și alte două partide mai mici nu va atinge pragul necesar de 50%.


Laurențiu Ștefan, care a lucrat un deceniu la Ambasada SUA din București până în 2015, a declarat că niciun partid politic din România, chiar și în alianță preelectorală cu aliați mai mici, nu ar putea obține majoritatea absolută de locuri în parlament.

Actualul cabinet de tehnocrați al lui Dacian Ciolos, care cuprinde în cea mai mare parte personal al Comisiei Europene, diplomați și lideri ai societății civile, este o premieră în 26 de ani de post-comunism în România, amintește Reuters.

„Cele două mari grupuri încă mai au nevoie de aliați pentru a ajunge la acele numere care să le permită să formeze o majoritate, prin urmare acesta este un joc deschis”, a consideră Laurențiu Ștefan.

Consilierul președintelui, care se așteaptă la o rată scăzută de participare la alegeri, a mai declarat că Iohannis va face presiuni pentru un guvern care să mențină România ca „un actor credibil în Uniunea Europeană” și să contribuie la un mediu de afaceri predictibil și prietenos, mai notează Reuters.

Potrivit lui Ștefan, în condițiile în care niciun partid nu va câștiga majoritatea care să-i permită formarea pe cont propriu a unui guvern, nu este exclusă numirea unui alt tehnocrat ca prim-ministru.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Evident, președintele va fi în căutarea unui prim-ministru. Vom vedea dacă este un prim-ministru politic sau unul cu o carieră politică mai scurtă, să nu mai vorbim chiar și de un tehnocrat… există încă multe semne de întrebare”, a declarat Ștefan.

Întrebat dacă Dacian Cioloș și-ar putea păstra postul, Ștefan a răspuns: „Este un avantaj pentru politica românească. Vorbind la nivel foarte abstract, eu cred că România și partidele din România ar putea avea o sursă valoroasă dacă el decide să intre în arenă (după alegeri)”, mai notează Reuters.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: