marți

23 aprilie, 2024

28 februarie, 2018

„Contrar unei evaluări subiective, tendențioase și partizane, prezentată opiniei publice de cineva săptămâna trecută, eficiența DNA este departe de a putea fi contestată”, a declarat președintele Klaus Iohannis miercuri, la bilanțul pe 2017 al Direcției Naționle Anticorupție.

Declarația vine în contextul în care șefului statului trebuie să răspundă cererii ministrului de Justiție, Tudorel Toader, de a o revoca pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA, cerere care a primit marți aviz negativ din partea CSM.

Miercuri, Klaus Iohannis le-a declarat jurnaliștilor prezenți la bilanțul DNA, că așteaptă motivarea CSM și apoi va anunța decizia, dar a adăugat: „În condiţiile date, este clar că suntem departe de o revocare. Tot mai departe”.


De la ceremonia de prezentare a bilanțului a lipsit Tudorel Toader, așa cum anunțase marți, nemulțumit că a primit documentul referitor la bilanț cu doar o zi înainte de eveniment.

Ministrul a anunțat deja că, pentru prima oară de când există Direcția, va face o sinteză a raportului privind activitatea DNA în 2017 și îl va prezenta în fața Parlamentului.

Cele mai importante declarații ale șefului statului:

În cei 16 ani care s-au scurs de la apariția Parchetului Național Anticorupție, am fost cu toții martori la o creștere a capacității statului de a combate corupția, progres recunoscut nu doar de români, ci și de toți partenerii noștri externi. În tot acest timp, nu doar instituțiile s-au schimbat. Societatea românească s-a maturizat ca urmare a consolidării democrației (…)


Asistăm în ultima perioadă la manifestări virulente ale disperării și la încercări de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA, activitatea DNA și cu încercarea clară de a subordona justiția politicului. Inadmisibil!

Niște inculpați și condamnați penal, după ce au fost prinși de instituțiile statului încălcând legea, s-au unit pentru a-i discredita pe cei care i-au cercetat. Dar, așa cum spune un proverb românesc, minciuna umblă cât umblă, până i se înfundă. Toate aceste acțiuni concertate în plan mediatic nu au șanse de reușită.

Cei care le-au pus la cale sunt cei care au rămas în trecut, care trăiesc cu iluzia că puterea înseamnă privilegii și se exercită prin abuz.

Spre nenorocul lor, democrația s-a consolidat în România, justiția este acum independentă și eficientă, iar spiritul civic al societății românești se manifestă în ultima vreme cu mult curaj.

Vreau să fiu foarte clar cu privire la un lucru: în lupta dintre nou și vechi, dintre cei care trăiesc din corupție și cei care combat corupția, dintre cei care se gândesc la viitorul acestei țări și cei care se gândesc doar la propriul viitor, va câștiga România modernă, europeană, care acționează în baza valorilor democrației origi… occidentale și a statului de drept! Oare de ce mi-am amintit de sintagma democrație originală? Cred că și de acolo ni se trage ceva legat de corupție și abuzul de putere(…)

Procesul de transformare democratică a unei societăți este unul de durată. Cred că România are nevoie de dezvoltarea unor politici publice și a unei legislații care să pună mai mult accent pe măsurile de prevenire a faptelor de corupție și pe educarea cetățenilor, în special, evident, a tinerilor, cu privire la efectele negative, efectele nocive ale corupției de orice fel.

Bilanțul DNA:

  • procurorii DNA au avut de soluționat peste 11.200 de dosare. S-au soluționat peste 3.800 de dosare – cel mai mare număr de dosare soluționate într-un an.
  • au fost confiscate 159,5 milioane euro
  • au fost trimiși în judecată peste 1.000 de inculpati. O treime dintre acești inculpați au avut funcții de conducere, demnități publice, funcții importante. Printre ei se numără trei miniștri, cinci deputați, un senator, doi secretari de stat, un fost președinte al Camerei Deputaților, un secretar de minister.
  • o treime dintre inculpați a comis fraude cu fonduri europene, cel mai des cu fondurile europene alocate zonelor rurale, comunităților sărace
  • 189 de inculpați au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu
  • peste 23.000 de persoane au fost audiate într-un an, adică o medie de 85 de persoane audiate pe zi
  • au fost studiate peste 12 milioane de documente
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: