vineri

19 aprilie, 2024

25 august, 2020

Rusia afirmă că nu este nevoie de a investiga circumstanţele în care Alexei Navalnîi a fost otrăvit. ”Trebuie să existe un motiv ca să facem asta”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a adăugat că medicii germani s-au ”pripit” cu concluziile, anunță Politico.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut luni Rusiei să ancheteze tentativa de otrăvire a disidentului rus şi ca vinovaţii să fie traşi la răspundere.

„Analiza medicilor noştri şi cea a medicilor germani concordă în totalitate. Însă concluziile lor diferă. Nu înţelegem această precipitare a colegilor germani. Dacă este identificată substanţa şi dacă se stabileşte că este vorba de otrăvire, atunci, bineînţeles, va exista un motiv de investigaţie”, a declarat marți Dmitri Peskov.


Totodată, un înalt oficial din Rusia a declarat marţi că Germania nu pare să aibă suficiente dovezi pentru a susţine că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit.

Spitalul Charite din Berlin, care îl tratează de sâmbătă pe Navalnîi, aflat în comă, după evacuarea sa dintr-un spital din Siberia, a transmis luni că Navalnîi a fost otrăvit cu un fel de inhibitor de colinesterază, care împiedică eliberarea normală a acetilcolinei, un neurotransmiţător.

Directorul Biroului de Medicină Legală din Moscova, Serghei Şigheev, a spus că este „prematur” să se ajungă la o astfel de concluzie fără identificarea unei otrăvi anume, conform unor comentarii transmise de agenţia oficială de presă rusă TASS.

„Activitatea colinesterazei variază semnificativ de la o persoană la alta, în special din cauza anumitor boli cronice”, a declarat Şigheev. „În prezent putem vorbi doar de faptul că s-a descoperit la pacient o scădere a activităţii colinesterazei. Pe asta se bazează concluzia privind otrăvirea cu un inhibitor de colinesterază. Concluzia este prematură”.


Spitalul Charite din Berlin a anunţat că o echipă de medici l-a examinat în detaliu pe Navalni, după sosirea acestuia. ”Dovezile clinice indică otrăvirea cu o substanţă din grupa inhibitorilor de colinesterază. Substanţa exactă nu este cunoscută, fiind iniţiată o nouă serie de teste cuprinzătoare”, a anunţat spitalul Charite într-un comunicat.

Navalni a fost un opozant incomod pentru Kremlin de peste 10 ani, expunând corupţia la nivel înalt şi mobilizând protestatari tineri. El a fost reţinut în mai multe rânduri pentru organizarea de adunări publice şi demonstraţii şi dat în judecată din cauza investigaţiilor sale de corupţie. Lui Alexei Navalni i s-a interzis să candideze în alegerile prezidenţiale din 2018.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: