sâmbătă

27 aprilie, 2024

5 mai, 2020

Laura Codruța Kovesi, care deține acum poziția de șef al Parchetului European, a câștigat marți procesul de la Curtea Europeană de Apărare a Drepturilor Omului (CEDO) prin care ataca revocarea sa, în iulie 2018, din funcția de procuror șef al DNA. Demiterea acesteia a fost abuzivă, întrucât i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil, spune instanța de la Strasbourg.

De asemenea, CEDO constată în cazul demiterii Laurei Codruța Kovesi și o încălcare a dreptului la liberă exprimare, după ce fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a enumerat printre motivele de demitere criticile aduse de fosta șefă a DNA unor propuneri de modificări legislative. CEDO spune că magistraților nu li se pot reproșa aceste puncte de vedere exprimate în timpul deținerii unei funcții publice.

„Membrii de rang înalt ai sistemului judiciar – ca toți ceilalți cetățeni – trebuie să se bucure de protecție față de proceduri arbitrare ale puterii executiv și doar controlul unui organism judiciar independent asupra legalității unei astfel de decizii de revocare este în măsură să facă un astfel de drept efectiv. Decizia Curții Constituționale privind competențele respective ale organismelor constituționale nu privează aceste considerații de pertinența lor”, spune decizia CEDO.


„Această hotărâre a CEDO consolidează statutul tuturor magistraților din Europa și îi apără de ingerințe politice discreționare din partea reprezentanților altor puteri într-un moment în care independența celor care investighează corupția sau alte fapte grave este pusă sub semnul întrebării în mai multe locuri și în mai multe modalități”, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru Biziday, după pronunțarea deciziei CEDO.

Ea a precizat că nu a cerut despăgubiri bănești pentru că a considerat că decizia CEDO este suficientă ca remediu.

„Nu am depus o cerere pentru despăgubiri bănești, pentru că am considerat că decizia CEDO este suficientă pentru mine ca remediu, dar și pentru că, nu doream ca o potențială compensație să fie plătită din bugetul de stat, implicit din banii românilor. Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani”, a mai spus procurorul șef european.

Printr-o decizie pronunțată pe sesizarea Guvernului Viorica Dăncilă, la propunerea ministrului Justiției de atunci, Tudorel Toader, șeful statului a fost obligat să o revoce din funcție pe Laura Codruța Kovesi.


CEDO spune în decizia de marți că acesteia i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil (articolul 6 din Convenția europeană privind drepturile omului, întrucât nu a avut acces la o instanță în care să-și apere drepturile cu privire la revocarea disciplinară. Reamintim că deciziile CCR nu pot fi contestate, spre deosebire de orice hotărâre din instanță.

De asemenea, CEDO constată și o încălcare a art. 10 din Convenție, adică a dreptului la liberă exprimare și spune că unui i se pot reproșa pozițiile exprimate public la adresa modificărilor legislative.

Laura Codruța Kovesi nu a cerut nicio despăgubire.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: