sâmbătă

25 mai, 2024

10 noiembrie, 2022

Ucraina a renunțat la condiția de schimbare din funcție a președintelui Vladimir Putin pentru a relua discuțiile de pace, anunță publicația ucraineană Kyiv Post.

Publicația citează două persoane familiarizate cu chestiunea, care afirmă că schimbarea de atitudine a președintelui Zelenski față de posibilitatea de a începe negocieri de pace cu Rusia în timp ce președintele rus Vladimir Putin rămâne în funcție este direct atribuită administrației Biden.

Lista de condiții a Ucrainei s-a scurtat după discuții cu SUA

Volodimir Zelenski a spus la începutul săptămânii că este deschis la „discuții autentice” cu Rusia. El a subliniat cinci cerințe pentru negocieri, toate precizate în trecut, cum ar fi restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, pedepsirea crimelor de război și acordarea de reparații.


Spre deosebire de anunțurile anterioare, președintele Zelenski a omis să menționeze o altă cerință anterioară: cea ca Vladimir Putin să fie revocat din funcție înainte ca astfel de discuții să poată avea loc.

Omisiunea, potrivit uneia dintre surse, a apărut după zile de negocieri dintre Kiev și Washington, inclusiv întâlnirea în persoană a consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan cu Volodimir Zelenski.

Fostul ambasador al SUA în Ucraina William Taylor a susținut că cele cinci cereri sunt rezonabile, deoarece sunt susținute de dreptul internațional, iar Rusia trebuie să răspundă pentru faptele sale greșite. Oferta lui Zelenski pentru negocieri de pace pare serioasă, spune William Taylor.

SUA spun că Ucraina trebuie să arate dorință de a rezolva conflictul

Un înalt oficial al administrației a susținut că, deși oficialii americani nu l-au instruit în mod explicit pe președintele Zelenski să își schimbe poziția, ei au transmis că Kiev trebuie să-și demonstreze că dorește să pună capăt conflictului pe cale amiabilă și rațională.


Ideea SUA este de a arăta scenei internaționale că Ucraina, nu Rusia, este partea care caută pacea. „Asta nu înseamnă că trebuie să meargă la masa negocierilor chiar acum. Nici măcar nu credem că acum este momentul potrivit pe baza a ceea ce face Rusia. Dar ei trebuie să demonstreze dorința de a rezolva conflictul, pentru că nimeni nu își dorește asta mai mult decât Ucraina”, a spus oficialul american.

În vizita sa la Kiev, Jack Sullivan a spus: „Conversația pe care trebuie să o avem cu comunitatea internațională în sprijinul Ucrainei este: care sunt condițiile unei păci juste și durabile pentru Ucraina? Către asta ne propunem să ne îndreptăm, asta susținem și credem că eforturile noastre colective pot ajuta la atingerea acestui obiectiv.”

Sfaturi pentru Ucraina prin intermediul media americane

Articolul din Kyiv Post apare la trei zile după ce The Washington Post a scris că administraţia Biden ar fi cerut în privat Ucrainei să se arate în mod public deschisă negocierilor cu Rusia.

(Citește și: ”TWP: SUA îndeamnă discret Ucraina fie deschisă la negocieri cu Federația Rusă”)

Potrivit ziarului american, care citează surse la curent cu discuţiile interne, această solicitare a Washingtonului nu are ca scop să oblige Kiev să se aşeze la masa negocierilor. Această strategie de comunicare indicată Ucrainei ar căuta să se asigure păstrarea sprijinului de care are nevoie din partea altor naţiuni.

Diverși alți oficiali americani au afirmat în ultimele zile că refuzul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a negocia pacea cu Vladimir Putin a generat preocupare în unele părţi din Europa, unde efectele războiului asupra costurilor se resimt acut.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: