Este de așteptat ca marea companie petrolieră BP să renunțe la angajamentul său de reducere a producției de petrol și gaze naturale până la sfârșitul deceniului, pe fondul unei cereri crescute, și că va continua să aprovizioneze piața cu cantitățile de hidrocarburi solicitate, au declarat unii dintre cei mai mari acționari ai gigantului energetic pentru Financial Times.
Competitorul său european, Shell, și-a redus deja obiectivul de decarbonare pentru 2030, întrerupând vânzarea de energie „verde” către clienții de retail.
Securitatea energetică e la fel de importantă ca salvarea Planetei
Deși nu și-au modificat țintele de zero net pentru 2050, marile companii petroliere europene renunță rând pe rând la obiectivele intermediare pentru reducerea emisiilor, recunoscând că prioritatea lor în prezent este să acorde dividende cât mai mari propriilor acționari. Iar profitul vine din extracția și comercializarea hidrocarburilor, nu din vânzarea de energie produsă din surse regenerabile.
În urma invaziei Ucrainei de către Rusia și a crizei energetice ce i-a urmat, industria de petrol și gaze a subliniat că accesibilitatea combustibililor și securitatea energetică sunt cel puțin la fel de importante ca și salvarea Planetei de încălzirea globală.
Profiturile vin din exploatarea hidrocarburilor
Emisiile de carbon s-ar diminua mai repede prin multiplicarea resurselor regenerabile, captarea carbonului sau folosirea pe scară largă a hidrogenului, dar nicio o astfel de alternativă nu s-a dovedit până acum fezabilă pentru a înlocui petrolul și gazele naturale. Și, cel mai important aspect, niciun fel de sursă de energie regenerabilă nu este la fel de profitabilă ca petrolul și gazul. De fapt, în absența subvențiilor, nu se acoperă costurile de producție.
În timp ce BP se pregătește să anunțe marți rezultatele financiare pentru primul trimestru, acționarii se așteaptă ca gigantul energetic să anunțe – nu neapărat în această săptămână – noi obiective pentru producția de petrol și gaze naturale care ar anula practic angajamentele luate în 2020 de a reduce producția de hidrocarburi cu 40% până în 2030.
„Adaptare pragmatică” la cererea de pe piață
Un alt investitor al BP a declarat publicației financiare că i-ar plăcea să se producă mai multă energie din surse regenerabile, doar că profitul pentru acționari nu rezultă din energia curată.
Noul CEO al BP, Murray Auchincloss, care i-a succedat lui Bernard Looney, a spus recent că gigantul petrolier se „adaptează pragmatic” la tendințele cererii de energie din piață.
***