luni

27 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 septembrie, 2023

Kim Jong-un a sosit în Rusia adus de trenul său blindat pentru un summit rar cu Vladimir Putin, la care se va discuta un posibil acord de furnizare de arme nord-coreene care să susțină războiul Rusiei din Ucraina.

Trenul a sosit la gara Khasan, principala poartă feroviară către Orientul Îndepărtat al Rusiei, a informat marți The Guardian.

Întâlnire la Vladivostok

Kim, însoțit, se pare, de înalți oficiali din industria de armament și de militari, s-ar putea întâlni cu Putin miercuri, după Forumul Economic de Est din orașul-port rusesc Vladivostok, unde Putin a sosit deja.


Călătoria lui Kim în Rusia și întâlnirea cu Putin vor consolida legăturile bilaterale, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului. „Vor fi negocieri între două delegații, iar după aceea, dacă este necesar, liderii își vor continua comunicarea într-un format unu-la-unu”, a spus Dmitri Peskov.

Președinții Kim și Putin s-ar putea întâlni după forum, a spus el, adăugând că niciunul dintre lideri nu plănuiește să țină o conferință de presă. Nu a existat nicio confirmare a locului întâlnirii sau dacă Kim va participa la forumul economic.

Componența delegației nord-coreene indică negocieri militare

Președintele Kim este însoțit de înalți oficiali guvernamentali, inclusiv de personal militar, a anunțat agenția de presă oficială KCNA din Coreea de Nord. Se crede că delegația include ministrul său de externe, Choe Son-hui, și membri proeminenți ai partidului responsabili cu industria de apărare și afacerile militare, inclusiv directorul departamentului pentru industria munițiilor, Jo Chun-ryong.

Michael Madden, un expert în conducerea Coreei de Nord la Centrul Stimson din Washington, a declarat: „Prezența lui Jo Chun-ryong indică faptul că Coreea de Nord și Rusia vor încheia un anumit tip de acord pentru achiziționarea de muniție”.


Călătoria este prima vizită a lui Kim în străinătate în mai bine de patru ani și prima de la pandemia de Covid-19.

Ce vrea Rusia și ce oferă la schimb

Există îngrijorări în Occident că Phenian va furniza arme Moscovei pentru a înlocui stocurile care s-au epuizat puternic în timpul celor 18 luni de lupte din Ucraina.

Oficialii americani cred că Vladimir Putin se va concentra probabil pe asigurarea de muniție nord-coreeană.

În schimb, Kim Jong-un ar putea căuta ajutor energetic și alimentar, dar și tehnologie avansată pentru sateliți și submarine cu propulsie nucleară. Un eventual acord în aceste ultime domenii ar putea crește amenințarea reprezentată de programele de rachete balistice și arme nucleare ale Coreei de Nord.

Mulți analiști cred însă că Rusia nu va pune la dispoziția Coreei de Nord tehnologia sa militară de ultimă generație, dar va oferi energie și alimente ieftine.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: