La obiect

Optimizare fiscală mondială: Luxemburg și Olanda se află pe traseele a 7 trilioane de dolari de false investiții străine directe – studiu FMI

Falsele investiții străine directe (ISD) din lume se ridică la circa 15 trilioane de dolari, iar dintre acestea aproape jumătate doar trec, de fapt, prin… Mai mult

11.09.2019

Evenimentul

Comisia von der Leyen vs. Comisia Juncker: Schimbare de echilibru în Europa

Președintele-ales al Comisiei Europene a anunțat marți noua structură a executivului european. României i-a fost atribuit, prin viitorul comisar Rovana Plumb, portofoliul de la Transporturi.… Mai mult

10.09.2019

La obiect

Noua strategie de îndatorare: MFP vrea mai mulți lei de la bănci, BNR se teme de gradul lor mare de expunere pe datoria guvernamentală

Ministerul Finanțelor (MFP) pare să nu fi ținut seama de gradul mare de expunere a băncilor la deținerile de titluri de stat, atunci când și-a… Mai mult

10.09.2019

Chestiunea

Record istoric la deficitul comercial, în iulie 2019. Am trecut pe deficit lunar și la mașini și echipamente de transport

Deficitul comercial pe luna iulie 2019 a urcat brusc la nivelul record istoric de 1.755,5 milioane euro, cu 38% mai mult decât în aceeaşi lună… Mai mult

09.09.2019

Cronicile

Situația din Ucraina / Kievul trimite o delegație la Bruxelles în timp ce Rusia cumpără companii strategice. Protestele proeuropenilor continuă

de Iulian Soare 4.12.2013

Kievul va trimite o delegație la Bruxelles pentru a ”continua negocierile în vederea semnării Acordului de Asociere cu UE în termeni favorabili Ucrainei”, și o altă delegație, la Moscova, ”pentru a consolida parteneriatul strategic cu Rusia”, a anunțat marți premierul Mikola Azarov.

Miercuri, la prânz, ministrul de Externe, Leonid Kozhara, a explicat într-o conferință de presă că se poartă încă discuții cu CE și nu s-a stabilit dacă vizita la Bruxelles va avea loc joi, 5  decembrie, sau săptămâna viitoare.

Autoritățile de la Bruxelles au dat deja mai multe semnale că nu sunt încântate de această vizită ce are loc la solicitarea președintelui ucrainean Viktor Ianukovici. Întâlnirea a fost solicitată telefonic președintelui CE Juan Manuel Barroso, luni, după ce peste 300.000 de persoane au manifestat duminică la Kiev, nemulțumite că președintele Ianukovici nu a revenit asupra deciziei de a nu semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Răceală dinspre Bruxelles

Președintele Barroso i-a transmis lui Viktor Ianukovici că delegația va fi primită corespunzător nivelului diplomatic la care se desfășoară, dar că Uniunea nu va redeschide nicio negociere și va accepta doar discuții pe acordurile deja parafate. La summitul de la Vilnius, de pe 29 noiembrie, Ucraina a semnat Acordul pentru Spațiu Aerian Comun, dar nu și Acordul de Asociere și nici pe cel de liber schimb.

Miercuri dimineața, vicepreședintele programului Parteneriatul Estic (dintre UE și șase state din fosta Uniune Sovietică – Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Kazahstan și Azerbaidjan), europarlamentarul  Jacek Saryusz-Wolski, a scris pe twitter că vizita delegației ucrainiene la Bruxelles ar trebui refuzată, deoarece este doar ”o perdea de fum” menită să-i amăgească pe protestatarii din Piața Euromaidan, Kiev.

Rusia – shopping în Ucraina

Mult mai călduros va fi primită delegația care pleacă la Moscova, după ce Parlamentul ucrainean a respins pe 21 noiembrie legislația necesară pentru asocierea cu UE, iar apoi președintele Viktor Ianukovici și-a respectat promisiunea făcută Rusiei de a nu semna la Vilnius acordul cu Uniunea.

De luni, 2 decembrie, e o adevărată frenezie a cumpărăturilor rusești în Ucraina, a explicat pentru www.euractiv.com analistul Oleksii Leshchenko, vicepreședinte al Institului Gorshenin, din Ucraina.

Oficiali ucrainieni l-au condus luni pe vicepremierul rus, Dimitri Rogozin, la mai multe societăți strategice, inclusiv din domeniul militar, pe care Kievul a decis să le vândă și Moscova ar dori să le cumpere, potrivit presei locale.

Șeful companiei naționale ucrainiene Naftogaz, Evgheni Bakulin, a anunțat marți că gigantul rusesc Gazprom a acceptat amânarea pentru primăvară a plăților pentru gazul importat de Ucraina în perioada octombrie – decembrie, pentru a oferi Kievului timp să rezolve ”probleme din regiune”, potrivit agenției RIA Novosty.

În octombrie, când Ucraina se declara hotărâtă să semneze Acordul de Asociere cu UE, Rusia amenința Kievul că va cere plata anticipată a gazului dacă nu onorează urgent factura pe august.

Moscova a promis Kievului gaz ieftin dacă respinge asocierea cu UE și intră în Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan. Belarusul, de exemplu, plătește 120 de euro pentru mia de metri cubi de gaz, aproximativ 40% din prețul plătit de Ucraina.

De asemenea, săptămâna aceasta s-au intensificat zvonurile potrivit cărora Ucraina vrea să se retragă din Comunitatea energetică europeană. Zvonul a apărut încă din timpul summitului de la Vilnius, dar nu a fost nici confirmat și nici infirmat de președintele Viktor Ianukovici, ceea ce l-a făcut pe  Carl Bildt, ministrul de Externe al Suediei, să comenteze pe Twitter: ”Președintele Ianukovici trebuie să spună ce vrea. Ieșirea din Comunitatea energetică europeană ar ucide Acordul de Asociere”.

Guvernul a rămas, protestele continuă

Marți, Parlamentul a respins moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Mikola Azarov, în timp ce manifestanții proeuropeni încercau să ia cu asalt clădirea legislativului.

Protestele declanșate după ce Parlamentul a respins legislația necesară asocierii cu Europa au ajuns în a 14-a zi în Piața Euromaidan (Independenței), unde miercuri dimineața se aflau aproximativ 7.000 de persoane, potrivit KyivPost.

Protestarii au mai ocupat o clădire guvernamentală, iar o parte s-au dus la Ministerul Educației, unde cer demisia ministrului, după ce s-a aflat că acesta a cerut Universității Naționale  Taras Shevchenko lista studenților și profesorilor care au absentat de la cursuri începând cu 29 noiembrie.

Analiștii consideră că manifestațiile de acum se apropie de proporțiile fenomenului din 2004, Revoluția portocalie. Luni, obligaţiunile Ucrainei s-au prăbuşit, randamentul lor atingând un nivel record. De asemenea, riscul de creditare a devenit cel mai ridicat din Europa, după ce autorităţile de la Kiev au folosit forţa împotriva protestatarilor.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.12.2013

2 comentarii

  1. ionita ion
    7.12.2013, 9:22 am

    Asa cum ucrainieni isi doresc intrarea in UE, cred ca si guvernantii acestei tari ar dorii.Daca la Vilnus au refuzat sa semneze asocierea, cauza trebuie cautata in alta parte decat in dorinta adevarata a guvernului.In acest sens este de retinut afirmatia primului ministru,care invoca drept pretest faptul ca prin semnarea documentului de asociere sunt puse in pericol independenta si integritatea teritoriala a tarii. Ce ascunde aceasta afirmatie?! Cine atenteaza la integritatea teritoriala a Ucrainei? Cred ca aceasta amenitare a venit din partea Rusiei.O dovada in acest sens ar putea fi o discutie pe care Putin a avut-o, cu cativa ani in urma, cu Geroge Bush, pe atunci presedinte al SUA, referitoare la Ucraina, in care primul ii explica lui Bus ca Ucraina de astazi este de fapt o creatie a Rusiei. In fapt Putin vroia sa spuna ca intinse teritorii din Ucraina i-au fost facute cadou de Rusia, prin cuceririle armatei tariste. Sa deducem de aici ca daca Ucraina se desparte de Rusia, aceste teritorii ar putea fi revedincate de Federatia Rusa? Daca este asa, putem intelege pozitia guvernului.

  2. ionita ion
    7.12.2013, 9:48 am

    Asa cum ucrainieni isi doresc intrarea in UE, cred ca si guvernantii acestei tari ar dorii.Daca la Vilnius au refuzat sa semneze asocierea, cauza trebuie cautata in alta parte decat in dorinta guvernului de a se asocia.In acest sens este de retinut afirmatia primului ministru ucrainian,care invoca drept pretest faptul ca prin semnarea documentului de asociere sunt puse in pericol independenta si integritatea teritoriala a tarii. Ce ascunde aceasta afirmatie?! Cine atenteaza la integritatea teritoriala a Ucrainei? Cred ca aceasta amenitare a venit din partea Rusiei.O dovada in acest sens ar putea fi o discutie pe care Putin a avut-o cu cativa ani in urma cu George Bush, pe atunci presedinte al SUA, referitoare la Ucraina, in care primul ii explica lui Bush ca Ucraina de astazi este de fapt o creatie a Rusiei. In fapt Putin vroia sa spuna ca intinse teritorii din Ucraina i-au fost facute cadou de Rusia, prin cuceririle armatei tariste.Daca Ucraina se desparte de Rusia, aceste teritorii ar putea fi revedincate de Federatia Rusa. Daca lucrurile stau asa este de inteles pozitia Kievului.

Lăsați un comentariu


Digital

România și Polonia au semnat un Memorandum de înțelegere în domeniul digital

Vladimir Ionescu

În marja consultărilor interguvernamentale România – Republica Polonă care au avut loc miercuri, la București, ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a avut o întâlnire bilaterală cu… Mai mult

Stiri

Și președintele și premierul sunt covinși fiecare că CCR le-a făcut dreptate

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă interpretează în mod diferit decizia de miercuri a CCR, cei doi considerând însă că verdictul Curții le este… Mai mult

Stiri

Bolt investește 10 milioane de euro, până în 2025, în proiectul Green Plan

Vladimir Ionescu

Bolt, cea mai mare platformă europeană de transport la cerere, anunță că va transforma cursele efectuate prin intermediul aplicației sale în Europa în călătorii neutre… Mai mult

Europa

OUG 114: Prețul gazelor pe piața românească a ajuns la dublul celui de la Viena

Adrian N Ionescu

Tendința scumpirii gazelor pe piața din România, rămasă liberă după restricțiile OUG 114 / 2018, au dus prețul mediu ponderat al tranzacțiilor de la Bursa… Mai mult

Stiri

Decizie CCR: Președintele nu poate refuza revocările și trebuie să numească interimarii, premierul trebuie să ceară Parlamentului votul pentru noua structură a guvernului

Vladimir Ionescu

UPDATE: CCR a transmis comunicatul referitor la situația ocnflictuală existentă între cele două Palate. Motivarea, cu detaliile complete, urmează să apară ulterior. Prezentăm integral comunicatul… Mai mult

Europa

Parlamentul European cere clarificări sau chiar schimbări la portofoliile ”controversate” din noua Comisie

Razvan Diaconu

Lideri ai grupurilor politice reprezentate în Parlamentul European cer președintelui-ales al Comisiei Europene să clarifice, dacă nu să schimbe, atribuțiile și titulaturile unor portofolii atribuite… Mai mult

Europa

Bruxelles / Fondul pentru ajustarea la globalizare, adaptat pentru un Brexit fără acord

Iulian Soare

Atribuțiile Fondului european de ajustare la globalizare (EFG) au fost extinse de UE pentru a cuprinde și ajutarea eventualilor șomeri ce vor rezulta dintr-o ieșire… Mai mult