sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 august, 2021

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, la discuţiile de la Chişinău cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, al Republicii Polone, Andrzej Duda, şi al Ucrainei, Volodimir Zelenski, că situaţia de securitate din regiunea Mării Negre continuă să fie îngrijorătoare, reiterând susţinerea României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova şi a Ucrainei, transmite Agerpres.

Iohannis a fost prezent la manifestările de la Chişinău dedicate aniversării a 30 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova.

Cei patru preşedinţi au discutat despre securitatea regională, cooperarea în cadrul iniţiativelor regionale, viitorul Parteneriatului Estic, inclusiv privind Summitul din decembrie 2021, şi conflictele prelungite, inclusiv privind dosarul transnistrean, precizează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.


Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că situaţia de securitate din regiunea Mării Negre continuă să fie îngrijorătoare, a reiterat susţinerea ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova şi ale Ucrainei şi a reconfirmat poziţia României de sprijin ferm al parcursului european ale acestor două state, arată sursa citată.

De asemenea, preşedintele Iohannis a reiterat, în privinţa dosarului transnistrean, că România susţine o soluţie care să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale internaţional recunoscute, „fără afectarea vectorului pro-european al politicii externe a Republicii Moldova”.

La întrevederea bilaterală cu preşedintele Republicii Moldova, şeful statului român a adresat Maiei Sandu invitaţia să efectueze o vizită la Bucureşti în perioada imediat următoare, invitaţie acceptată cu plăcere de către aceasta.

Klaus Iohannis a adresat felicitări pentru victoria forţelor politice pro-reformă, pro-democratice şi pro-europene la alegerile anticipate din 11 iulie şi a reconfirmat angajamentul României de a acorda întreaga susţinere în procesele de transformare, modernizare şi de implementare a reformelor, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, adaugă sursa citată.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Iohannis a menţionat că România a reuşit furnizarea către Republica Moldova mai multor doze de vaccin împotriva COVID-19 decât cele care au fost anunţate în luna decembrie – 506.220 de doze până în prezent, la care se adaugă donaţii substanţiale de echipamente şi dispozitive medicale.

Preşedintele României a subliniat, totodată, oportunitatea unei cooperări aprofundate la nivel prezidenţial, guvernamental şi parlamentar pentru avansarea agendei bilaterale, a sprijinirii efortului de reformare a statului, precum şi a susţinerii parcursului european al Republicii Moldova. Cei doi şefi de stat au salutat demararea pregătirilor pentru viitoarea şedinţă comună de Guvern, care urmează a avea loc la Chişinău, în viitorul apropiat, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: