Kim Jong-un a sosit sâmbătă, la Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, unde s-a întâlnit cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. Cei doi au inspectat bombardierele strategice ruseşti cu capacitate nucleară şi rachetele hipersonice Kinjal, potrivit Reuters, agenție preluată de Agerpres.
Un Kim zâmbitor a fost întâmpinat pe aerodromul rusesc Knevici, la aproximativ 50 km de oraşul Vladivostok, principal port la Oceanul Pacific, de către ministrul apărării Serghei Şoigu, care l-a salutat pe Kim. Liderul nord-coreean a salutat apoi o gardă de onoare, relatează Reuters.
Statele Unite şi Coreea de Sud se tem că relansarea prieteniei Moscovei cu Phenianul i-ar putea oferi lui Kim acces la unele dintre rachetele sensibile şi alte tehnologii ale Rusiei, ajutând în acelaşi timp la înarmarea Moscovei în războiul din Ucraina.
Şoigu i-a arătat lui Kim bombardierele strategice ruseşti – Tu-160, Tu-95 şi Tu-22M3 – care sunt capabile să poarte arme nucleare şi formează coloana vertebrală a forţei de atac nuclear aerian a Rusiei, a declarat Ministerul Apărării rus.
„Poate zbura de la Moscova în Japonia şi înapoi”, i-a spus Şoigu lui Kim despre unul dintre avioane.
Şoigu i-a arătat avionul interceptor supersonic MiG-31I echipat cu rachete hipersonice „Kinjal”. Kinjal, sau pumnalul, este o rachetă balistică lansată din aer de pe un avion şi capabilă să transporte focoase nucleare sau convenţionale.
Ea are o autonomie raportată de 1.500 până la 2.000 km, în timp ce transportă o sarcină utilă de 480 kg. Ea poate zbura cu o viteză de până la 10 ori mai mare decât cea a sunetului (12.000 km/h).
După avioane şi rachete, Kim a inspectat o navă de război a Flotei Ruse din Pacific la Vladivostok, pentru a urmări apoi o demonstraţie a marinei ruse.
Tehnică de vârf la schimb cu arme pentru artilerie
Coreea de Sud şi Statele Unite au declarat vineri că cooperarea militară dintre Coreea de Nord şi Rusia încalcă sancţiunile ONU împotriva Phenianului şi că aliaţii se vor asigura că există un preţ de plătit.
Rusia s-a străduit să facă publicitate vizitei lui Kim, indicând repetat perspectiva cooperării militare cu Coreea de Nord, formată în 1948 cu sprijinul Uniunii Sovietice.
Pentru Putin, care spune că Moscova este blocată într-o luptă existenţială cu Occidentul asupra Ucrainei, „curtarea” lui Kim îi permite să deranjeze deliberat Washingtonul şi pe aliaţii săi asiatici, asigurând în acelaşi timp o aprovizionare însemnată de artilerie pentru războiul din Ucraina, potrivit Reuters.
Washingtonul a acuzat Coreea de Nord că furnizează arme Rusiei, care deţine cel mai mare depozit de focoase nucleare din lume, dar nu este clar dacă au fost efectuate livrări.
Kim a inspectat vineri o fabrică de avioane de luptă ruseşti aflată sub sancţiuni occidentale.
****