miercuri

27 martie, 2024

30 mai, 2017

„Dreptul la plata tichetelor/voucherelor de vacanţă este condiţionat de alocările bugetare prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale ale instituţiilor publice”, a explicat luni o instanță a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Este vorba despre Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, care s-a pronunțat luni pe o sesizare formulată de Curtea de Apel Bacău – Secţia I civilă.

Instanța ICCJ a decis, potrivit site-ului de specialitate juridice.ro:


”În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009, astfel cum a fost aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, raportat la dispoziţiile art. 15 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2010, aprobată prin Legea nr. 283/2011, art. 9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2012, aprobată prin Legea nr. 36/2014 şi art. 5 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 29/2013, aprobată prin Legea nr. 168/2014, dreptul la plata tichetelor/voucherelor de vacanţă este condiţionat de alocările bugetare prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale ale instituţiilor publice.”

Hotărârea se aplică și viitoarei ordonanțe de urgență care va introduce, de la 1 iulie, voucherele obligatorii pentru bugetari. Prin urmare, ele vor putea fi acordate doar după rectificarea bugetară, în care Executivul va trebui să introducă și aceste cheltuieli suplimentare.

Măsura este prevăzută în Programul de guvernare 2017-2020 și în proiectul legii salarizării. Potrivit guvernanților, „măsurile urmărite vor conduce la creşterea numărului de locuri de muncă şi astfel la păstrarea forţei de muncă în România“.

Obiectivul ar fi stoparea „exodului forţei de muncă din domeniul turismului către alte state din relativa vecinătate a României“ stimulând acest domeniu prin „acordarea unui tichet de vacanţă pentru angajaţii din sistemul public“, conform Notei de fundamentare a OUG.


Impactul estimat pentru cei aproximativ 1,2 milioane de bugetari este de 400 milioane de euro.

Măsura, spune Guvernul, va crește semnificativ ponderea turismului în PIB, care acum ajunge la circa 1,5%.

Ce prevede proiectul de OUG pus în dezbatere de către Ministerul Turismului:

  • voucherele de vacanţă vor fi acordate de la 1 iulie 2017
  • Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de vouchere de vacanță de către alți angajatori decât cei prevăzuți la art.1, alin. (2), reprezintă contravaloarea a maxim șase salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal
  • vor beneficia nu doar cei din instituții, ci și salariații din societățile și regiile la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară
  • ele vor fi nominale și vor putea fi acordate și pe suport electronic
  • valorile nominale permise pentru voucherele de vacanţă pe suport hârtie sunt multiplu de 10 lei, până la 100 lei, valoare nominală maximă pe voucher
  • pot fi utilizate doar pentru achiziţionarea de servicii turistice în unităţile afiliate
  • toți bugetarii vor primi tichete, valoarea lor minimă fiind echivalentă salariului minim pe economie
  • persoanele care îşi vând tichetul riscă să plătească o amendă ce poate ajunge la valoarea a 14 salarii minime brute

(DESCĂRCAȚI AICI PROIECTUL DE OUG)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: