miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 decembrie, 2021

Președintele SUA Joe Biden va avea joi seara consultări cu liderii statelor aliate est-europene din cadrul formatului București 9. Tema discuțiilor este convorbirea pe care a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin și despre temerile legate de o invazie în Ucraina, a anunțat Casa Albă.

Din grupul B9 fac parte Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. Grupul a fost creat de președinții Klaus Iohannis și președintele polonez Andrzej Duda.

Joe Biden va avea o discuție telefonică cu “liderii Grupului celor nouă de la București, format din aliații din flancul estic al NATO, pentru a rezuma întâlnirea sa cu președintele Putin, a le asculta opiniile privind situația actuală de securitate și a sublinia angajamentul Statelor Unite față de securitatea transatlantică”, a anunțat Casa Albă.


Înaintea acestor discuții, Joe Biden va avea o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Statele Unite nu iau în calcul trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina în cazul unui atac rus, pentru că ţara nu face parte din NATO, a declarat miercuri preşedintele american Joe Biden, la o zi după videoconferința cu omologul său rus, Vladimir Putin. El a vorbit însă despre „consecințe economice cum nu s-au mai văzut” pe care Rusia le va suporta în cazul unei invazii a Ucrainei, dar și despre sporirea prezenței americane în țările NATO din Europa.

„Ideea ca SUA să recurgă unilateral la forţă pentru a răspunde unei invazii ruse a Ucrainei nu este luată în calcul în prezent”, le-a răspuns Joe Biden miercuri jurnaliștilor, în timp ce pleca de la Casa Albă.

„Avem o obligație morală și o obligație legală față de aliații noștri din NATO dacă sunt atacați, potrivit articolului 5, este o obligație sacră. Această obligație nu se aplică și în cazul Ucrainei”, a precizat Joe Biden, potrivit CNN.


În schimb, președintele Biden a spus că i-a transmis președintelui Putin în mod clar că, în cazul unei invazii, consecințele economice vor fi devastatoare.

„Am fost foarte direct, fără exprimări vagi. Am fost politicos, dar m-am exprimat clar: dacă invadează Ucraina, vor fi consecințe severe. Consecințe severe. Consecințe economice cum nu a mai văzut și cum nu s-au mai văzut”, a mai afirmat Joe Biden.

El crede că președintele rus a înțeles mesajul: „Știe. A răspuns imediat că înțelege”.

Biden a mai declarat că i-a spus lui Putin că probabil va trebui să mărească prezența trupelor americane în Europa pentru a reasigura aliații NATO de sprijinul continuu al Statelor Unite, dacă Rusia va declanșa o invazie.

SUA, NATO şi Kievul acuză Moscova că masează trupe la frontiera cu Ucraina pentru a ataca ţara.

Moscova pretinde, pe de altă parte, că susţinerea de NATO pentru Kiev şi ambiţiile ucrainene de a se alătura organizaţiei alimentează riscul de confruntare militară în regiune şi constituie o ameninţare pentru securitatea Rusiei.

Vladimir Putin a spus miercuri că Rusia are „dreptul de a-şi proteja securitatea”, estimând că a lăsa NATO să se apropie de frontierele sale fără a reacţiona ar fi „criminal”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: