vineri

19 aprilie, 2024

12 ianuarie, 2021

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, în prima conferință de presă din acest an, că 2021 este ”un an extrem de important pentru dezvoltarea viitoare a României”, în care ”nu mai pot fi tolerate incompetența și ineficiența” și în care trebuie pus accent pe debirocratizare și digitalizare.

”Reformele nu pot să mai aștepte, 2021 este anul în care trebuie puse bazele reașezării sănătoase a societății românești”, a transmis public Klaus Iohannis mesajul comunicat liderilor coaliției de guvernare la întâlnirile pe care le-a avut cu aceștia în cursul săptămânii trecute.

În conferința de presă, șeful statului a anunțat că se va vaccina anti-Covid peste 3 zile, vineri, când începe a doua etapă națională de vaccinare.


În plus, șeful statului s-a angajat, în numele guvernului, că ”nu vor mai exista Ordonanțe de Urgență în domeniul Justiției”.

În declarația făcută la începutul conferinței de presă, Klaus Iohannis a transmis:

  • Avem două direcții majore: trebuie să stopăm pandemia și trebuie să repornim în forță toate sectoarele economice și să începem reformele promise. Aceste direcții majore sunt profund interconectate.
  • Viziunea noastră este de a asigura României acces semnificativ la fondurile europene și un buget centrat pe investiții, dezvoltarea infrastructurii și sprijinirea mediului de afaceri- proiectul de buget este gândit tocmai pe aceste coordonate.
  • Este obligatoriu să înceapă un proces de resetare a statului, punând în centru accesul cetățeanului la servicii și informații publice, digitalizare și debirocratizare la toate nivelurile.
  • Avem o înțelegere și abordare comune cu Guvernul asupra dezvoltării României. Reformele nu pot să mai aștepte, 2021 este anul în care trebuie puse bazele unei sănătoase reașezări a societății.
  • Pentru a putea merge înainte cu motoarele turate la maximum este nevoie să punem capăt epidemiei. Vaccinarea în masă reprezintă singura soluție pentru a ne reîntoarce cât mai rapid la normalitate. Este esențial ca această campanie de vaccinare să reușească pentru a putea obține imunizarea populației la nivel național.
  • Sunt convins că efortul susținut al întregii societăți timp de un an va fi răsplătit în 2021 dacă până în vară vom putea vaccina un procent semnificativ din populație, până atunci, măsurile de protecție rămân imperative pentru că suntem încă departe de o incidență care să permită relaxarea restricțiilor.

Întrebat de presă despre lipsa de reacție a PNL în cazul președintelui CJ Iași, cercetat penal, președintele a răspuns: ”Eu cred că această discuție trebuia să aibă loc de mult și să fie mult mai scurtă. Am spus dintotdeauna că penalii nu au ce căuta în funcții publice. M-aș aștepta cel puțin ca dl. Alexe să se autosuspende din funcțiile pe care le deține până la clarificarea aspectelor.”

Întrebat despre neîncrederea populației în vaccinul anti-Covid, președintele a răspuns: ”Nu cred că există neîncredere. Decizia a fost să fie vaccinat în primul rând personalul medical, și acest lucru se întâmplă. Nu am dorit nici eu nici premierul să ne băgăm în față, ar fi fost probabil mesajul greșit, dar vineri începe a doua etapă de vaccinare, în care este prevăzută vaccinarea personalul din învățământ, peste 65 de ani, cu boli cronice, dar și a personalului esențial. Pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua eu mă voi vaccina, public, vineri”.

Rugat să comenteze eficiența campaniilor de informare legate de vaccinare, Klaus Iohannis a spus: ”Campania trebuie promovată mult mai intens. S-a făcut o campanie, dar e nevoie de foarte multă turare. În afară de această campanie, trebuie să existe unele exemple personale și eu intenționez să dau un astfel de exemplu. Eu sunt convins că vaccinarea e esențială. Majoritatea cadrelor medicale s-a vaccinat. Sigur, vaccinarea nu e obligatorie, nici nu ne dorim, dar este organizată pentru toți românii și oamenii se vor convinge că asta e soluția…”


Întrebat de divergențele din coaliția de guvernare, președintele Iohannis a precizat: ”Nu cred că sunt dispute, sunt discuții. Într-o coaliție nu e ca la armată- unul comandă și toți execută. Din discuție, care sunt firești pentru că fiecare are o viziune, din discuții – care nu reprezintă ceartă sau  divergentă, se cristalizează soluții. Este rolul conducerii coaliției să negocieze aceste divergențe. Nu există niciun motiv să credem că oamenii se ceartă, oamenii discută. PNL și USR pornesc fiecare de la punctul propriu, negociază și se găsește o soluție”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: