marți

23 aprilie, 2024

28 aprilie, 2020

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că anumite restricții se vor menține și după data de 15 mai, iar ridicarea acestora va depinde ”de modul în care evoluează pandemia”.

Șeful statului a avertizat: ”Dacă o măsură de relaxare crește dintr-o dată numărul de bolnavi, această măsură intră înapoi.”

Șeful statului a mai anunțat că săptămâna viitoare se va decide dacă starea de urgență se va prelungi după 15 mai, sau dacă va fi aleasă  ”o formă alternativă, starea de alertă”.


Legislația secundară aferentă situației în care nu prelungim starea de urgență este aproape finalizată, a anunțat președintele Iohannis

Exemple de restricții după 15 mai

După o lună și jumătate după instituirea stării de urgență, președintele Iohannis consideră că ”în această epidemie, autoritățile, împreună cu medicii și cetățenii, au rezultate notabile și societatea a dovedit că are maturitate”.

Șeful statului a susținut afirmația cu un grafic conținând date statistice, care arată în România un număr aproximativ de 600 de bolnavi la un milion de cetățeni, mult sub datele din Spania, Italia, SUA, Marea Britanie. ”Ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate obținute greu”, a spus Klaus Iohannis avertizând că relaxarea restricțiilor se va face gradual, multe dintre acestea urmând să rămână mult timp în funcțiune.

”Experții ne spun că nici nu știm când vom reveni la o viață normală… Vor rămâne după 15 mai restricții în vigoare, nu ne putem întâlni mai mult de trei, nu putem merge la restaurant sau la mall, nu vom putea pleca din localitate dacă nu vom avea un motiv. Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, dacă vor fi reluate competițiile sportive este posibil ca acestea să fie reluate fără spectatori”, a detaliat șeful statului.

”Spectacol sinistru al politicienilor în Parlament”


Șeful statului a apreciat în discursul său modul în care a fost guvernată țara și a atacat din nou PSD.

”Nu toți politicienii au dorit să fie de partea rezolvării problemelor crizei. Avem un exemplu cât Casa Poporului: Parlamentul. E vorba de cum unii lideri au înțeles să tragă folos electoral. Am văzut în Parlament un spectacol sinistru al politicienilor, deplorabil, din partea celor care au lăsat România fără bani. Guvernele PSD au risipit banii, am fost siliți să facem față unei epidemii groaznice cu vistieria goală și tot pesediștii țipă că guvernul nu face nimic.

Aceștia sunt politicieni cxare se cațără pe spaimele oamenilor și votează legi inaplicabile doar pentru capital electoral. Din cauza epidemiei avem probleme economice mari. Putem gestiona economia României, dar nu cu aceste populisme ieftine. Ei compromit viitorul acestei națiuni, al generațiilor care vin după noi. Eu nu voi tolera așa ceva”, a spus Klaus Iohannis.

”Nu voi permite să avem alegeri sub semnul epidemiei”

Întrebat dacă ar fi de acord cu amânarea alegerilor parlamentare pentru 2021, președintele a răspuns: ”Este prematur să spunem că vom avea alegeri în octombrie, noiembrie, decembrie… Depinde cum gestionăm noi epidemia Eu nu voi fi de acord să facem alegeri atunci când epidemia există, când avem un număr mare de bolnavi. Eu îmi doresc să avem anul acesta și alegeri locale, și alegeri parlamentare, dar nu sunt de acord să facem alegeri cât timp e epidemia. Nu voi tolera să avem alegeri sub semnul epidemiei.”

”Încurajăm sectoare strategice să se relocheze în România”

”Avem nevoie să aducem anumite producții în România, să încurajăm sectoare strategice să se relocheze în România. La începutul acestei pandemii am fost nevoiți să cumpărăm echipamente din țări care sunt foarte departe de noi, nu geografic, ci al percepții democratice. Părerea mea e că va exista o regândire și reașezare a lanțului de producție și cred că se vor găsi antreprenori care să producă în România și să vândă lucruri”, a mai spus președintele Iohannis.

”La problema pensiilor va răspunde Guvernul”

Întrebat dacă este de acord cu majorarea de 40% a pensiilor, președintele a răspuns: ”Această chestiune trebuie analizată cu mare atenție de guvernanți. Când vom avea suficiente date, la jumătatea anului, Guvernul va lua o decizie. Vă spun o chestiune care mă privește pe mine: mi pare nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă a epidemiei. Dacă se va putea, dacă nu se va putea, sau cât se va putea, va răspunde Guvernul”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: