vineri

29 martie, 2024

20 februarie, 2015

rosen-plevneliev-primit-la-cotroceniPreşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în cadrul declaraţiei comune cu omologul său bulgar, Rosen Plevneliev, că cele două state au drept obiectiv comun consolidarea apărării colective în cadrul NATO şi că acestea doresc întărirea capacităţii de reacţie a Alianţei.

Klaus Iohannis a anunțat că discuţiile cu omologul bulgar s-au orientat asupra ”aspectelor de actualitate ale agendei de securitate”.

”Luând în considerarea provocările de securitate din regiune, avem drept obiectiv comun consolidarea apărării colective în cadrul NATO”, a arătat Klaus Iohannis, adăugând că cele două state doresc creşterea prezenţei NATO pe teritoriul statelor din flancul estic, precum şi ”întărirea capacităţii de reacţie a Alianţei”, a declarat Klaus Iohannis.


”Nevoia de unitate în mesajele de politică externă este înţeleasă pe deplin de Bulgaria, care a menţinut, la rândul său, sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse şi a posibilităţii extinderii lor, în cazul nerespectării acordului de încetare a focului. Ne bazăm în continuare pe o relaţie solidă, şi îl asigur pe domnul preşedinte Plevneliev de dorinţa României de a aprofundare a colaborării dintre statele noastre”, a mai declarat preşedintele României.

Proiecte comune româno-bulgare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este foarte bucuros să îl aibă oaspete, la Bucureşti, pe preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, despre care a spus că este ”primul şef de stat pe care îl întâmpină la Bucureşti, de la preluarea mandatului său”.

Şeful statului român a precizat că aceasta este ”expresia legăturii foarte bune dintre România şi Bulgaria, ca state vecine, partenere şi aliate în cadrul Uniunii Europene şi NATO”.

Preşedintele Iohannis a precizat că a susţinut, şi el, şi omologul său bulgar, promovarea unor proiecte de interes, în special în domeniul energetic, al transporturilor, al infrastructurii, al cooperării transfrontaliere dar şi al educaţiei şi culturii.


”Asigurarea securităţii energetice a regiunii, promovarea cooperării regionale şi a interesului comun pentru regiunea Dunării, zona extinsă a Mării Negre, apropierea de Uniunea Europeană a partenerilor din vecinătatea estică, consolidarea rolului Uniunii ca actor global puternic sunt câteva din aspectele atinse în discuţiile de astăzi”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a vorbit şi despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare, precizând că ”acum, este important ca fiecare dintre ţările noastre să se concentreze asupra implementării recomandărilor din acest raport”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: