Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că sesizează Curtea Constituțională a României în legătură cu legea care elimină anumite incompatibilități pentru aleșii locali, în sensul în care aceștia vor putea face parte din adunările generale ale societăților de utilități publice. Pe de altă parte, șeful statului a precizat că nu intenționează să atace la CCR Codul Silvic, problema defrișării pădurilor urmând să fie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, după ce toate instituțiile abilitate vor trimite informările necesare pe această temă.
Klaus Iohannis a spus că, deși este de acord cu principiul potrivit căruia primarul și președintele CJ pot face parte din adunările generale și din consiliile de administrației ale societăților de utilitate publică, atâta vreme cât acesta sunt ”în mână publică, sută la sută”, și acoperă o arie regională mai mare decât un județ, a decis să atace la CCR legea serviciilor comunitare de utilitate publică.
”Această modificare a fost tratată în spațiul public ca o intervenție pentru schimbarea regimului incompatibilităților. Această schimbare se referă la faptul că primarul și consilierul pot fi parte din adunările societăților care sunt de utilitate publică. Eu însumi am avut o speță la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța a stabilit că nu am fost la niciun moment în incompatibilitate. Totuși această lege nu va fi promulgată (…) Am serioase dubii în ceea ce privește constituționalitatea acestei legi. Am sesizat CCR și voi solicita verificarea constituționalității acestui act normativ”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Parlamentarii au apelat la un”subterfugiu”
Șeful statului a amintit că a cerut o clarificare a legislației astfel încât principiile să fie înțelese de toată lumea, însă actul normativ inițiat de PSD și aprobat de Parlament reprezintă un ”subterfugiu” întrucât încearcă să modifice regimul incompatibilităților, printr-o legea care nu are legătură cu acesta, ci prin derogarea de legea incompatibilităților, care este lege organică. Or, actul normativ privind serviciile comunitare a fost tratat și votat ca lege ordinară, fapt ce a fost inclus în sesizarea către Curtea Constituțională.
Legea privind serviciile comunitare de utilitate publică a fost aprobată de Parlament anul trecut, iar președintele Traian Băsescu a respins deja promulgarea, transmițând-o Legislativului spre reexaminare, în iunie 2014. În urmă cu două săptămâni, Camera Deputaților, for decizional, a respins obiecțiile din cererea de reexaminare, legea fiind transmisă Administrației Prezidențiale în forma inițială.
Președintele a reafirmat că nu va promulga niciun dintre modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală. ”Nu sunt de acord cu astfel de modificări, Codul Penal și Codul de Procedură Penală sunt acte normative noi și trebuie să fie lăsate să funcționeze un timp pentru a vedea în mod obiectiv dacă este nevoie de modificări. Nu pot să accept ca parlamentarii să facă modificări în interes propriu”, a declarat Klaus Iohannis.
”Tăierile ilegale de păduri, atentat la siguranța națională”
El a mai declarat că nu intenționează să recurgă la CCR în cazul Codului silvic, care ar trebui să fie votat în această săptămână de Camera Deputaților, raportul comisiilor de specialitate fiind de respingere a cererii de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului a precizat însă că este hotărât ca subiectu să fie discutat în următoarea ședință a CSAT, adăugând că a convenit deja acest lucru cu premierul Victor Ponta, și că, în opinia sa, tăierile ilegale de păduri reprezintă un ”atentat de siguranța națională”.
”Așteptăm materiale de la toate instituțiile abilitate pentru a avea o imagine de ansamblu referitoare la fenomenul defrișărilor”, a spus el, afirmând că dezbaterea publică s-a axat pe cota de piață de 30% pentru companiile care exploatează masă lemnoasă, ignorându-se alte aspecte.
”Trebuie să vedem unde sunt problemele. Nu s-a discutat decât foarte puțin despre un alt lucru, articolul 10, care deschide posibilitatea defrișărilor pe suprafețe mai mici de 10 ha. Mi se pare foarte periculos. Peste 1 milion de hectare pot fi defirșate fără niciun fel de analiză prealabilă”, a comentat șeful statului.