Klaus Iohannis i-a adresat miercuri dimineață o scrisoare de felicitare lui Donald Trump, ales al 45-lea președinte al SUA, mesaj în care face aluzie la declarațiile republicanului din timpul campaniei, când spunea că îi va presa pe aliații din NATO să contribuie mai mult la costurile apărării.
Prezentăm integral comunicatul Adminsitrației prezidențiale:
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a adresat o scrisoare de felicitare Președintelui ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump.
Cu acest prilej, șeful statului român a evidențiat relaţia solidă dintre România și Statele Unite ale Americii, prin Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, element cheie în dezvoltarea profilului strategic al țării noastre, în calitate de membru NATO și UE.
Totodată, Președintele Klaus Iohannis a subliniat angajamentul ferm al României de a aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul securității și de a continua să acționeze, în calitate de aliat și partener strategic de încredere al SUA, conştient de toate implicaţiile care decurg din această postură.
Președintele României a mai transmis, în mesajul său, şi că dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA, caracterizată de o cooperare continuă și aprofundată, a înregistrat numeroase succese și a permis României să acționeze astăzi ca furnizor de securitate în regiune, în Europa şi nu numai. România este pe deplin conștientă de responsabilitățile care provin din calitatea de aliat și partener strategic al SUA. Mesajul Preşedintelui Iohannis mai arată că România înțelege pe deplin să contribuie la eforturile comune menite să promoveze stabilitatea și securitatea în regiune și la nivel global şi subliniază că România este pregătită și capabilă să aprofundeze cooperarea bilaterală în domeniul securității.
Președintele Klaus Iohannis a accentuat și importanța dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic cu SUA, care oferă numeroase oportunități de a aduce mai multă prosperitate, în beneficiul ambelor națiuni.
Șeful statului a exprimat întreaga disponibilitate de a conlucra cu noul președinte american în promovarea obiectivelor comune și a unei relații transatlantice puternice și dinamice, arătând că SUA poate conta pe sprijinul ferm al României în promovarea democrației, drepturilor omului și statului de drept.
În timpul campaniei, Donald Trump a explicat că, în cazul unui atac al Rusiei împotriva statelor baltice, va decide o eventuală intervenție a SUA numai după ce va analiza dacă statele cu pricina „și-au îndeplinit obligațiile față de noi”.
„Dacă și-au îndeplinit obligațiile, atunci răspunsul este da”, a spus actualul peședinte ales al SUA.
El a mai spus că îi va presa pe aliații din NATO să contribuie mai mult la costurile apărării, suportate până acum, în mare parte, de SUA.
Tema a fost atinsă în mai multe rânduri de candidatul republican la președinție.
Ce spune articolul 5 al Tratatului: „Părțile convin ca un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac impotriva tuturor și în consecință, dacă se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitând dreptul sau individual sau colectiv la autoapărare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Națiunilor Unite, va da asistență Părții sau Părților atacate, prin luarea în consecință, individual și concertat cu celelalte părți, a acelor măsuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forței armate, pentru a restaura și a menține securitatea zonei Nord-Atlantice.”