12 septembrie, 2016

brexit economieAl 26-lea Forum Economic anual organizat la Krynica, Polonia, s-a încheiat săptămâna trecută, cu un record al numărului participanților înregistrați (peste 3.500 de oficiali și peste 750 de jurnaliști acreditați) la cele peste 200 de dezbateri organizate de-a lungul celor 3 zile de desfășurare a evenimentului.

Printre participanți: 5 prim-miniștri, 19 miniștri și 6 președinți de Parlament ai statelor din Europa, 4 Comisari europeni, subsecretarul general ONU Christian Friis Bach, prințul Michael von Liechtenstein, fondator și președinte al Geopolitical Intelligence Services AG și președinți de mari companii.

Interesul manifestat de România pentru unul dintre evenimentele de tradiție la care se trasează viitorul Europei a fost la nivel de secretar de stat, consilier de stat la Administrația prezidențială sau președinte de Comisie parlamentară.


Participarea-record poate fi explicată prin tema de stringentă actualitate- ”Europa în fața schimbărilor: împreună sau separat?”- și de problematicile ridicate la manifestarea de Krynica, acolo unde, de peste 25 de ani, se discută despre viitorul Europei.

Despre Brexit, cu sinceritate

Una dintre principalele teme în dezbaterea forumului s-a referit la viitorul investițiilor în Europa Centrală și de Est după referendumul din Marea Britanie.

De remarcat faptul că participanții la discuțiile din panel proveniți din Regatul Unit au căzut de acord că politicienii britanici nu au fost pregătiți pentru rezultatul scrutinului și nu știu cum să acționeze.

Katharina Arnold, senior manager Foreign Direct Investment, Conway Advisory GmbH, Germania, crede că durata procedurii de ”divorț” dintre UE și Marea Britanie (2 ani) este exagerat de optimistă, cel mai probabil britanicii urmând să finalizeze procedura în 6-10 ani.


Marea Britanie, atenționa de exemplu oficialul german, urmează să negocize și să semneze printre altele acorduri comerciale cu 27 de state membre.

Britanicul Kerry Hallard, director executiv al National Outsourcing Association, a sfătuit statele din regiune să încerce să facă din Europa Centrală și de Est o zonă atractivă pentru investiții dacă doresc să profite de Brexit.
”Concentrați-vă pe abilități, dezvoltare  digitală și, foarte important, puneți în ordine sistemele fiscale”, a fost precizarea lui Kerry Hallard.

Katharina Arnold a menționat: ”Majoritatea instituțiilor finaniare importante se vor reloca. Privite din exterior, România și Serbia devin foarte atractive. Însă, atenție: să fii doar ieftin nu este argumentul decisiv. Infrastructura și capitalul uman sunt lucrurile esențiale!”

Goran Mickovski, ministrul pentru Investiții Străine din Macedonia, a avertizat în cuvântarea sa că cel mai afectat de decizia Brexit va fi sectorul bancar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: