fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Crește rata dobânzii pe termen lung: Atenție cum drămuim banii împrumutați

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a continuat să crească în luna aprilie 2020 și a ajuns la 4,83%, potrivit datelor publicate de Eurostat.… Mai mult

18.05.2020

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Analiză

Prima estimare pe T1 2020 – PIB-ul trimestrial anunțat în creștere cu 2,7% !

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2020 a fost de 2,4% în termeni reali pe seria brută faţă… Mai mult

15.05.2020

La obiect

Creștere cu 22% a deficitului de cont curent în T1, VALOARE NEGATIVĂ la investițiile străine

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primul trimestru din 2020, un deficit de 1.365 milioane de euro, cu 22% mai mult față… Mai mult

14.05.2020

Situația din Ucraina / Kievul trimite o delegație la Bruxelles în timp ce Rusia cumpără companii strategice. Protestele proeuropenilor continuă

de Iulian Soare 4.12.2013

Kievul va trimite o delegație la Bruxelles pentru a ”continua negocierile în vederea semnării Acordului de Asociere cu UE în termeni favorabili Ucrainei”, și o altă delegație, la Moscova, ”pentru a consolida parteneriatul strategic cu Rusia”, a anunțat marți premierul Mikola Azarov.

Miercuri, la prânz, ministrul de Externe, Leonid Kozhara, a explicat într-o conferință de presă că se poartă încă discuții cu CE și nu s-a stabilit dacă vizita la Bruxelles va avea loc joi, 5  decembrie, sau săptămâna viitoare.

Autoritățile de la Bruxelles au dat deja mai multe semnale că nu sunt încântate de această vizită ce are loc la solicitarea președintelui ucrainean Viktor Ianukovici. Întâlnirea a fost solicitată telefonic președintelui CE Juan Manuel Barroso, luni, după ce peste 300.000 de persoane au manifestat duminică la Kiev, nemulțumite că președintele Ianukovici nu a revenit asupra deciziei de a nu semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Răceală dinspre Bruxelles

Președintele Barroso i-a transmis lui Viktor Ianukovici că delegația va fi primită corespunzător nivelului diplomatic la care se desfășoară, dar că Uniunea nu va redeschide nicio negociere și va accepta doar discuții pe acordurile deja parafate. La summitul de la Vilnius, de pe 29 noiembrie, Ucraina a semnat Acordul pentru Spațiu Aerian Comun, dar nu și Acordul de Asociere și nici pe cel de liber schimb.

Miercuri dimineața, vicepreședintele programului Parteneriatul Estic (dintre UE și șase state din fosta Uniune Sovietică – Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Kazahstan și Azerbaidjan), europarlamentarul  Jacek Saryusz-Wolski, a scris pe twitter că vizita delegației ucrainiene la Bruxelles ar trebui refuzată, deoarece este doar ”o perdea de fum” menită să-i amăgească pe protestatarii din Piața Euromaidan, Kiev.

Rusia – shopping în Ucraina

Mult mai călduros va fi primită delegația care pleacă la Moscova, după ce Parlamentul ucrainean a respins pe 21 noiembrie legislația necesară pentru asocierea cu UE, iar apoi președintele Viktor Ianukovici și-a respectat promisiunea făcută Rusiei de a nu semna la Vilnius acordul cu Uniunea.

De luni, 2 decembrie, e o adevărată frenezie a cumpărăturilor rusești în Ucraina, a explicat pentru www.euractiv.com analistul Oleksii Leshchenko, vicepreședinte al Institului Gorshenin, din Ucraina.

Oficiali ucrainieni l-au condus luni pe vicepremierul rus, Dimitri Rogozin, la mai multe societăți strategice, inclusiv din domeniul militar, pe care Kievul a decis să le vândă și Moscova ar dori să le cumpere, potrivit presei locale.

Șeful companiei naționale ucrainiene Naftogaz, Evgheni Bakulin, a anunțat marți că gigantul rusesc Gazprom a acceptat amânarea pentru primăvară a plăților pentru gazul importat de Ucraina în perioada octombrie – decembrie, pentru a oferi Kievului timp să rezolve ”probleme din regiune”, potrivit agenției RIA Novosty.

În octombrie, când Ucraina se declara hotărâtă să semneze Acordul de Asociere cu UE, Rusia amenința Kievul că va cere plata anticipată a gazului dacă nu onorează urgent factura pe august.

Moscova a promis Kievului gaz ieftin dacă respinge asocierea cu UE și intră în Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan. Belarusul, de exemplu, plătește 120 de euro pentru mia de metri cubi de gaz, aproximativ 40% din prețul plătit de Ucraina.

De asemenea, săptămâna aceasta s-au intensificat zvonurile potrivit cărora Ucraina vrea să se retragă din Comunitatea energetică europeană. Zvonul a apărut încă din timpul summitului de la Vilnius, dar nu a fost nici confirmat și nici infirmat de președintele Viktor Ianukovici, ceea ce l-a făcut pe  Carl Bildt, ministrul de Externe al Suediei, să comenteze pe Twitter: ”Președintele Ianukovici trebuie să spună ce vrea. Ieșirea din Comunitatea energetică europeană ar ucide Acordul de Asociere”.

Guvernul a rămas, protestele continuă

Marți, Parlamentul a respins moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Mikola Azarov, în timp ce manifestanții proeuropeni încercau să ia cu asalt clădirea legislativului.

Protestele declanșate după ce Parlamentul a respins legislația necesară asocierii cu Europa au ajuns în a 14-a zi în Piața Euromaidan (Independenței), unde miercuri dimineața se aflau aproximativ 7.000 de persoane, potrivit KyivPost.

Protestarii au mai ocupat o clădire guvernamentală, iar o parte s-au dus la Ministerul Educației, unde cer demisia ministrului, după ce s-a aflat că acesta a cerut Universității Naționale  Taras Shevchenko lista studenților și profesorilor care au absentat de la cursuri începând cu 29 noiembrie.

Analiștii consideră că manifestațiile de acum se apropie de proporțiile fenomenului din 2004, Revoluția portocalie. Luni, obligaţiunile Ucrainei s-au prăbuşit, randamentul lor atingând un nivel record. De asemenea, riscul de creditare a devenit cel mai ridicat din Europa, după ce autorităţile de la Kiev au folosit forţa împotriva protestatarilor.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.12.2013

2 comentarii

  1. ionita ion
    7.12.2013, 9:22 am

    Asa cum ucrainieni isi doresc intrarea in UE, cred ca si guvernantii acestei tari ar dorii.Daca la Vilnus au refuzat sa semneze asocierea, cauza trebuie cautata in alta parte decat in dorinta adevarata a guvernului.In acest sens este de retinut afirmatia primului ministru,care invoca drept pretest faptul ca prin semnarea documentului de asociere sunt puse in pericol independenta si integritatea teritoriala a tarii. Ce ascunde aceasta afirmatie?! Cine atenteaza la integritatea teritoriala a Ucrainei? Cred ca aceasta amenitare a venit din partea Rusiei.O dovada in acest sens ar putea fi o discutie pe care Putin a avut-o, cu cativa ani in urma, cu Geroge Bush, pe atunci presedinte al SUA, referitoare la Ucraina, in care primul ii explica lui Bus ca Ucraina de astazi este de fapt o creatie a Rusiei. In fapt Putin vroia sa spuna ca intinse teritorii din Ucraina i-au fost facute cadou de Rusia, prin cuceririle armatei tariste. Sa deducem de aici ca daca Ucraina se desparte de Rusia, aceste teritorii ar putea fi revedincate de Federatia Rusa? Daca este asa, putem intelege pozitia guvernului.

  2. ionita ion
    7.12.2013, 9:48 am

    Asa cum ucrainieni isi doresc intrarea in UE, cred ca si guvernantii acestei tari ar dorii.Daca la Vilnius au refuzat sa semneze asocierea, cauza trebuie cautata in alta parte decat in dorinta guvernului de a se asocia.In acest sens este de retinut afirmatia primului ministru ucrainian,care invoca drept pretest faptul ca prin semnarea documentului de asociere sunt puse in pericol independenta si integritatea teritoriala a tarii. Ce ascunde aceasta afirmatie?! Cine atenteaza la integritatea teritoriala a Ucrainei? Cred ca aceasta amenitare a venit din partea Rusiei.O dovada in acest sens ar putea fi o discutie pe care Putin a avut-o cu cativa ani in urma cu George Bush, pe atunci presedinte al SUA, referitoare la Ucraina, in care primul ii explica lui Bush ca Ucraina de astazi este de fapt o creatie a Rusiei. In fapt Putin vroia sa spuna ca intinse teritorii din Ucraina i-au fost facute cadou de Rusia, prin cuceririle armatei tariste.Daca Ucraina se desparte de Rusia, aceste teritorii ar putea fi revedincate de Federatia Rusa. Daca lucrurile stau asa este de inteles pozitia Kievului.

Lăsați un comentariu


Europa

”Coronoia” – Raportul unui înalt funcționar de stat german, despre „giganticele pagube colaterale” provocate de Covid în Germania. ”Avem o falsă alarmă globală” – a scris funcționarul în Raportul său

Iulian Soare

Raportul unui înalt consilier guvernamental despre modul dezastruos în care guvernul german  a gestionat criza Corona, califică drept un fiasco acest răspuns la epidemie. Stephan… Mai mult

Stiri

A patra noapte de violențe în SUA – în 25 de mari orașe circulația pe timp de noapte a fost interzisă

Iulian Soare

Manifestațiile violente au continuate pentru a patra noapte în mai multe orașe din SUA, forțele de ordine intervenind cu gloațe de cauciuc pentru răspândirea protestatarilor… Mai mult

Europa

UE cere SUA să-și reconsidere retragerea din OMS. Oameni de știință, critici dure la adresa deciziei Casei Albe

Iulian Soare

Uniunea Europeană a îndemnat sâmbătă Statele Unite să îşi reconsidere decizia cu privire la retragerea din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pentru că este nevoie… Mai mult

Stiri

Implicare, în premieră, a unei companii private în programul spațial american: NASA și SpaceX au lansat cusucces capsula Crew Dragon

Iulian Soare

NASA și SpaceX au lansat cu succes, sâmbătă, o capsulă cu doi astronauți americani la bord către Staţia Spaţială Internaţională. Este o misiune istorică, pentru că… Mai mult

Europa

Ministru adjunct al mediului, în Bulgaria – arestat pentru trafic de deșeuri periculoase

Iulian Soare

Ministrul adjunct bulgar al mediului a fost arestat şi inculpat pentru presupusa sa implicare într-o rețea de trafic de deşeuri periculoase importate din Italia. Deșeurile,… Mai mult

Europa

Ungaria menține restricțiile de călătorie pentru România

Iulian Soare

Ungaria menţine deocamdată restricţiile de călătorie pentru România şi Ucraina, a declarat sâmbătă Tibor Lakatos, membru al comitetului operativ pentru combaterea epidemiei de COVID-19, într-un… Mai mult

Stiri

Premierul Ludovic Orban – amendat cu 3.000 de lei pentru că a fumat în birou și nu a purtat mască

Vladimir Ionescu

UPDATE: Toți miniștrii din fotografie au fost amendați, a anunțat Poliția Capitalei. Într-un comunicat remis sâmbătă seară, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București informează… Mai mult