vineri

26 aprilie, 2024

16 decembrie, 2020

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu sunt șanse pentru instalarea unui guvern înainte de Crăciun, dar ”optim ar fi ca noul executiv să fie instalat în funcție după Crăciun”, înainte de Anul Nou.

Președintele Iohannis a afirmat că nu consideră nefirești blocajele din actualele negocieri și a asigurat că va nominaliza pentru poziția de prim-ministru orice persoană susținută în comun de noua coaliție. ”Că e Orban, că e Cîțu, că e altcinecva… nu știu ce se negociază, dar voi accepta”, a anunțat Klaus Iohannis.


Șeful statului a avertizat că partidele trebuie să nu încerce să pună presiune media pe parteneri, așa cum știe că s-a întâmplat deja. ”Principala problemă e că unii au încercat să negocieze via media”, a explicat președintele Iohannis blocajele din negociere.

În ceea ce privește insistența partidelor de a impune persoane în anumite funcții, Klaus Iohannis a afirmat că nu este nimic neobișnuit în asta. ”Sigur, se discută de principii, dar guvernul nu e format din principii, ci din oameni. Fiecare vrea să își impună oameni, toate trebuie negociate, altfel nu se poate”, a afirmat Klaus Iohannis.

Șeful statului a discutat cu presa miercuri, în județul Giurgiu, acolo unde a participat la ultimul eveniment organizat în cadrul campaniei de împădurire ”O pădure cât o țară”.

Declarațiile președintelui:

După alegeri, de regulă se convoca noul Parlament și după aceea se organizau consultări. Acum, în pandemie, am început mai repede aceste consultări. Sunt lucruri care durează și nu vreau să repetăm greșeli din trecut, vreau ca toate lucrurile să fie clarificate înainte să nu avem probleme după form guv.


Acum, partidele sunt în plin proces de negociere. Știți, am mai avut coaliții și nu putem spune că au funcționat bine… Nu m-am implicat în negociere, acolo trebuie să se înțeleagă partidele. Partidele se luptă pentru guvernare, asta e esența politicii, așa se întâmplă…

Dacă se înțeleg și vin cu o propunere, o accept, că e Orban, că e Cîțu, că e altcineva

Sigur, lucrurile sunt complicate, există viziuni diferite, programe de guvernare diferite, scheme de ministere diferite… Trebuie să avem răbdare, partidele să rezolve toate diferențele.

Sunt 10 zile de când se defășoară negocieri… Să vă dau date din alte state: recent, o țară europeană are guvern după 2 ani și jumătate de negocieri. Altă țară are guvern după 8 luni de negocieri… Suntem foarte departe de așa ceva.

Sigur, nu îmi doresc să ajungem la așa ceva, dar să avem răbdare. Este posibil să se înțeleagă și să vină cu o propunere de prim-ministru. Dacă se înțeleg și vin cu o propunere, o accept. Că e Orban, că e Cîțu, că e altcineva… nu știu ce negociază, dar voi accepta.

Să avem răbdare, să urmărim negocierile și să nu se implice cineva prin articole de presă sau intervenții… Pentru mine e important să avem repede guvern, să gestioneze pandemia, sa aibă majoritate în Parlament că avem mult de lucru, nu doar pandemia…

În plină negociere, mă abțin de la sfaturi care nu îmi sunt cerute.

”Este evident că trebuie discutat și despre funcții”

Motivul principal pentru care nu s-au înțeles sunt în negociere. E prea devreme să vorbim de eșec. Principala problemă e că unii au încercat să negocieze via media. Nu se face așa ceva, scade încrederea publicului în partide, în politicieni. Ce câștigăm dacă scădem încrederea în politicieni? Ridicăm partide antisistem….

Nu sunt șanse de formare a unui guvern înainte de Crăciun.

Când se cristalizează un pic rezultatele voi convoca noi consultări. Optim, ar fi ca noul guvern să fie instalat după Crăciun. Nu cred că trebuie să îi împingem prea tare de la spate, să nu discute totul înainte. Este evident că trebuie discutat și despre funcții. Sigur, se discută de principii, dar guvernul nu e format din principii, ci din oameni. Fiecare vrea să își impună oameni, toate trebuie negociate, altfel nu se poate.

Niciun partid nu negociază cu PSD

Din informațiile mele, niciun alt partid nu negociază cu PSD. Da, a obținut cele mai multe voturi dar nu poate pretinde participarea la guvernare.

Constituția e clară: dacă un partid are peste jumătate din mandate, atunci președintele este obligat să desemneze un premier din acel partid. În orice altă situație, după consultări, președintele are deplină libertate să desemneze pe cineva despre care crede că poate cristaliza o majoritate parlamentară

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: