sâmbătă

20 aprilie, 2024

23 martie, 2016

iohannis erdoganAfla în a doua zi a vizitei în Turcia, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnt cu omogul turc, Recep Tayyp Erdogan.

Din declarațiile făcute de președintele Erdogan reiese că România a oferit teren în București pentru construirea unei moschei, iar autoritățile turce au oferit câteva ampasamente în Isambul unde ar putea fi ridicate o capelă și un așezământ pentru pelerini ortodocși.

În declarația comună de la finalul întâlnirii, președintele Iohannis nu s-a referit la aceste chestiuni:


”Această vizită ne găsește într-un context geopolitic și regional complicat, cu numeroase riscuri de securitate și provocări la care trebuie să găsim soluții. Convingerea mea este că împreună, în virtutea unui Parteneriat Strategic puternic între România și Turcia, putem gestiona mai bine aceste riscuri. Cetățenii noștri își doresc securitate și prosperitate, iar prin eforturi comune încercăm să răspundem acestor așteptări. (…)

Pe agenda discuțiilor s-au aflat chestiuni care privesc dialogul politic bilateral, probleme de securitate, cooperarea economică, legăturile socio-culturale, precum și teme regionale și internaționale.

În materie de securitate și apărare, ne leagă o strânsă cooperare, precum și parteneriatul în cadrul NATO. După cum știți, România consideră că Marea Neagră este de importanță strategică nu doar pentru securitatea în regiune, ci și pentru cea euro-atlantică și trebuie să beneficieze de o atenție sporită. Am discutat despre aceste lucruri, inclusiv în perspectiva Summitului NATO de la Varșovia din vara acestui an.(…)

În contextul relației bilaterale am discutat și despre temele majore de pe agenda europeană: migrația și terorismul. Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu o serie de provocări cu implicaţii multiple, iar Turcia este un partener important în identificarea răspunsului la o parte importantă dintre acestea.


În acest sens, am salutat înţelegerea la care s-a ajuns săptămâna trecută la Consiliul European şi sper că aceasta va contribui la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea fluxului de migranţi ilegali care pătrund din Turcia în Uniunea Europeană. România a fost un susţinător puternic pentru ajungerea  la această înţelegere.

Am toată convingerea că astăzi am făcut pași importanți în vederea consolidării și extinderii Parteneriatului Strategic dintre România și Turcia. Cred că acest dialog direct susținut, la cel mai înalt nivel, este dovada limpede a faptului că avem obiective și interese comune.”

În prima parte a zilei, președintele Iohannis a mers la Biserica ”Sfânta Mucenița Paraschevi” din Istanbul, ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu și lăcaș de cult al comunității românești din acest oraș. De asemenea, Iohannis a vizitat, la Istanbul, Moscheea Albastră și Muzeul Sfânta Sofia.

După-amiază, șeful statului s-a deplasat la Ankara, unde a depus o coroană de flori la Mausoleul Ataturk și a semnat în cartea de onoare. Tot la Ankara, Iohannis a depus o jerbă de flori și la locul atentatului terorist din 13 martie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: