vineri

26 aprilie, 2024

9 decembrie, 2021

Președintele SUA Joe Biden va avea joi seara consultări cu liderii statelor aliate est-europene din cadrul formatului București 9. Tema discuțiilor este convorbirea pe care a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin și despre temerile legate de o invazie în Ucraina, a anunțat Casa Albă.

Din grupul B9 fac parte Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. Grupul a fost creat de președinții Klaus Iohannis și președintele polonez Andrzej Duda.

Joe Biden va avea o discuție telefonică cu “liderii Grupului celor nouă de la București, format din aliații din flancul estic al NATO, pentru a rezuma întâlnirea sa cu președintele Putin, a le asculta opiniile privind situația actuală de securitate și a sublinia angajamentul Statelor Unite față de securitatea transatlantică”, a anunțat Casa Albă.


Înaintea acestor discuții, Joe Biden va avea o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Statele Unite nu iau în calcul trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina în cazul unui atac rus, pentru că ţara nu face parte din NATO, a declarat miercuri preşedintele american Joe Biden, la o zi după videoconferința cu omologul său rus, Vladimir Putin. El a vorbit însă despre „consecințe economice cum nu s-au mai văzut” pe care Rusia le va suporta în cazul unei invazii a Ucrainei, dar și despre sporirea prezenței americane în țările NATO din Europa.

„Ideea ca SUA să recurgă unilateral la forţă pentru a răspunde unei invazii ruse a Ucrainei nu este luată în calcul în prezent”, le-a răspuns Joe Biden miercuri jurnaliștilor, în timp ce pleca de la Casa Albă.

„Avem o obligație morală și o obligație legală față de aliații noștri din NATO dacă sunt atacați, potrivit articolului 5, este o obligație sacră. Această obligație nu se aplică și în cazul Ucrainei”, a precizat Joe Biden, potrivit CNN.


În schimb, președintele Biden a spus că i-a transmis președintelui Putin în mod clar că, în cazul unei invazii, consecințele economice vor fi devastatoare.

„Am fost foarte direct, fără exprimări vagi. Am fost politicos, dar m-am exprimat clar: dacă invadează Ucraina, vor fi consecințe severe. Consecințe severe. Consecințe economice cum nu a mai văzut și cum nu s-au mai văzut”, a mai afirmat Joe Biden.

El crede că președintele rus a înțeles mesajul: „Știe. A răspuns imediat că înțelege”.

Biden a mai declarat că i-a spus lui Putin că probabil va trebui să mărească prezența trupelor americane în Europa pentru a reasigura aliații NATO de sprijinul continuu al Statelor Unite, dacă Rusia va declanșa o invazie.

SUA, NATO şi Kievul acuză Moscova că masează trupe la frontiera cu Ucraina pentru a ataca ţara.

Moscova pretinde, pe de altă parte, că susţinerea de NATO pentru Kiev şi ambiţiile ucrainene de a se alătura organizaţiei alimentează riscul de confruntare militară în regiune şi constituie o ameninţare pentru securitatea Rusiei.

Vladimir Putin a spus miercuri că Rusia are „dreptul de a-şi proteja securitatea”, estimând că a lăsa NATO să se apropie de frontierele sale fără a reacţiona ar fi „criminal”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: