vineri

21 iunie, 2024

20 noiembrie, 2018

UPDATE: Deputatul Eugen Nicolicea a declarat marți că PSD analizează situația și modul în care va reacționa.

Este luată în considerare atacarea la CCR a refuzului președintelui, refuz ce ar fi creat un conflict de natură constituțională între guvern și Președinție, pe cele două situații apărute:

  • în cazul Ministerului Dezvoltării, șeful statului nu a semnat revocarea din funcție a lui Paul Stănescu și Lucian Șova, iar Eugen Nicolicea spune că președintele nu are dreptul de a refuza revocarea unui ministru. CCR va trebui să lămurească în premieră acest aspect (nu există nicio precizare în Constituție și nicio decizie privind acest inedit refuz).
  • în cazul Liei Olguța Vasilescu, revocarea acesteia a fost acceptată, dar s-a refuzat numirea ei la Ministerul Transporturilor. S-ar putea invoca lipsa loialității instituționale.

***


Știrea inițială:

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că nu acceptă două dintre persoanele propuse de PSD la remanierea guvernamentală: Lia Olguța Vasilescu și Ilan Laufer, cărora CEx PSD le încredințase luni mandatul de ministru al Transporturilor, respectiv al Dezvoltării Regionale.

decizie CCR din 2008 obligă PSD să facă alte propuneri pentru aceste ministere.

Declarația președintelui:


”Am primit o propunere de remaniere a guvernului. Această remaniere este o soluție slabă și sunt în continuare de părere că soluția corectă pentru România este înlocuirea acestui guvern, care a creat foarte multe probleme.

Sunt de acord să se facă o remaniere însă trebuie ținut cont de câteva lucruri – în primul rând, de faptul că ne aflăm în fața unei provocări- președinția UE pe care o vom prelua. Poate fi succes doar în măsura în care ministerele își fac treaba. În concluzie este nevoie de miniștrii care performează foarte bine. Mai avem foarte puțin timp, deja au început vizitele pentru a se vedea dacă suntem pregătiți, trebuie să acționăm repede.

Am emis decretul de remaniere, ținând cont de propunerile formulate. Se revocă din funcția de membri ai Guvernului miniștrii Vasilescu, Andrușcă, Ivașcu, Cojocaru și Bran. Se ia act de demisia lui Mihai Fifor.

Se numesc miniștrii Leș, Budăi, Bădălău, Breaz, Petrescu, Matei. Celelalte două propuneri le consider nepotrivite.”

De precizat: Klaus Iohannis nu i-a menţionat pe Paul Stănescu și Lucian Șova printre miniştrii pentru care a semnat decret de remaniere. Așadar, oficial, ei sunt miniștri ai Cabinetului Dăncilă 2.0.

PSD urmează să facă alte două propuneri pentru portofoliile-cheie rămase fără titulat în urma deciziei președintelui Iohannis.

Olguța Vasilescu era propusă să îl înlocuiască pe ministrul Lucian Șova, iar Ilan Laufer era propus să îl înlocuiască pe Paul Stănescu.

CCR a arătat deja calea de urmat

decizie CCR veche de 10 ani – emisă în urma sesizării formulate de premierul de la acea dată, Călin Popescu Tăriceanu, referitor la refuzul președintelui Traian Băsescu de a o numi pe Norica Nicolai în funcția de ministru al Justiției- arată ce are de făcut PSD în situația de față.

Președintele are voie să refuze o singură dată, motivat, persoana propusă să ocupe un portofoliu ministerial, conform Deciziei 98 din februarie 2008, emisă după refuzul lui Traian Băsescu să accepte numirea Noricăi Nicolai la Ministerul Justiției.Postul rămăsese vacant după ce Tudor Chiuariu a fost pus sub urmărire penală în Dosarul Poșta Română, în care în 2014 a fost condamnat a fost condamnat la trei ani și șase luni cu suspendare.

Ce spune decizia CCR:

Curtea Constituţională constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între guvern şi Preşedintele României, în legătură cu numirea doamnei Norica Nicolai în funcţia de ministru al justiţiei. 2. În exercitarea atribuţiilor prevăzute de art.85 alin.(2) din Constituţie, Preşedintele României poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru.

Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană.

Cel puțin teoretic, șeful PSD are însă la dispoziție un artificiu- poate propune aceleași două persoane, dar la ministere diferite- Olguța Vasilescu la Dezvoltare și Ilan Laufer la Transporturi. Asta dacă dorește neapărat aceste 2 persoane în guvern.

Comitetul Executiv Național al PSD a votat luni remanierea echipei guvernamentale.

Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea au făcut anunțurile oficiale după o ședință care a durat 6 ore.

Noutățile Guvernului Dăncilă 2 erau:

  • Vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale, a fost remaniat. În locul său este propus Ilan Laufer, fost ministru pentru Mediul de Afaceri în guvernul Tudose.
  • Lucian Șova, ministru al Transporturilor, a fost remaniat. Locul său este preluat de Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii.
  • George Ivașcu, ministru al Culturii, a fost remaniat. În locul său este propus senatorul PSD de Alba Daniel Breaz.
  • Ministrul Economiei, Dănuț Andrușca, a fost remaniat. În locul său este propus senatorul Niculae Bădălu, șef al organizației PSD Giurgiu.
  • Ministrul Tineretului și Sportului, Ioana Bran, a fost remaniat. În locul său este propus senatorul de Vâlcea Constantin Bogdan Matei.
  • Ministrul Comunicațiilor, Bogdan Cojocaru, a fost remaniat. În locul său este propus Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei în guvernul Grindeanu.
  • Deputatul Marius Budăi, președinte al Comisiei Finanțe- Bănci din Camera Deputaților, este propus la Ministerul Muncii.
  • Senatorul Gabriel Leș, fost ministru al Apărării în guvernul Grindeanu, este propus ca să preia din nou ministerul Apărării.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: