joi

30 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 ianuarie, 2020

Președintele Klaus Iohannis intenționează să promulge legea de dublare a alocațiilor, insistă pentru organizarea de alegeri anticipate și dă asigurări că guvernul va majora pensiile chiar și în condițiile în care sistemul de pensii va fi ”reanalizat”.

Klaus Iohannis a susținut joi, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă pe marginea situației din Orientul Mijlociu, care s-a transformat în conferință din momentul în care un jurnalist a vrut să afle părerea președintelui despre noile ”achiziții” parlamentare ale PNL.

Șeful statului a răspuns la toate întrebările pe teme de actualitate, cu o singură excepție- atunci când a fost întrebat: Dacă premierul Orban își dă demisia, rămâne prima variantă de premier?

Alocațiile pentru copii se dublează


Întrebat dacă proiectul de lege privind dublarea alocațiilor a ajuns la Cotroceni și dacă îl va promulga, președintele a răspuns:

”Proiectul de lege a ajuns la mine și are termen de promulgare 18 ianuarie. În acest moment, nu am de gând să refuz promulgarea. Proiectul se află în acest moment la analiză și în așteptarea unor lămuriri suplimentare din partea guvernului. Guvernul trebuie să vină cu soluții pentru finanțarea acestei cheltuieli suplimentare. Există variante, dar trebuie să fim realiști: prima rectificare de buget se poate face abia la mijlocul anului…”

Alegeri anticipate: Mă voi implica, am să discut chiar mâine

Declarația președintelui: ”Eu cred că sunt posibile și mă voi implica pentru a promova conceptul de anticipate. Nu am discutat încă cu premierul Ludovic Orban să își depună mandatul. Da, îmi doresc anticipate și știm care sunt căile legale… E nevoie ca guvernul să fie demis sau să se retragă, și să urmeze două încercări nereușite de formare a unui nou guvern. Este evident, moțiunea de cenzură e o variantă…  Tehnic, și demisia e o metodă de inițializare a demersului. Am să discut și cu premierul, și cu alții… Chiar mâine voi discuta cu premierul și voi aborda aceste chestiuni. Domnul Orban, din câte știu eu, își dorește anticipate, așa cum îmi doresc și eu”.

Recomand să rămână un guvern PNL mult și bine

Întrebat dacă este mulțumit de guvernul PNL, președintele a spus: ” Eu sunt foarte mulțumit de guvernul PNL și recomand să rămână în funcție un guvern PNL mult și bine. Sunt foarte mulțumit de felul în care Ludovic Orban își face treaba ca premier. În continuare, cred că Orban e în acest moment cea mai bună soluție de premier, fie plin, fie interimar. Îmi doresc să continue Ludovic”.


Presa a insistat să afle dacă Ludovic Orban rămâne prima opțiune de premier și după ce și-ar da demisia. Răspunsul președintelui: ”Dacă mai aveți și alte întrebări …”

Vânzarea participației Exxon: informația negocierilor cu rușii nu este reală

”Vânzarea participației Exxon la Marea Neagră e o chestiune care ne preocupă, însă această informație (surse care anunță negocieri cu Lukoil – n. reed) care circulă în ultimele zile nu este una reală. Nu cred că putem să vorbim de o astfel de posibilă tranzacție. România va avea un cuvânt greu de spus aici. Orice tranzacție se face în condițiile legii și se va aplica legislația în vigoare”.

Pensiile cresc, sistemul se va reforma, pensiile speciale se elimină pe cale parlamentară

Întrebat dacă împărtățește îngrijorările ministrului Muncii legate de sustenabilitatea sistemului de pensii, Klaus Iohannis a răspuns: ”Legea în vigoare trebuie îmbunătățită. Se vor face noi calcule și se va verifica cum se îmbunătățește sistemul pentru a fi și echitabil și sustenabil. Suntem în situația în care au apărut inechități între pensionari și este nevoie de o abordare foarte serioasă și o legislație care să garanteze sustenabilitatea”.

Întrebat despre creșterea pensiilor și despre ideea majorării vârstei de pensionare, fie și opțional, președintele a spus: ”Este o discuție pe care trebuie să o purtăm și o vom purta. Acum, nu vreau să dau indicații prin televizor cum trebuie să majoreze guvernul pensiile dar, da, vor crește pensiile, e un lucru evident și ne dorim acest lucru. Mi se pare o idee foarte bună majorarea vârstei de pensionare la cerere. Ne confruntăm cu un deficit de forță de muncă, sunt foarte mulți angajați care ar dori să continue munca lor peste vârsta de pensionare. În acest fel s-ar atenua deficitul de forță muncă, persoanele apte vor avea posibilitatea să o facă. Nu vorbim de creșterea vârstei de pensionare, însă pentru persoanele care doresc să muncească mai mult se va crea posibilitatea legală pentru a face acest lucru. E o opțiune, nu o obligație.”

Soluția legată de eliminarea pensiilor speciale oferită de președintele Iohannis: ”Chestiunea trebuie rezolvată pe cale parlamentară. Mi se pare cam lungă vacanța parlamentară. Dacă există în PNL dorința de a accelera demersurile parlamentare îi voi sprijini”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: