vineri

29 martie, 2024

28 august, 2018

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit marți, la Palatul Cotroceni, pe şefii misiunilor diplomatice şi consulii generali, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Printre aceştia se află şi George Maior, ambasadorul României în SUA, despre care Ministerul de Externe a anunţat că îl convoacă să dea explicaţii cu privire la afirmaţiile sale ce îl vizau pe Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump.

Între mesajele importante transmise reprezentanților diplomației românești- dar și politicienilor din țară- a fost acela că în politica externă nu e nevoie de ”experimente discutabile, în nume personal, amatorism și gafe politice” și că poziția României în ceea ce privește statutul Ierusalimului nu s-a schimbat.


Cele mai importante pasaje din discursul lui Klaus Iohannis:

  • Vreau să subliniez câteva aspecte pe care le consider esențiale. În primul rând riscurile, amenințările actuale cer o implicare activă a dumneavoastră ca reprezentanți ai diplomației române. Este necesar să acționați viguros și eficient astfel încât obiectivele României să fie protejate. Stabilitatea și predictibilitatea politicii extene sunt esențiale. În politica externă nu e nevoie de experimente discutabile în nume personal
  • Stabilitatea și credibilitatea României înseamnă si păstarea și apărarea statului de drept și este inadmisibil ca în an Centenar să facem pași înapoi ca țară în ceea ce privește statul de drept. Voi face tot ce-mi stă în putere pentru realizarea acestui țel.
  • Fundamentele politicii noastre extene rămân aceleași, sunt definite prin necesitatea de continuare, extinderea parteneriatului cu Statele Unite şi creştetera rolului în UE şi respectiv în NATO. Toate celelalte linii mari de acţiune, menţionate şi în anii trecuţi, rămân valabile, dacă vorbim, de exemplu, despre Balcanii de Vest, Caucazul de Sud sau despre Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, unde poziţiile noastre privind procesul de pace rămân neschimbate, inclusiv în ceea ce priveşte statutul Ierusalimului, sau despre Asia, America Latină şi Africa.
  • Continuarea aprofundării parteneriatului strategic cu SUA rămâne o prioritate de prim rang, salut angajamentul crescut al SUA pentru securitatea Europei.
  • România este pe deplin angajată în efortul comun european, iar președinția Consiliului UE e o provocare și o mare oportunitate. Avem ocazia de a demonstra cum traducem în fapte viziunea politică pro-europeană a țării noastre. Perioada rămasă din acest an este crucială pentru construirea unei președinții de succes, eficientă a Consiliului UE.
  • Prin acest exercițiu, România își poate consolida statutul. Avem oportunitatea deosebită de a crea o imagine pozitivă și pe termen lung și am face bine să folosim această oportunitate că pe cele pe partea negativă le-am folosit din plin. Guvernul are obligația să se asigure că acest moment va reprezenta un câștig pentru România.
  • Timp de 6 luni interesul național al României va fi de a lucra pentru consolidarea UE. Vom avea ocazia de a promova teme de interes pentru noi. România a stabilit o serie de priorități. Cele 4 axe de acțiune vor fi: asigurarea unei creșteri durabile printr-un nivel sporit de convergență, salvgardarea securității europene, consolidarea rolului global al UE, promovarea valorilor comune.
  • Este necesar să acţionați viguros şi eficient, astfel încât obiectivele să fie realizate şi românii să fie mai bine protejaţi. Stabilitatea şi predictibilitatea politicii externe sunt esenţiale pentru credibilitatea noastră ca actor extern.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: