miercuri

1 mai, 2024

3 mai, 2017

În cadrul convorbirii telefonice pe care președinții Donald Trump și Vladimir Putin au avut-o marți după-amaza, a fost discutată posibilitatea unei întâlniri tete-a-tete a liderilor american și rus, care ar putea avea loc la Hamburg, în luna iulie, anunță Politico.

Acest detaliu nu este conținut de informarea de presă transmisă de Casa Albă după discuția telefonică, informația legată de o posibilă întâlnire privată a celor doi lideri în marja conferinței G20 de la Hamburg fiind furnizată numai de comunicatul Kremlinului.

Potrivit ambelor informări, în cadrul celei de-a doua convorbiri telefonice din acest an, Trump și Putin au mai discutat despre violențele din Siria, despre amenințările din Coreea de Nord și despre terorismul din Orientul Mijlociu. Comunicatul Casei Albe, un rezumat de 124 de cuvinte al discuției, caracterizează convorbirea telefonică drept una ”foarte bună”.


Secretarul de stat Rex Tillerson, care a asistat la discuție, a declarat reporterilor că nu a reținut exact cât a durat convorbirea. ”A fost o discuție foarte constructivă a celor doi președinți. A fost foarte, foarte cuprinzătoare, s-au comunicat multe detalii. O să vedem în continuare în ce direcție vor merge lucrurile”, a precizat Rex Tillerson.

La prima convorbire telefonică cu Vladimir Putin, în ianuarie, potrivit Casei Albe, Donald Trump a fost asistat în Biroul Oval de vicepreședintele Mike Pence, de șeful de cabinet Reince Priebus, de fostul consilier pe Securitate Națională Michael Flynn, de strategul șef Steve Bannon și de secretarul de presă Sean Spicer. De această dată, Casa Albă nu a mai precizat cine s-a aflat lângă Donald Trump în timpul convorbirii telefonice.

Comunicatul Casei Albe nu menționează dacă președintele Trump a ridicat problema violențelor comise împotriva oponenților lui Vladimir Putin din Ucraina, chestiunea viitorului lui Bassar al Assad, violențele comise împotriva homosexualilor din Cecenia sau presupusele interferențe ale Rusiei în alegerile din 2016, toate acestea ridicate de cancelarul Angela Mekel în conferința de presă comună cu Vladimir Putin, organizată marți dimineața la Soci.

Casa Albă a precizat însă că discuția cu Vladimir Putin ”a inclus subiectul instituirii unor zone sigure, sau de-escaladare, zone care să aducă pacea în scopuri umanitare sau în alte multe motive”. Comunicatul american nu îl menționează explicit pe Assad, Casa Albă anunțând că Trump și Putin ”au căzut de acord că suferințele din Siria durează de prea multă vreme, iar toate părțile au convenit că trebuie să facă tot ce pot pentru a stopa violențele”.


Casa Albă a mai anunțat că administrația americană va trimite un reprezentant care să participe la discuții privind încetarea focului în Siria, discuții care vor avea loc la Astana, în Kazachstan, pe 3 și 4 mai. Un oficial al Departamentului de Stat a anunțat că SUA l-au nominalizat pentru această reprezentare pe Stuart Jones, asistent al secretarului pentru afaceri în Orientul Apropiat.

Comunicatul Kremlinului descrie abordarea președintelui Trump drept una ”de afaceri” și a descris admosfera convorbirii ca fiind una ”constructivă”.

După emiterea comunicatului Casei Albe, democrații l-au criticat pe președintele american pentru că nu a adoptat un ton mai dur în discuția cu Putin.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: