La obiect

Creşterea salariului mediu real revine (nesustenabil) peste pragul de 10%. Evoluția pe domenii

Câștigul salarial mediu brut din luna aprilie 2018 a fost de 5.105 lei, cu 1,1% mai mare faţă de luna precedentă, potrivit datelor publicate de… Mai mult

10.06.2019

Analiză

Deficitul guvernamental, în afara practicii europene: Cum stau ceilalți

România a înregistrat în 2018 cel mai mare deficit guvernamental dintre statele UE, potrivit datelor publicate de Eurostat, cu excepţia puţin relevantă a Ciprului (-4,8%… Mai mult

09.06.2019

La obiect

Cum doarme UE sub industria strategică a mașinilor electrice: Viitorul tocmai a ajuns între China și Africa

Textul de mai jos e compus din fragmente ale analizei apărute în numărul 98 al publicației exclusiv print CRONICILE Curs de Guvernare.  Un moment de… Mai mult

07.06.2019

Analiză

Mda..: Creșterea economică de 5%, integral pe consum. Industria nu mai e locomotiva – contribuţia ei la PIB e la jumătate faţă de cea contabilizată de sectorul bugetar

Institutul Național de Statistică a confirmat estimarea-semnal de la mijlocul lunii trecute și a anunțat o creștere a Produsului Intern Brut pe primul trimestru din… Mai mult

06.06.2019

Cronicile

Situația din Ucraina / Kievul trimite o delegație la Bruxelles în timp ce Rusia cumpără companii strategice. Protestele proeuropenilor continuă

de Iulian Soare 4.12.2013

Kievul va trimite o delegație la Bruxelles pentru a ”continua negocierile în vederea semnării Acordului de Asociere cu UE în termeni favorabili Ucrainei”, și o altă delegație, la Moscova, ”pentru a consolida parteneriatul strategic cu Rusia”, a anunțat marți premierul Mikola Azarov.

Miercuri, la prânz, ministrul de Externe, Leonid Kozhara, a explicat într-o conferință de presă că se poartă încă discuții cu CE și nu s-a stabilit dacă vizita la Bruxelles va avea loc joi, 5  decembrie, sau săptămâna viitoare.

Autoritățile de la Bruxelles au dat deja mai multe semnale că nu sunt încântate de această vizită ce are loc la solicitarea președintelui ucrainean Viktor Ianukovici. Întâlnirea a fost solicitată telefonic președintelui CE Juan Manuel Barroso, luni, după ce peste 300.000 de persoane au manifestat duminică la Kiev, nemulțumite că președintele Ianukovici nu a revenit asupra deciziei de a nu semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Răceală dinspre Bruxelles

Președintele Barroso i-a transmis lui Viktor Ianukovici că delegația va fi primită corespunzător nivelului diplomatic la care se desfășoară, dar că Uniunea nu va redeschide nicio negociere și va accepta doar discuții pe acordurile deja parafate. La summitul de la Vilnius, de pe 29 noiembrie, Ucraina a semnat Acordul pentru Spațiu Aerian Comun, dar nu și Acordul de Asociere și nici pe cel de liber schimb.

Miercuri dimineața, vicepreședintele programului Parteneriatul Estic (dintre UE și șase state din fosta Uniune Sovietică – Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Kazahstan și Azerbaidjan), europarlamentarul  Jacek Saryusz-Wolski, a scris pe twitter că vizita delegației ucrainiene la Bruxelles ar trebui refuzată, deoarece este doar ”o perdea de fum” menită să-i amăgească pe protestatarii din Piața Euromaidan, Kiev.

Rusia – shopping în Ucraina

Mult mai călduros va fi primită delegația care pleacă la Moscova, după ce Parlamentul ucrainean a respins pe 21 noiembrie legislația necesară pentru asocierea cu UE, iar apoi președintele Viktor Ianukovici și-a respectat promisiunea făcută Rusiei de a nu semna la Vilnius acordul cu Uniunea.

De luni, 2 decembrie, e o adevărată frenezie a cumpărăturilor rusești în Ucraina, a explicat pentru www.euractiv.com analistul Oleksii Leshchenko, vicepreședinte al Institului Gorshenin, din Ucraina.

Oficiali ucrainieni l-au condus luni pe vicepremierul rus, Dimitri Rogozin, la mai multe societăți strategice, inclusiv din domeniul militar, pe care Kievul a decis să le vândă și Moscova ar dori să le cumpere, potrivit presei locale.

Șeful companiei naționale ucrainiene Naftogaz, Evgheni Bakulin, a anunțat marți că gigantul rusesc Gazprom a acceptat amânarea pentru primăvară a plăților pentru gazul importat de Ucraina în perioada octombrie – decembrie, pentru a oferi Kievului timp să rezolve ”probleme din regiune”, potrivit agenției RIA Novosty.

În octombrie, când Ucraina se declara hotărâtă să semneze Acordul de Asociere cu UE, Rusia amenința Kievul că va cere plata anticipată a gazului dacă nu onorează urgent factura pe august.

Moscova a promis Kievului gaz ieftin dacă respinge asocierea cu UE și intră în Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan. Belarusul, de exemplu, plătește 120 de euro pentru mia de metri cubi de gaz, aproximativ 40% din prețul plătit de Ucraina.

De asemenea, săptămâna aceasta s-au intensificat zvonurile potrivit cărora Ucraina vrea să se retragă din Comunitatea energetică europeană. Zvonul a apărut încă din timpul summitului de la Vilnius, dar nu a fost nici confirmat și nici infirmat de președintele Viktor Ianukovici, ceea ce l-a făcut pe  Carl Bildt, ministrul de Externe al Suediei, să comenteze pe Twitter: ”Președintele Ianukovici trebuie să spună ce vrea. Ieșirea din Comunitatea energetică europeană ar ucide Acordul de Asociere”.

Guvernul a rămas, protestele continuă

Marți, Parlamentul a respins moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Mikola Azarov, în timp ce manifestanții proeuropeni încercau să ia cu asalt clădirea legislativului.

Protestele declanșate după ce Parlamentul a respins legislația necesară asocierii cu Europa au ajuns în a 14-a zi în Piața Euromaidan (Independenței), unde miercuri dimineața se aflau aproximativ 7.000 de persoane, potrivit KyivPost.

Protestarii au mai ocupat o clădire guvernamentală, iar o parte s-au dus la Ministerul Educației, unde cer demisia ministrului, după ce s-a aflat că acesta a cerut Universității Naționale  Taras Shevchenko lista studenților și profesorilor care au absentat de la cursuri începând cu 29 noiembrie.

Analiștii consideră că manifestațiile de acum se apropie de proporțiile fenomenului din 2004, Revoluția portocalie. Luni, obligaţiunile Ucrainei s-au prăbuşit, randamentul lor atingând un nivel record. De asemenea, riscul de creditare a devenit cel mai ridicat din Europa, după ce autorităţile de la Kiev au folosit forţa împotriva protestatarilor.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.12.2013

2 comentarii

  1. ionita ion
    7.12.2013, 9:22 am

    Asa cum ucrainieni isi doresc intrarea in UE, cred ca si guvernantii acestei tari ar dorii.Daca la Vilnus au refuzat sa semneze asocierea, cauza trebuie cautata in alta parte decat in dorinta adevarata a guvernului.In acest sens este de retinut afirmatia primului ministru,care invoca drept pretest faptul ca prin semnarea documentului de asociere sunt puse in pericol independenta si integritatea teritoriala a tarii. Ce ascunde aceasta afirmatie?! Cine atenteaza la integritatea teritoriala a Ucrainei? Cred ca aceasta amenitare a venit din partea Rusiei.O dovada in acest sens ar putea fi o discutie pe care Putin a avut-o, cu cativa ani in urma, cu Geroge Bush, pe atunci presedinte al SUA, referitoare la Ucraina, in care primul ii explica lui Bus ca Ucraina de astazi este de fapt o creatie a Rusiei. In fapt Putin vroia sa spuna ca intinse teritorii din Ucraina i-au fost facute cadou de Rusia, prin cuceririle armatei tariste. Sa deducem de aici ca daca Ucraina se desparte de Rusia, aceste teritorii ar putea fi revedincate de Federatia Rusa? Daca este asa, putem intelege pozitia guvernului.

  2. ionita ion
    7.12.2013, 9:48 am

    Asa cum ucrainieni isi doresc intrarea in UE, cred ca si guvernantii acestei tari ar dorii.Daca la Vilnius au refuzat sa semneze asocierea, cauza trebuie cautata in alta parte decat in dorinta guvernului de a se asocia.In acest sens este de retinut afirmatia primului ministru ucrainian,care invoca drept pretest faptul ca prin semnarea documentului de asociere sunt puse in pericol independenta si integritatea teritoriala a tarii. Ce ascunde aceasta afirmatie?! Cine atenteaza la integritatea teritoriala a Ucrainei? Cred ca aceasta amenitare a venit din partea Rusiei.O dovada in acest sens ar putea fi o discutie pe care Putin a avut-o cu cativa ani in urma cu George Bush, pe atunci presedinte al SUA, referitoare la Ucraina, in care primul ii explica lui Bush ca Ucraina de astazi este de fapt o creatie a Rusiei. In fapt Putin vroia sa spuna ca intinse teritorii din Ucraina i-au fost facute cadou de Rusia, prin cuceririle armatei tariste.Daca Ucraina se desparte de Rusia, aceste teritorii ar putea fi revedincate de Federatia Rusa. Daca lucrurile stau asa este de inteles pozitia Kievului.

Lăsați un comentariu


Stiri

Moțiunea de cenzură a fost respinsă, opoziției i-au lipsit 33 de voturi

Vladimir Ionescu

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a respins, marți, moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție împotriva Guvernului Dăncilă. Au fost exprimate 200… Mai mult

Stiri

Darius Vâlcov nu poate părăsi țara – a fost pus sub control judiciar în dosarul instrumentat de DIICOT

Vladimir Ionescu

Procurorii DIICOT au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și l-au pus sub control judiciar pentru 60 de zile pe Darius Vâlcov pentru că… Mai mult

Digital

Antonia – primul funcționar virtual din România – devine hologramă cu bani europeni

Vladimir Ionescu

Antonia, primul „public virtual din România, dezvoltat de Primăria Cluj-Napoca, va fi upgradată și va deveni hologramă, printr-un  proiect finanțat cu fonduri europene. Antonia a… Mai mult

Stiri

Campanie de strângere de fonduri pentru profesorul Vintilă Mihăilescu, diagnosticat cu leucemie

Redacţia

Profesorul Vintilă Mihăilescu, diagnosticat cu un tip de cancer agresiv al sângelui, are nevoie de un transplant de celule stem, fiind singura sa șansă de… Mai mult

Stiri

Procurorul general al SUA: Este important ca România să rămână un aliat predictibil, stabil și responsabil

Razvan Diaconu

Este important ca România să rămână un aliat predictibil, stabil și responsabil, care respectă şi promovează valorile democratice și statul de drept, a declarat procurorul… Mai mult

Stiri

Dan Suciu, BNR: Administrația publică reacționează predictibil doar 30% din timp

Vladimir Ionescu

Administrația publică din România are capacitatea de a reacționa predictibil doar 30% din timp, în restul situației fiind necesare reacții rapide cauzate de crize și… Mai mult

Stiri

CCR, formula completă pentru următorii 3 ani – Gheorghe Stan și Cristian Deliorga au depus jurământul

Vladimir Ionescu

Cristian Deliorga și Gheorghe Stan, nominalizările Camerei Deputaților și Senatului, au depus marți jurământul de învestitură în funcţia de judecători ai Curţii Constituţionale. Procurorul Gheorghe… Mai mult