joi

28 martie, 2024

29 decembrie, 2022

Într-un mediu investițional inflamat de incertitudinile războiului din Ucraina, au înregistrat creșteri acțiunile a mai puțin de jumătate din companiile listate pe piața principală a Bursei de Valori București (BVB), în anul 2022 până la 21 decembrie.

Acțiunile energetice nu au adus câștigurile pe care s-ar fi putut miza în primăvară, odată cu semnele crizei energetice. Câștigurile care ajunseseră la cote maxime în vară, când criza era în toi, s-au diminuat drastic, până la pierderi în unele cazuri, după ce efectele războiului s-au ameliorat. Iar măsurile de compensare a scumpirilor energetice sunt de natură să afecteze profitabilitatea companiilor energetice.

Un mare câștigător care și-a meritat pariurile este însăși Bursa de Valori București (BVB S.A., care este listată pe piața omonimă pe care o administrează): +36,1% de la începutul anului.


Marile incertitudini ale anului au amplificat volatilitatea cotațiilor și au animat pariurile și tranzacțiile, care – câștigătoare sau perdante – au adus venituri Bursei, propulsând-o în Top 10 – cele mai mari creșteri în 2022, potrivit datelor BVB din 21 decembrie.

În general, însă, „2022 a fost unul dintre cei mai slabi din ultimii 20 de ani, iar prin extensie putem spune chiar din istoria moderna a BVB”, spune analistul Marius Pandele într-o analiză pentru casa de brokeraj Prime Transaction.

În 19 decembrie, indicii bursieri BET și BET-XT înregistrau al treilea cel mai slab an din ultimii 20 în termeni nominali, după 2008 și 2011 cu scăderi mai mari de 8%. Ajustate cu inflația, scăderile au fost de peste 21%, potrivit calculelor analistului citat.

Energeticele dezamăgitoare

Singurele companii din domeniul energie care au profitat de scumpirea energiei și nu au dezamăgit au fost Oil Terminal (OIL, +37%) și operatoarea sistemului național de gaze Transgaz (TGN, +21%), conform datelor BVB.


Altfel, cel mai mare producător de gaze al țării Romgaz (SNG), s-a oprit la o creștere de 4,2%, iar producătoarele de carburanți OMV Petrom (SNP, care produce și 40% din gazele românești) și Rompetrol Rafinare (RRC) au înregistrat cvasi – stagnarea cu performanțe bursiere de -0,8% și +0,6%.

A contat sistemul guvernamental de compensare a scumpirii carburanților, în care jumătate din reducerea prețului este suportată de companii, iar cealaltă jumătate urmează să fie virată de guvern. Cândva.

De asemeni cele două companii, dar mai ales Rompetrol Rafinare care procesează doar petrol de import, au fost tot timpul sub presiunea amenințării rusești asupra oleoductului care pleacă din Kazahstan și ajunge prin Rusia pe țărmul de răsărit al Mării Negre.

Grupul Electrica (EL, -18%) a fost marele perdant al sistemului de compensare guvernamentală  a scumpirii electricității. A trebuit să se împrumute mult și nesiguranța a contat mai mult pentru investitori chiar și decât profitul de 533 de milioane de lei înregistrat la 9 luni.

Au pierdut și Nuclearelectrica (SNN, -4,7%) și operatorul sistemului energetic Transelectrica (TEL, -4,4%) în ciuda scumpirii energiei.

Miza pe devierea comerțului extern ucrainean

Există și două companii legate de transportul naval care au devenit atractive din perspectiva devierii comerțului ucrainean.

Doar una a satisfăcut eventualele pariuri, SOCEP Constanța (SOCP), cu o creștere a prețului acțiunii de 63%, pe seama transportului de containere și în ciuda relativei stagnări a manipulării de mărfuri vrac pe primele 9 luni ale anului. Creșterea cifrei de afaceri a fost cam la fel de mare, peste 68%.

În schimb, Transport Trade Services (TTS, care preluat NAVROM Galați) și-a văzut acțiunile apreciindu-se cu doar 1,7%, chiar dacă veniturile și profitul net la 9 luni au fost mai mari cu 47% și 37% față de aceeași perioadă din 2021.

Inflația nu a ajutat băncile, care au pierdut de la 8 – 9% (Banca Transilvania – TLV, și Patria Bank – fosta Carpatica, PBK), până la mai mult de 20% (BRD și Erste Bank – EBS, care este cotată și la BVB).

Creșterile spectaculoase sunt accidentale

S-au înregistrat și „accidentele” unor creșteri fabuloase ale unor acțiuni cu lichide foarte scăzută sau nesemnificativă (greu de vândut sau de cumpărat) au fost efectul unor preluări corporatiste (UCM Reșița + 743%, COS Târgoviște +374%).

În alte cazuri marile creșteri accidentale au fost efectul unor mari vânzări de active: hoteluri în cazul SIF Hoteluri – CAOR, +46,8% și Turism Hoteluri Marea Neagră – EFO, +13%; sau de imobiliare, ca în cazul producătorului de abrazive profesionale Carbochim Cluj-Napoca (CBC, +74%).

Astfel de acțiuni sunt, însă, în afara interesului major al jucătorilor, care sunt mai interesați de companiile profitabile, distribuitoare de dividende mari.

Peste toate atracția dividendelor a constituit motorul obișnuit al pieței, potrivit variației cotațiilor din decembrie față de ultima sesiune de tranzacționare a anului trecut.

Promisiunea dividendelor de anul viitor

Jocul cotațiilor ar putea avea de a face și cu promisiunea dividendelor care ar urma să fie distribuite anul viitor din profiturile (totuși) mari din acest an, mai ales de companiile energetice. Cotațiile relativ mici la care se cumpăr acum acțiunile pot duce la randamente de dividende mari.

„Emitenții din sectorul energetic și cel de utilități, în principal cei detinuți de Stat, au de departe cel mai mare potențial de dividend”, scrie analistul Marius Pandele de la Prime Transaction.

La cotațiile din 9 decembrie, randamentele brute ale dividendului sunt estimate la peste 20% la OMV Petrom (SNP), la 15% la Romgaz (SNG) și 12% la Nuclearelectrica (SNN). „După câțiva ani în care randamentele dividendelor au avut o tendință generală de scădere, criza energetică și evoluția mai modestă din acest an a cotațiilor bursiere au adus din nou oportunități de câștig care păreau să fi dispărut definitiv”, scrie analistul Prime Transaction.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: