miercuri

18 mai, 2022

Klaus Iohannis ne pregătește pentru o criză mai lungă:”Guvernul interimar rămâne în funcție până găsim soluție, țara trebuie guvernată. USR e vinovat”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 octombrie, 2021

Președintele Klaus Iohannis nu este convins că partidele pot găsi rapid o soluție la criza guvernamentală, iar în acest context afirmă că guvernul interimar va rămâne în funcție ”până când se găsește o soluție” pentru că ”țara trebuie guvernată”.

Președintele Iohannis a susținut miercuri o mini-conferință de presă în Slovenia, acolo unde participă la summit-ul UE – Balcanii de Vest. Președintele a explicat de ce nu a convocat imediat consultări la Cotroceni:

Am observat ieri, în Parlament, un entuziasm total nepotrivit în legătură cu căderea guvernului… Cred că e nevoie de zile bune ca toată lumea să coboare cu piciarele pe pământ, politicienii au ajuns să aibe discursuri anti-tot, așa nu se poate… Aștept să putem avea discuții serioase, mature, pentru că problemele vor fi mult mai complicate.


Chiar și cu acest răgaz, președintele Iohannis a afirmat că nu este convins ”că după prima rundă de consultări se va cristaliza soluția”, în consecință ”poate va fi nevoie și de o a doua rundă de consultări”.

Președintele a explicat de ce consideră că soluția va fi dificil de identificat și consideră că vinovat de această situație e USR:
”Faptele sunt clare, USR a fost la guvernare, a ieșit de la guvernare și a votat moțiunea de cenzură alături de PSD și AUR. Aceștia sunt niște pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri”.

Întrebat dacă Florin Cîțu mai poate fi o soluție de prim-ministru, președintele a replicat: ”Orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier, evident. Aşa scrie în Constituţie, nu există nicio piedică”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Întrebat despre șansele refacerii coaliției PNL-USR-UDMR, președintele a spus: ”Coalițiile se formează între partide, iar oamenii trebuie să aibă curajul să lase discursul patetic și să găsească soluții”. Precizarea importantă: ”Dacă partidele nu se înțeleg, acest guvern interimar va rămâne în funcție până când se găsesc soluții. Țara nu poate rămâne neguvernată”.


Potrivit prevederilor constituționale, interimatul unui guvern nu poate depăși 45 de zile.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: