duminică

14 iulie, 2024

11 octombrie, 2023

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Budapesta, că în discuţiile cu omologul său ungar, Katalin Novak, a exprimat disponibilitatea deplină a autorităţilor române de a acţiona pentru consolidarea dialogului şi a cooperării bilaterale, spunând că „este absolut necesară evitarea gesturilor unilaterale sau controversate”, relatează Agerpres.

„Vizita mea astăzi la Budapesta, la invitaţia doamnei preşedinte Katalin Novak, constituie un semnal important privind dezvoltarea viitoare a relaţiei noastre bilaterale. (…) Am exprimat disponibilitatea deplină a autorităţilor române de a acţiona pentru consolidarea dialogului şi a cooperării bilaterale şi de a oferi şi mai multă substanţă parteneriatului strategic dintre ţările noastre.

România urmăreşte ca acest dialog să aibă o dinamică pozitivă, de dezvoltare şi aprofundare, în interesul tuturor cetăţenilor noştri, indiferent de originea lor etnică. România promovează o abordare deschisă, transparentă, pragmatică, bazată pe încredere reciprocă. Cred cu tărie că este absolut necesară evitarea gesturilor unilaterale sau controversate”, a spus Iohannis în cadrul declaraţiei de presă comune.


În context, şeful statului român a punctat că persoanele care aparţin minorităţilor naţionale contribuie la crearea şi consolidarea unor punţi de legătură între statul de cetăţenie şi statul înrudit.

„Trebuie să existe pe ambele părţi hotărârea de a privi viitorul relaţiilor noastre într-o perspectivă axată pe dezvoltare, cooperare, identificarea elementelor care ne unesc şi a intereselor similare, mai degrabă decât a celor care le dezbină. Am subliniat că persoanele care aparţin minorităţilor naţionale contribuie la crearea şi consolidarea unor punţi de legătură între statul de cetăţenie, singurul care are răspundere pentru protecţia drepturilor acestora, şi statul înrudit”, a spus Klaus Iohannis.

Mesajul președintelui Ungariei

La rândul său, Preşedinta Ungariei a declarat că „este important ca două ţări vecine importante să se pună de acord în problemele curente”.

„Cu toţii suntem preocupaţi de problema situaţiei războiului atât în Ucraina cât şi în Orientul Apropiat. În al doilea rând, este importantă pentru ambele ţări situaţia minorităţilor naţionale şi de asemenea pentru noi, destinul, prezentul şi viitorul etniei maghiare din România are o importanţă majoră pentru noi”, a mai spus preşedinta Ungariei. Despre problema minorităţilor din ambele state, preşedinta Ungariei a spus că „amândoi sunt convinşi de faptul că susţinerea şi întărirea poziţiei etniei maghiare este una de interes comun şi reducerea tensiunilor este de asemenea un interes comun”.


Aceasta a precizat că discuţiile au vizat şi aderarea la Schengen a României şi preşedinţia Ungariei care urmează anul viitor, dar şi despre problemele de transport şi energetice.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: