miercuri

7 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 februarie, 2017

Președintele Klaus Iohannis nu este de acord cu o eventuală unificare a DNA și DIICOT. Întrebat la conferința de presă organizată joi la Cotroceni despre acest subiect lansat în media române, șeful statului a afirmat că nu are informații oficiale legate de acest eventual demers.

”Am citit în media. Am mai citit că Guvernul a dezmințit, dar Guvernul a mai dezmintit și altele… Eu vă spun un lucru clar, mai ales guvernanților: Jos mâinile de pe DNA!” a fost răspunsul președintelui.

Șeful statului a mai anunțat: ”Am decis să sesizez Curtea Constituțională în chestiunea ordonanței. Este evident vorba de un conflict juridic de natură constituționala între guvern, Sistemul de justiției și Parlament. Acest document este pe drum și va fi depus în câteva minute la CCR. Mai departe e treaba judecătorilor să acționeze.”


Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat miercuri dimineața că nu poate ataca la Curtea Constituţională OUG de modificare a codurilor penale, adoptată de guvern până când aceasta nu intră în vigoare.

Nemulțumit de această poziționare, președintele Iohannis a mers la sediul Avocatului Poporului să discute cu Victor Ciorbea. La final, președintele a explicat de ce afirmația lui Victoria Ciorbea, potrivit căreia nu are competența de a ataca o OUG înainte de intrarea d ivigoare, nu este corectă.

Șeful statului i-a spus lui Ciorbea că “este absolut necesar” – pe motivul de lipsă de urgență, dar și pe motive de fond – să atace la CCR ordonanța cu amnistia mascată.

Anterior acestei vizite, și CSM a luat în discuție acțiunea guvernului și a votat în unanimitate sesizarea CCR pentru conflict între puterile statului.


Ordonanța de Urgență privind modificarea Codului penal adoptată marți în guvern face inclusiv obiect al unei investigații a DNA. Ancheta a fost confirmată joi de Procurorul general al României, Augustin Lazăr, care a precizat că acesta vizează modul în care au fost elaborate ordonanțele de urgență pentru grațiere și pentru modificarea codurilor penale.

Ministerul Justiției a confirmat ancheta dar a transmis public: ”Față de acest demers Ministerul Justiției subliniază faptul că modificarea legislativă menționată a fost și este asumată de conducerea Ministerului Justiției în exercitarea atribuțiilor statutare și legale. 

Considerăm că declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale.”

cursdeguvernare.ro a publicat informația potrivit căreia ordonanța în cauză a fost elaborată pe un computer al staff-ului președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: