sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 martie, 2022

Rolul SRI este esenţial în asigurarea securităţii cibernetice, pentru apărarea intereselor economice şi pentru urmărirea posibilelor riscuri la adresa securităţii energetice şi alimentare, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj cu prilejul Zilei Serviciului Român de Informaţii.

 “Ziua Serviciului Român de Informaţii ne oferă prilejul de a sublinia rolul esenţial al acestei instituţii în protejarea valorilor democratice şi promovarea intereselor naţionale ale României şi ale aliaţilor săi, în realizarea securităţii naţionale, în asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept. Reputaţia de care vă bucuraţi astăzi în rândul partenerilor, colaboratorilor şi beneficiarilor este rezultatul unui management eficient şi al profesionalismului celor care lucrează în cadrul Serviciului Român de Informaţii”, a subliniat Klaus Iohannis într-un mesaj public.

Şeful statului a evidenţiat că, în pandemia de COVID-19, SRI a obţinut “rezultate remarcabile” şi a reuşit să gestioneze “situaţii noi şi foarte complexe”.


 “Pandemia de COVID-19 a schimbat pentru multe instituţii din ţara noastră ordinea priorităţilor şi a direcţiilor de acţiune, impunând, totodată, un ritm de reacţie mai alert. În acest context dificil, Serviciul Român de Informaţii şi-a îndeplinit rolul constituţional şi legal la înalte niveluri de performanţă. Mai mult, dumneavoastră, cei care lucraţi în cadrul SRI, aţi obţinut rezultate remarcabile şi aţi reuşit să gestionaţi situaţii noi şi foarte complexe generate de pandemie. Contribuţiile aduse s-au dovedit foarte importante pentru obiectivul statului român de a proteja şi salva cât mai multe vieţi, limitând, pe cât posibil, răspândirea acestei boli necruţătoare”, a adăugat Iohannis.

El a mai menţionat meritul celor care lucrează la SRI de a semnala rapid factorilor de decizie riscurile care sunt “aparent difuze”, dar pot avea un impact semnificativ.

 “Unele riscuri, aparent difuze, se pot dovedi că au un impact major la nivelul societăţii româneşti. Este meritul dumneavoastră că, în urma unor evaluări competente, le semnalaţi rapid factorilor de decizie şi apreciez eforturile depuse pentru a spori viteza de reacţie şi pentru a asimila tehnologii de ultimă generaţie. Menţinerea standardelor de performanţă şi capacitatea de a inova continuu trebuie să fie corelate cu nivelul de protecţie pe care îl oferim cetăţenilor, modernizarea fiind o parte imperativă a responsabilităţii dezvoltării instituţiei dumneavoastră”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că “deciziile strategice adoptate de statul român se fundamentează în bună măsură şi pe informările în format instituţional cu privire la temele de securitate naţională”, iar “dimensiunea anticipativă a evaluărilor, dar şi abordarea sintetică a analizelor specifice sunt foarte importante în procesul de decizie”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Şeful statului a evidenţiat că, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse, SRI îi revine responsabilitatea de a contribui la eforturile de asigurare a securităţii cibernetice, apărarea intereselor economice şi de a urmări “posibilele riscuri la adresa securităţii energetice şi a celei alimentare”.

 “Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a contribui, potrivit competenţelor legale, la eforturile de asigurare a securităţii cibernetice a României, precum şi la apărarea intereselor economice, urmărind cu prioritate, în actualul context, posibilele riscuri la adresa securităţii energetice şi a celei alimentare. La acestea se adaugă fenomenul migraţiei ilegale, terorismul internaţional, dar şi fenomenele generate de ameninţările de mediu. Rolul Serviciului Român de Informaţii este unul esenţial în ansamblul sistemului naţional de securitate”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: