joi

18 aprilie, 2024

23 septembrie, 2021

Kadri Simson, comisarul european pentru energie
Kadri Simson, comisarul european pentru energie

Comisia Europeană va prezenta un pachet de măsuri „mai bine structurat,  care să fie de folos țărilor membre să gestioneze situația” scumpirilor la energie, a promis comisarul european pentru energie, Kadri Simson (foto).

„În acest mod, țările membre vor fi ajutate să evalueze opţiunile diponibile la nivel național, rămânând în cadrul politicii UE și având în vedere obiectivele cimatice”, a spus Kadri Simson, la întâlnirea informală de miercuri cu miniștrii de resort, potrivit unui comunicat.

Oficialul european a amintit măsuri care le au la dispoziție guvernele la nivel național, dintre care unele au și fost aplicate: reducerea TVA, a accizelor, programe de sprijin pentru consumatorii vulnerabili și măsuri temporare pentru gospodări și IMM-uri.


În România, după ce a fost adoptată, cu o întârziere de 10 ani, legea protecției consumatorului vulnerabil, Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de OUG care propune condiții mai flexibile de plafonare a prețurilor la electricitate, dar și introducerea contractelor de furnizare cu prețuri variabile.

Spania, Italia, Grecia şi altele ţări au în plan măsuri de subvenţii, sau de plafonare a prețurilor.

Soluții Comisia Europeană: Fondul Social pentru renovare și regenerabile

Oficialul european a amintit proiectul Fondului Social pentru Climă, care va utiliza veniturile din piața certificatelor de emisii (ETS) pentru a echilibra impactul creșterii prețurilor la energie.

Fondul Social pentru Climă este proiectat să finanțeze proiecte de renovare și regenerabile, precum și sprijinul direct pentru consumatori.


Îngrijorările legate de creşterea costurilor energiei ar putea încuraja oponenţii planului Comisiei de a lansa o nouă piaţă a carbonului pentru clădiri şi sectorul transporturilor, măsură pe care unele ţări ale UE şi parlamentarii au avertizat că ar creşte facturile consumatorilor.

Soluții Comisia Europeană: Ce e scump trebuie economisit

Altfel, soluțiile fundamentale ale Comisiei Europene la tendința de scumpire a energiei sunt: eficiența energetică și mai multe surse regenerabile, pe scurt : „Fit for 55%” –  programul de atingere a obiectivelor Pactului Verde European (Green Deal), potrivit intervenției comisarului European la întâlnirea de miercuri.

Kadri Simson a explicat creșterile mari de prețuri prin scumpirea globală a gazelor (+250% în Europa de la începutul anului), din cauza creșterii cererii. Cu atât mai mult, scumpirea energiei scoate în evidență importanța pahetului „Fit for 55”: creșterea investițiilor, a eficienței energetice și a tranziției la energia verde, potrivit comisarului european.

(Citiți și: „Marii jucători din Energie se așteaptă la mari scumpiri la electricitate de anul viitor”)

„Pe termen lung, soluția la enigma (scumpirilor) de astăzi este clară: avem nevoie de mai multe surse regenerabile și trebuie să ne îmbunătățim eficiența energetică”, a spus comisarul european.

Comisia Europeană propune să fie crescută „obligația anuală de economisire a energiei până la 1,5%. Fiecare stat membru se va putea concentra asupra sectoarelor cu cel mai mare potențial de eficiență energetică, fie că este vorba de locuințe sau industrie”, spune Kadri Simson.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: